8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii se opun privatizării CEO anunţate de Ministerul Energiei

Minerii se opun privatizării CEO anunţate de Ministerul Energiei

CEO livrează 30% din necesarul de energie electrică  din Sistemul Energetic Naţional (Foto: Arhiva GdS)
CEO livrează 30% din necesarul de energie electrică
din Sistemul Energetic Naţional (Foto: Arhiva GdS)

Sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenian (CEO) se opun oricărui demers de a privatiza una din ultimele companii rămase în proprietatea statului. Potrivit unui anunţ al guvernului, dat publicitării la finalul săptămânii trecute, Ministerul Energiei pregăteşte privatizarea Complexului Energetic Oltenia şi a Hidroelectrica. La Complexul Energetic Oltenia, statul deţine prin Ministerul Energiei, peste 77% din acţiuni, următorul acţionar fiind Fondul Proprietatea cu 21%.
„Noi nu vrem vânzare, noi vrem naţionalizarea sectorului strategic energetic, care este înstrăinat fără acordul cetăţenilor, de către politicieni fără discernământ, aserviţi unor grupuri străine de interesele naţionale. Energia trebuie să fie proprietatea exclusivă a statului şi să fie exploatată exclusiv de România. Complexul Energetic Oltenia este inima energetică a României. CE Oltenia asigură sute de mii de locuri de muncă, este pâinea și casa noastră. Sindicatele din Federația Națională Mine Energie spun stop privatizării. Sindicatele din Federaţia Naţională Mine Energie militează şi cer ca CE Oltenia să rămână în patrimoniul statului“, potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Liber din cadrul Exploatării Miniere de Cariere Roşia.

Privatizare până în luna octombrie

Ministerul Energiei vrea să finalizeze pregătirile pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia și companiei Hidroelectrica până în luna octombrie a acestui an, potrivit planului strategic pe 2016, publicat pe site-ul guvernului. Totodată, își va asuma un rol activ în companiile în care deține participații minoritare, în vederea valorificării optime a interesului său ca acționar. Va continua și procesul de eficientizare și restructurare a companiilor unde statul deține participații, odată cu promovarea unui set de reguli pentru prevenirea faptelor de corupție, odată cu depolitizarea managementului.
„Continuarea procesului de restructurare și eficientizare a activității companiilor în care statul deține participații și implementarea principiilor de guvernanță corporativă; Asumarea unui rol activ al statului în companiile în care deține participații minoritare, în vederea valorificării optime a interesului său ca acționar. Promovarea unui set de reguli pentru asigurarea integrității și transparenței, precum și pentru prevenirea faptelor de corupție. La capitolul Politici interne: Elaborarea Politicii Energetice și inițierea unui dialog consistent cu mediul de afaceri pentru susținerea adecvată a inițiativelor de politică publică în sector. Respectarea prevederilor legislației referitoare la transparența decizională. Plan de măsuri pentru aplicarea politicii guvernului în sectorul energiei electrice; Continuarea pregătirii pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia, respectiv a Hidroelectrica. Asumarea unui rol activ al statului în companiile în care deține participații minoritare, în vederea valorificării optime a interesului său ca acționar; Analizarea stadiului și perspectivelor de realizare a proiectului Tarnița Lăpuștești; Analizarea stadiului și perspectivelor de realizare a proiectului Unităților Cernavodă 3 și 4; Analizarea stadiului și perspectivelor de realizare a proiectului Cablului submarin România – Turcia; Analizarea stadiului și perspectivelor de realizare a proiectului Construcția unui nou grup energetic la Rovinari“, potrivit planului publicat pe site-ul Guvernului. Ministerul Energiei a mai anunţat că până la finalul acestui an şi-a propus să finalizeze strategia energetică a ţării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS