5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNepoata scriitorului Marin Sorescu s-a stins din viaţă

Nepoata scriitorului Marin Sorescu s-a stins din viaţă

(Foto: revista-mozaicul.ro)
(Foto: revista-mozaicul.ro)

Președinta Fundației Culturale „Marin Sorescu“, nepoata marelui scriitor, conf. univ. dr. Sorina Sorescu (foto), s-a stins din viaţă la vârsta de 49 de ani, din cauza unei boli necruțătoare. A absolvit Facultatea de Filologie şi Şcoala Doctorală „Al. Piru“ a Universității din Craiova.
Pe pagina sa de facebook, mesajele nu au încetat să curgă. „Era întuneric. E și mai întuneric. Sorina Sorescu, numai cu tine mai credeam, un om de candoarea unui înger. Dumnezeu să te odihnească!“, scria lect. univ. dr. Xenia Negrea, în vreme ce lect. univ. dr. Alina Hiristea nota: „Dragi prieteni, Sorina Sorescu a plecat dintre noi. Dumnezeu să o odihnească în pace! Suflet înalt, ales, curat, prieten minunat, cald, drept, generos. O plâng și mi-e tare dor de ea. A murit Enkidu, prietenul meu care vânase cu mine lei… Sufletul ei a avut demnitatea lui Hamlet – «Dacă se va-ntâmpla acum, nu se va întâmpla mai târziu. Dacă nu se va întâmpla mai târziu, se va întâmpla acum. Totul e să fii pregătit. Cum nimeni nu poate lua pe lumea cealaltă, ce importanţă mai are dacă se duce mai devreme? Deci, fie». Mult prea devreme, mult prea devreme, dragă Sorina Sorescu…“.

O demnă moștenitoare a numelui ilustrului scriitor

În ultimul interviu pe care conf. univ. dr. Sorina Sorescu l-a acordat Gazetei de Sud, pe 8 decembrie 2015 – „Sorina Sorescu, preşedinta Fundaţiei «Marin Sorescu»: Sorescu, cel mai tradus și publicat scriitor român în străinătate“ – își manifesta regretul vizavi de lipsa din calendarul evenimentelor culturale ale urbei de anul trecut a zilelor dedicate marelui scriitor.
Ca o demnă moștenitoare a numelui ilustrului scriitor, deși măcinată de o boală necruțătoare, conf. univ. dr. Sorina Sorescu și-a arătat până în ultima clipă grija față de opera și memoria unchiului său. Nu a pierdut din vedere aparițiile editoriale Sorescu din 2016. „În planul editurii Art (Bucureşti) pe 2016, editură care deţine dreptul de tipărire în limba română a operei lui Marin Sorescu, se află «Integrala poeziei lui Marin Sorescu» (două volume de poezie lirică), la care va fi adăugată integrala «La Lilieci». Tot pentru 2016, am programat apariţia unei antologii de sonete şi o ediţie bilingvă a piesei «Vărul Shakespeare»“, declara Sorina Sorescu în interviul acordat colegului nostru, Ion Jianu.
Și transformarea locuin­țelor în care a stat marele scriitor în case memoriale se număra printre preocupările sale.
„Împreună cu membrii fondatori ai fundaţiei, fraţii şi surorile lui Marin Sorescu şi Virginia Şeitan-Sorescu (soţia lui Marin Sorescu), am redactat două scrisori de intenţie în vederea colaborării cu instituţii culturale pentru amenajarea celor două Case Memoriale «Marin Sorescu»: Muzeul Literaturii Române (pentru casa lui Sorescu din strada Grigore Alexandrescu, nr. 43, din Bucureşti) şi Biblioteca «Aman» Craiova (pentru casa de la Bulzeşti). Casele ar urma să fie amenajate muzeal şi deschise permanent pentru vizitare.
La Bulzeşti, intenţionăm să reconstituim spaţiul de locuit al marelui poet, biroul de lucru de vacanţă şi atelierul de pictură. La Bucureşti, urmează să se reconstituie biblioteca şi spaţiul de scris şi să se realizeze o expoziţie permanentă a operei. Ambele case memoriale vor fi astfel amenajate încât să permită organizarea de evenimente culturale (proiectele vor include amenajarea unor săli de conferinţe şi de spectacole).
Disponibilitatea şi ideile organizatorice există. Problema este că fundaţia deţine numai 95 la sută din proprietatea asupra celor două imobile, iar deţinătorii restului de 5 la sută deocamdată blochează demersul nostru. Cum s-ar spune, suntem în dispută pentru un procent de 5 la sută, care valorează aproximativ 15.000 de euro“, declara Sorina Sorescu în ultimul său interviu acordat GdS.
„S-a stins o mare personalitate a culturii craiovene, Sorina Sorescu, care s-a manifestat mereu cu profesionalism, noblețe şi curaj, o demnă moştenitoare a numelui ilustrului său unchi a cărui operă a îngrijit-o toată viaţa, pentru a nu se pierde sau uita nimic. Acum unchiul Marin o s-o primească în paradis alături de el şi o s-o sărute pe frunte, iar Dumnezeu le va face o casă de flori, ca să le îndulcească eternitatea împreună! Odihnească-se în pace sufletul său bun!“, scria pe o rețea de socializare arhitectul Cristian Ciomu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS