11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParadoxul majorării impozitelor în Craiova

Paradoxul majorării impozitelor în Craiova

Persoanele fizice care au activitate economică în imobilul proprietate personală vor plăti impozit mai mare către primărie (FOTO: arhiva GdS)
Persoanele fizice care au activitate economică în imobilul proprietate personală vor plăti impozit mai mare către primărie (FOTO: arhiva GdS)

Micul întreprinzător este adus la „sapă de lemn“ de noul Cod Fiscal. Există unele categorii de persoane fizice care vor plăti mai mulți bani la primărie sub forma impozitului pe proprietate, pentru că li se va aplica o cotă de impozit la o valoare mai mare a imobilului. În schimb, unor persoane fizice bogate, care au spații comerciale în centrul Craiovei, le poate scădea impozitul pe proprietate. Atenție, persoanele fizice cu sediul social declarat acasă nu sunt obligate să își evalueze locuința, ci doar acelea care desfășoară activitate economică acolo!

Noile modificări ale Codului Fiscal vor scoate mai mulți bani din buzunarul unora dintre persoanele fizice care au declarat sediile firmelor sau PFA-urile (persoană fizică autorizată) la adresele de domiciliu, dar pentru alte persoane cu dare de mână, impozitele ar putea să scadă.
Toate persoanele fizice care au sediile firmelor declarate acasă trebuie să depună, până la 31 martie 2016, la Direcția de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova, o declarație prin care să spună date despre acel imobil (suprafață, utilități etc.), dar nu toți aceștia fac evaluarea imobilului, ci doar aceia care au activitate economică în acel imobil. Cei care au PFA-uri sau firme cu sediul social declarat acasă, dar care nu desfășoară activitate economică la acea adresă, vor plăti, teoretic, același impozit ca orice persoană fizică ce își folosește imobilul ca locuință, plus taxa pe terenul de sub bloc (10 – 20 de lei de apartament). Lucrurile se schimbă și impozitul crește, însă, pentru cei care își deduc cheltuielile cu locuința pe firmă, fie și parțial. Fie că aceștia din urmă fac evaluarea imobilului, fie că nu o fac, impozitul va fi mai mare decât anul trecut. Dacă acel imobil a fost dobândit în urmă cu mulți ani la o valoare de 70.000 – 80.000 de lei, de exemplu, iar acum, după evaluarea ce trebuie efectuată de un evaluator autorizat, rezultă o valoare de 140.000 – 180.000 de lei, în funcție de zonă, atunci impozitul efectiv plătit ar fi mult mai mare, pentru că se aplică același procent la o valoare mult mai mare a imobilului. Dacă nu fac evaluarea, atunci plătesc un impozit de 25 de ori mai mare decât cel de anul trecut. Cu alte cuvinte, Primăria Craiova a menținut cota cea mai mică a impozitelor din Codul Fiscal, dar dacă această cotă se aplică la o valoare mai mare a imobilului rezultată dintr-un raport de evaluare, atunci impozitul efectiv plătit de cei cu locuințe nerezidențiale este mult mai mare.

„Este favorizată o clasă bogată și defavorizați micii întreprinzători“

Aproape se vor dubla impozitele plătite primăriei de persoanele fizice care au locuințe sau imobile nerezidențiale, adică desfășoară activitate economică integral sau parțial în acel imobil. Potrivit unui evaluator autorizat din Craiova, contactat de GdS, de anul acesta vor scădea impozitele câtorva persoane fizice care au diverse spații comerciale în centrul Craiovei, dar vor crește impozitele pentru mult mai multe persoane, adică pentru micii întreprinzători care desfășoară activitate economică la domiciliul unde au sediul social sau în apartamentul închiriat altei firme care activează acolo.
De asemenea, crește impozitul pe proprietate și pentru persoanele fizice care au activitate mixtă acasă, adică o încăpere e folosită pe firmă și își trec (deduc) pe firmă cheltuielile cu întreținerea, cu energia electrică sau cu gazul consumat. Modul de evaluare a clădirilor s-a schimbat de anul acesta. Până acum, se făcea o evaluare la valoarea de piață a clădirii (mult mai mare), iar acum se face la valoarea de cost (sau de construcție, mult mai mică), potrivit noului ghid de evaluare valabil din 2016.
„Dacă o persoană fizică are spații comerciale în centrul Craiovei, care la valoarea de piață ar face 1.000 de euro pe metrul pătrat, atunci la valoarea de cost se ajunge la 400 – 450 de euro pe metrul pătrat. Deci impozitul poate fi mai mic pentru această categorie de proprietari. Astfel se poate ajunge la o situație în care cine are un magazin la țară, de exemplu, să plătească același impozit cu o persoană care deține un spațiu comercial în centrul Craiovei, iar un mic întreprinzător care are sediul social declarat în apartament și își deduce și el mici cheltuieli, cum ar fi cea cu energia electrică, va plăti un impozit mult mai mare decât anul trecut. Deci noul Cod Fiscal favorizează o clasă deja bogată și defavorizează micii întreprinzători“, a precizat evaluatorul craiovean, el însuși afectat de creșterea impozitului pe locuință. Evaluatorul a spus că, dacă o persoană a făcut o evaluare pentru bancă acum trei ani, atunci valoarea imobilului este una foarte mare, pentru că a fost efectuată la valoarea de piață. Dacă acel proprietar face o nouă evaluare acum, după noile reglementări, valoarea din raportul de evaluare va fi mult mai mică și la aceasta din urmă se va aplica impozitul pe proprietate.
De altfel, proiectul normelor de aplicare a Codului Fiscal, postat pe site-ul Ministerului Finanțelor, precizează că primăriile sunt obligate să ia în calcul noul raport de evaluare în calculul impozitului, chiar dacă acea clădire a mai fost evaluată în ultimii cinci ani.
Evaluarea unui apartament în Craiova costă între 300 și 450 de lei, bani ce trebuie suportați de toți proprietarii de imobile care au sediile firmelor acasă și care desfășoară activitate economică acolo, total sau parțial.

Impozit de 2% pentru cei care nu-și evaluează locuința, dar au activitate economică

Deci pot exista două situații după evaluarea imobilelor respective: fie valoarea imobilului devine mai mare decât are proprietarul în contractul de vânzare-cumpărare, caz în care îi va crește impozitul persoanei care folosește locuința pentru activități economice sau mixte; fie rezultă o valoare mai mică a imobilului, deci poate scădea impozitul.
Cel mai mare impozit va fi plătit de persoanele fizice care au imobile nerezidențiale, adică în care se desfășoară activități economice sau mixte, dar care nu fac evaluarea acelor imobile. Fără evaluare, valoarea impozitului calculat de direcția de specialitate din cadrul Primăriei Craiova, respectiv DIT, va crește la 2% din valoarea impozabilă stabilită prin hotărâre de consiliu local (față de 0,2%, care se aplică celor care fac evaluarea). Hotărârea de Consiliu Local (HCL) Craiova nr. 395/2015 stabilește cotele de impozitare, dar și cum se impozitează imobilele nerezidențiale fără evaluare. Astfel: „Art. 4. Pentru clădirile nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice, a căror valoare nu a fost actualizată în ultimii cinci ani, anteriori anului de referinţă, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile calculate, conform art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal“.
De asemenea, potrivit HCL amintite, valoarea de impozitare a persoanelor fizice care au clădiri rezidențiale (de locuit) este de 1.000 de lei pe metrul pătrat, în cazul în care locuința e construită din cărămidă sau alte materiale prelucrate termic, respectiv are alimentare cu apă și acces la canalizare, iar la acea valoare se aplică 0,08% pentru a se calcula impozitul ce trebuie plătit efectiv la primărie.

„Oamenii trebuie să știe că guvernul Ponta și PSD i-au îngenun­cheat cu legea asta!“

În Dolj există aproximativ 13.000 de PFA-uri active, majoritatea având sediul social în Craiova. Mulți care au PFA și-au declarat sediul social în locuință, chiar dacă nu desfășoară activitatea acolo. Și mulți cu SRL-uri au sediile firmelor declarate acasă sau la domiciliul rudelor. Toți aceștia trebuie să depună la DIT Craiova declarații, pe formulare speciale (Formular ITL 001), care se pot obține de la instituție sau de pe internet.
Un taximetrist din Craiova care este organizat ca PFA, înregistrată în locuința sa, ne-a contactat ieri la redacție, după publicarea articolului cu titlul „Cu cât cresc impozitele dacă ai sediul firmei acasă“ în ediția de marți a GdS. Craioveanul a precizat: „Am citit articolul dumneavoastră împreună cu colegii mei taximetriști care au PFA-uri sau SRL-uri acasă. Cine a făcut Codul Fiscal știe că nouă ne rămân poate 700 – 800 de lei pe lună după ce ne plătim toate dările? De ce ne mai pun pe drumuri să depunem declarații pe la primărie? Noul Cod Fiscal făcut astă-vară ne-a îngenuncheat, pur și simplu! Oamenii trebuie să știe că guvernul Ponta și PSD i-au îngenuncheat cu legea asta! În vecii vecilor nu vor mai vota PFA-urile și SRL-urile acest partid! Și suntem mulți! Să știți că în Craiova sunt cam 1.700 de taximetriști care au SRL-uri și PFA-uri la ei acasă. Vă rog să transmiteți lumii că aceasta este opinia noastră!“.
Noul Cod Fiscal stabi­lește că, de anul acesta, PFA-urile plătesc impozit de 16% direct la venitul realizat (și nu la norme, cum era până acum) și mai stabilește că PFA-urile plătesc și contribuție la asigurările sociale, indiferent dacă mai au sau nu alte venituri din salarii sau pensii. Până anul acesta nu se plătea această contribuție în cazul în care oamenii cu PFA erau și salariați sau pensionari. Taximetristul a mai afirmat că mulți din branșă sunt pe punctul de a-și închide PFA-urile din cauza impozitelor și taxelor din ce în ce mai mari pe care trebuie să le plătească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS