7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMuncesc de pe băncile şcolii: Doi tineri craioveni care au cunoscut succesul

Muncesc de pe băncile şcolii: Doi tineri craioveni care au cunoscut succesul

pag7NET

Bianca Adam sau Tequila are 18 ani, este în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. De patru ani face videoblog, a ajuns la 100.000 de vizualizări pe zi şi are un contract cu un post de radio important din ţară. În aceeaşi școală învaţă şi Orlando Edward, și el în ultimul an de liceu, pasionat de artă, de muzică, de regie, care colaborează de aproximativ un an cu Teatrul Naţional „Marin Sorescu“. Cei doi tineri au învăţat că nu trebuie să stea deoparte, că trebuie să aibă iniţiativă, să se implice în cât mai multe activităţi, să strângă în jurul lor oameni talentaţi şi înţelepţi.

Bianca Adam, cunoscută după porecla care a consacrat-o, Tequila, este una din cele mai cunoscute videobloggeriţe din ţară. La numai 14 ani această tânără a înţeles că fenomenul videoblog, care era în mare vogă în America, poate prinde cu mare succes şi în România. Şi a avut dreptate. Şi-a cumpărat un aparat foto, un trepied şi a început să se filmeze. Chiar din prima zi, a avut zeci de mii de vizualizări. A început atunci să preia provocările şi întrebările comentatorilor săi şi să le transforme în realitate. A ajuns astfel să primească scrisori şi idei de la tineri din toată ţara, dar şi din străinătate.
„Oamenii sunt curioşi, dornici să vadă cât mai mult din viaţa unei alte persoane. Mi-am pus practic toată viaţa pe youtube, chiar şi majoratul l-am pus integral. Răspund provocărilor, iar oamenii sunt uimiţi de curajul meu. La început nu mi-am dorit să ştie foarte mulţi despre ceea ce fac. Voiam practic să pun doar pe youtube filmuleţele mele, ca un fel de social media. Am pornit de la zero, însă în numai două zile aveam 150 de abonaţi şi zeci de mii de vizualizări. Aveam o strategie de a edita foarte proastă. Am învăţat din greşeli, iar cei care m-au urmărit de-a lungul anilor au văzut cum am evoluat. Nu aveam lumină bună, nu aveam microfon bun, dar mie îmi plăcea la nebunie această poveste!“, a povestit Bianca.

„Trebuie să avem cultură generală, însă nu la acest nivel“

După numai câteva luni de la lansarea videoblogului, Tequila a început să câştige primii bani pe care i-a investit în aparatură. Un bun prieten a ajutat-o să încheie un parteneriat cu youtube, printr-o companie americană şi aşa a început să primească primii bani.
„La vizualizările noastre din România, în State am fi milionari, fără exagerare… Am avut noroc că i-am avut alături de mine pe părinţi care la început au considerat-o drept glumă această idee, apoi au înţeles cât de mult mă implic şi cât de mult contează pentru mine… Mai greu a fost cu profesorii de la şcoală care credeau că această pasiune îmi ocupă din timpul pe care l-aş putea dedica învăţării. Am fost la început la alt liceu craiovean, la secţia știinţe. Am avut chiar o ceartă cu unul dintre profesori care mi-a spus că în timpul meu de mântuire nu este normal să fac aşa ceva, că nu e bine, e păcat… M-a întrebat apoi dacă succesul este important pentru mine, i-am când i-am răspuns că da mi-a spus: «ce trist»… M-a măcinat acest lucru, simţeam că sunt neînţeleasă şi privită ciudat şi astfel am decis să mă mut. Aşa am ajuns la Liceul de Artă! Cei care îmi urmăresc postările ştiu că nu mă ascund să critic tot ce se întâmplă în sistemul de învăţământ, dezbat subiecte care mă deranjează, dar şi care mă amuză, fac serii de episoade cu farse, iar acestea atrag cel mai mult. Cred însă cu tărie că profesorii din şcolile din România trebuie să fie mai deschişi, elevilor să le fie predate mai puţine materii, să nu fim nevoiţi să învăţăm atâtea lucruri de care nu avem nevoie. Sunt de acord că trebuie să avem cultură generală, însă nu la acest nivel“, a adăugat Tequila.

Vrea să urmeze Regia în capitală

Are patru sau cinci filmuleţe cu peste un milion de vizualizări. Munceşte mult pentru fiecare filmare, scrie scenarii, ştie deja ce o să posteze chiar şi peste o lună.
„Am reuşit să închei un contract cu Radio Zu, care practic m-a salvat în carieră. A început emisiunea «Adevăr şi provocare», am mutat youtube pe televizor, iar acum fac în paralel ambele lucruri. Nu mai este de mult doar o joacă, este o muncă, am nevoie permanent de idei pentru scenariile viitoare. Primesc zilnic aproape cereri de colaborare, însă nu banii primează, am învăţat să «citesc» contractele, vreau să intru în industrie, să realizez videoclipuri, să mă implic în tot ceea ce ţine de cameră, montaj. Acum mă pregătesc pentru bacalaureat, pentru facultate. Vreau să urmez Regia la Bucureşti, vreau să mi se spună doamna regizor Tequila“, povesteşte râzând Bianca.
Îi place foarte mult să călătorească, să citească, să se dea cu skateboardul, să deseneze, în special schiţe, să danseze. Are multe planuri, are multe idei, este optimistă, ştie că cu multă pasiune orice lucru este posibil. A făcut multe nebunii pentru a-şi distra fanii, a spălat parbrize îmbrăcată în cerşetoare la semafoare, s-a prefăcut că leşină chiar lângă o patrulă de poliţie, s-a descălţat la intrarea în mall să pară că este pentru prima dată la oraş într-o astfel de locaţie, iar exemplele pot continua. Dincolo de toate însă, Bianca este o tânără extrem de sensibilă, extrem de muncitoare, o profesionistă care nu vrea sub nici un chip să îşi dezamăgească prietenii, chiar dacă sunt de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii!

„Suntem generaţia în care oul trebuie să înveţe pe găină“

Tot în ultimul an de liceu este şi Orlando Edward. Este la Secţia Muzică, studiază violoncelul de opt ani şi este colaborator al unei instituţii de cultură din Craiova, mai precis Teatrul Naţional „Marin Sorescu“.
„Dintotdeauna am avut dorinţa de a munci. Consider că suntem generaţia în care oul trebuie să înveţe pe găină şi că tinerii trebuie promovaţi. Şi eu la rândul meu îi sprijin pe cei care sunt mai mici şi au preocupări legate de artă. Unii spun că din prostie au început să facă artă, alţii că au fost împinşi de la spate, alţii că şi-au dorit cu ardoare. În cazul meu ştiu cu convingere că îmi doresc să merg spre regie. De aproximativ un an, am primit propunerea să colaborez cu teatru, cânt la violoncel într-un spectacol al Teatrului Naţional, în «Iluzii», regia Bobi Pricop. M-a bucurat mult această propunere, am cunoscut oameni noi, am trăit experienţe minunate. Am scris de-a lungul anilor muzică pentru tot felul de recitaluri de poezie, însă cu teatrul e altceva. Am început să scriu muzică de prin clasa a VII-a, am citit foarte mult despre compoziţia muzicii“, a povestit Orlando.

„Sunt captivat de spectacolele one man show“

Mărturiseşte că o săptămână din viaţa lui este haotică, are multe activităţi de dus la bun sfârşit. Face sport, studiază, citeşte, lucrează la un nou proiect, la un spectacol one man show, o lecţie de tehnică actoricească şi de stil regizoral. Zece poveşti, zece persoane: 90% comedie, 10% un fond tragic al societăţii actuale.
„Sunt captivat de spectacolele one man show. Cei care merg la un astfel de spectacol pot înţelege dificultatea artistului de a trece de la o stare la alta. Mai sunt fascinat de ceva. În Italia, am avut şansa să văd un lucru ce mi-a captat atenţia şi mi-a rămas întipărit. Într-un bar veneau instrumentişti care nu se cunoşteau şi cântau împreună, improvizau. Partea asta de improvizaţie mi se pare extraordinară, să vii gol şi să pleci plin. Am multe planuri, multe proiecte despre care însă nu vreau să vorbesc pentru că nu-mi place să promit ceva ce poate nu pot realiza“, a adăugat Orlando.
Ca orice elev ar schimba multe în sistemul de învăţământ. Consideră că dascălii din România nu ştiu să stârnească elevilor curiozitatea, creativitatea. Consideră că trăim într-o lume în care modestia nu mai există, că oamenii ar trebui să aibă mai mult curaj să îşi exprime dorinţele, să se implice mai mult în proiectele lor. Vrea să urmeze Regie la Bucureşti.

„Pentru un artist este foarte important să se lanseze de cât de mai tânăr“

„Avem foarte mulţi elevi prinşi în diferite contracte, mai mici sau mai mari. Corul de copii al liceului aproape săptămânal are câte o manifestare, participă la diverse acţiuni pe care le are Craiova. În unele, elevii se implică voluntar, altele sunt într-un fel sau altul plătite de instituţiile de cultură. Pentru un artist este foarte important să se lanseze de cât de mai tânăr posibil, trebuie să aibă contact cât mai devreme cu scena. Mulţi dintre aceşti tineri doresc să acceseze diverse burse în ţară sau străinătate, motiv pentru care au nevoie de un portofoliu. Atâta timp cât aceşti copii au rezultate bune la şcoală, iar în particular îşi dezvoltă aptitudinile, pasiunile şi reuşesc să le îmbine perfect, consider că vorbim de perfecţiune. Sunt copii extrem de talentaţi, vreau să le oferim şansa să îşi dezvolte spiritul creativ, să îşi modeleze talentul, să îşi formeze personalitatea“, a spus Lucia Croitoru, managerul Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova.

Interviul cu cei doi tineri îl puteți urmări integral în cadrul emisiunii „Povestea lor, lecţia noastră“, difuzată miercuri, 13 ianuarie, la ora 21.30, pe AlegeTV.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS