10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine poluează Craiova?

Cine poluează Craiova?

În Craiova sunt mai multe stații de monitorizare a calității aerului (Foto: Claudiu Tudor)
În Craiova sunt mai multe stații de monitorizare a calității aerului (Foto: Claudiu Tudor)

Unii craioveni se plâng că în cartierele Brazda lui Novac și Rovine este un „miros insuportabil de cărbune ars și de păcură arsă“. Oamenii cred că acest miros greu ar veni de la grupurile energetice ale Termocentralei Craiova II.
„În fiecare toamnă, până în luna ianuarie sau în funcție de cât de joase sunt temperaturile, zilnic, după orele 20.00, Termo II folosește tot felul de reziduuri fosile, cu slabă putere calorică și foarte ieftine pentru a eficientiza atât producția de energie electrică, cât și cea de agent termic. Până aici toate bune și frumoase, dar aceste reziduuri fosile sunt extrem de toxice și poluante, iar Termo II încă nu are filtrele tocmai eficiente. Sunt atât de «deștepți» sau poate doar ignoranți, încât nu urmăresc condițiile meteo, deoarece atunci când presiunea atmosferică este joasă sau atunci când e ceață, plouă sau ninge, toate gazele rezultate în urma arderii/noxele/fumul, în loc să se ducă în sus, se lasă peste oraș. Nu pot scoate copilul afară, nu pot să deschid fereastra, nu pot să usuc hainele afară, nu pot să ies afară“, a scris un craiovean din Brazda lui Novac, pe adresa de e-mail a redacției GdS.
De aceeași părere este și alt craiovean din cartierul Rovine. „Este un miros greu și nu este de la noxele de la autoturisme. Este un miros de gaze, de metale și persistă de săptămâni bune“, a spus Victor Apostolache.

CEO spune că nu de la el miroase

Deoarece acuzațiile cetățenilor orașului se îndreaptă către grupurile energetice ale Termocentralei Craiova II, i-am întrebat pe reprezentanții Complexului Energetic Oltenia care este situația la punctele de la Ișalnița și cu precădere din Bariera Vâlcii.
„Grupurile energetice ale Termocentralei Craiova II sunt concepute să funcționeze doar pe bază de cărbune energetic (lignit) și suport de gaz în proporție de 1%, și în nici un caz cu ardere de reziduuri. Pentru eficientizarea funcționării au fost făcute modernizări ale instalațiilor, inclusiv modernizări ale electrofiltrelor care funcționează în regim continuu, la parametri normali, precum și implementări ale instalațiilor de desulfurare a gazelor de ardere și de evacuare a zgurii și cenușii în slam dens, și în nici un caz modificarea soluției de ardere cu alt fel de combustibil «toxic și poluant». Concentrația de praf din gazele de ardere este monitorizată continuu, iar valorile se încadrează în limitele impuse de legislația în vigoare, respectiv sub 50 mg/Nmc“, a precizat Elena Zamfir, purtător de cuvânt la CEO.

Pulberile, mai poluante decât oxizii de sulf și azot

În schimb, Agenția de Mediu Dolj, care monitorizează poluarea din Craiova, susține că ceea ce alterează calitatea aerului în oraș sunt mai degrabă oxizii de azot proveniți de la automobile și pulberile provenite de la praf, iar pe o scală de la unu la 10, poluarea în Craiova s-ar situa undeva la nivelul doi, trei.
„În Craiova, în principiu nu avem evenimente deosebite de poluare, s-a diminuat poluarea industrială, dar s-a multiplicat numărul mașinilor, al traficului auto. Nu mai avem industrie chimică, aceasta până în anul 1990 era principalul factor de poluare. Acum avem industrie de arderi tehnologice, mă refer de CET-uri, numai că stația de desulfurare a început să funcționeze. Până acum, orașul era poluat cu oxizi de azot, de sulf și cu un poluant total nespecific pentru noi, pulberi. De exemplu, s-a dat cu nisip și a rămas pe marginea drumului, când se usucă este o sursă de praf, adică pulberi. Oxizii de sulf vin numai de la arderea cărbunelui în CET-uri, oxizii azotului, care sunt în creștere, vin de la combustibilul ars în autoturisme. Odată cu intrarea benzinei în motor intră și un șuvoi de azot care nu participă la procesul de arderi. Mărește sensibilitatea, micșorează rezistența ființei umane la ceilalți poluanți. Apare astfel fenomenul de sinergism, adică prezența a doi poluanți în același moment, oxid de azot și pulberi care amplifică efectul. Cheia reducerii poluării constă în nivelul de curățenie, reducerea nivelului pulberilor. În Craiova, dacă mergi pe jos un kilometru observi pe pantofi cam care este situația pulberilor, nu este nevoie să măsori într-un laborator. Limitele acestor poluanți se fixează după nivelul la care au efect asupra ființei umane sau a plantelor și obiectelor. De exemplu, nivelurile pentru oxizii de carbon sunt mai mici la plante decât la om. Marea problemă este poluarea cu pulberi, poluarea cu oxizi de carbon și sulf nu este la acest moment o problemă în Craiova. Oxizii de azot duc la așa-zisele precipitații acide, ploaie, ceață, zăpadă. Gazele care se absorb în apă creează un acid, cum ar fi sulfuros, azotic. Acidul sulfuric afectează căile respiratorii ale persoanelor sensibile, vârstnicilor, copiilor, astmaticilor. La persoanele sănătoase modifică capacitatea de respirație, deoarece organismul este deja deranjat de această structură acidă, vegetația este agresată, clădirile sunt afectate“, a declarat Ionel Băla, șef Serviciu Monitorizare și Laboratoare din cadrul Agenției de Mediu Dolj.

Poluare de la petarde

Cea mai poluată zi din acest an a fost chiar prima zi a lunii ianuarie. Aerul a fost poluat cu oxid de sulf din cauza petardelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS