17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât plătim contorizarea individuală la apă

Cât plătim contorizarea individuală la apă

Conducte pe casa  scării doar cu acordul  tuturor proprietarilor (Foto: GdS)
Conducte pe casa
scării doar cu acordul
tuturor proprietarilor (Foto: GdS)

5.000 de lei este prețul pe care trebuie să-l plătească un bloc de 20 de apartamente pentru trecerea la distribuția pe orizontală a apei potabile, adică să introducă pe casa scării coloana de apă rece.

Lucrările de separare individuală sau contorizare pe orizontală a instalațiilor interioare de distribuție a apei reci pentru fiecare apartament al unei scări de bloc se vor realiza numai după obținerea unui aviz scris obținut de la Compania de Apă Oltenia (CAO).
Pentru obținerea acestui aviz, reprezentantul asociației de proprietari trebuie să depună următoarele documente, solicitare scrisă, acordul scris al tuturor deținătorilor cu orice titlu ai spațiilor din cadrul condominiului, hotărârea adunării generale a asociației luată cu unanimitate de voturi, documentația tehnico-economică și autorizația de construire eliberată de autoritatea administrației publice locale.
Conform Legii nr. 241 din 2006, actualizată prin Legea 224 din 2015, art. 3, lit. i., a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, lucrările de modificare a instalației de apă (atât pe casa scării, în apartamente, cât și achiziționarea apometrelor) se vor realiza pe cheltuiala proprietarilor până în căminul de branșament.
Prezent în cadrul emisiunii „Viața la Bloc“ de la AlegeTV, reprezentantul CAO, Dorel Grigorie, a declarat: „Costurile lucrărilor și ale proiectului pentru trecerea la sistemul de distribuție pe orizontală pentru un condominiu P+4 ajung la 5.000 de lei. Pleacă de la 4.500 de lei și ajung la 5.000 de lei. Din această sumă, proiectul îi costă pe proprietari 1.200 – 1.500 de lei. Implicit restul până la întreaga sumă reprezintă costul execuției lucrărilor și materialele“.
Acesta a precizat că prețul unui apometru general cu citire la distanță este cuprins între 900 și 2.000 de lei.
Acest aparat de măsură a consumului de apă care intră în bloc nu va fi plătit de către proprietari, ci va fi suportat de operatorul local, CAO.
În schimb, proprietarii vor plăti din propriul buzunar apometrele pe care le vor monta la ușa propriului apartament și care sunt diferite față de cele folosite în prezent la măsurarea consumului de apă caldă și apă rece. Un apometru pentru apă rece cu citire de la distanță costă peste 200 de lei.

Sistemul de distribuţie pe orizontală

Sistemul de distribuţie pe orizontală presupune o alimentare cu apă de consum prin coloane amplasate pe casa scării. Din acestea se realizează racordurile individuale pentru fiecare apartament, branşamentele fiind prevăzute cu contor, montat la ușa apartamentului. De la aceste racorduri se realizează „pe orizontală“ întreaga instalaţie interioară de  apă rece a întregului apartament. Sistemul de distribuţie pe orizontală are consecinţe benefice pentru proprietar, care are posibilitatea să-și cunoască propriul consum și să scape de așa-zisele „pierderi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS