22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu crescut pensiile cu 5%

Au crescut pensiile cu 5%

În fiecare zi lucrătoare sunt oameni care merg la CJP Dolj să își depună dosarul de pensionare
În fiecare zi lucrătoare sunt oameni care merg la CJP Dolj să își depună dosarul de pensionare

De la 1 ianuarie 2016, punctul de pensie a ajuns la 871,7 lei, față de 830,2 lei cât a fost anul trecut. Vor plăti contribuții la asigurările sociale de sănătate (CASS) doar acei pensionari ale căror pensii depășesc valoarea de 872 de lei, față de cum era până acum, când plăteau CASS cei cu pensii de la 740 de lei în sus.

Pensiile doljenilor au crescut cu 5% de la 1 ianuarie 2016, ca urmare a creșterii punctului de pensie de la 830,2 lei, la 871,7 lei. Creșterea punctului de pensie a fost posibilă ca urmare a faptului că a crescut salariul mediu brut pe economie, la nivelul căruia se fundamentează bugetul asigurărilor sociale pe anul următor, iar acest salariu a ajuns la 2.681 de lei. În Dolj există circa 200.000 de pensionari, dar nu toți vor beneficia de creșterea cu 5% a pensiei. Directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu, a explicat că persoanele care primesc ajutor de la stat pe lângă pensia lor și ajung la pensia minimă garantată de 450 de lei nu vor simți în buzunar această creștere de 5%, pentru că ea se adaugă la pensia lor de bază. Adică, pensia lor reală poate fi de 20-30 de lei sau 200-300 de lei, dar statul acordă diferența până la pensia minimă în plată, care este de 400 de lei. Odată cu indexarea punctului de pensie, acestor pensionari CAP le crește cu 5% doar pensia de bază, adică aceea de 20-30 de lei, dar se diminuează ajutorul de la stat, asfel încât ei vor încasa tot 450 de lei.

CASS se plătește de către cei cu pensie peste 872 de lei

Majorarea punctului de pensie de la începutul acestui an are și alte implicații. „Ca urmare a creșterii punctului de pensie, există și alte avantaje pentru unii pensionari. De exemplu, contribuțiile la asigurările sociale de sănătate, adică CASS cum sunt cunoscute, vor fi plătite doar de către acei pensionari care au pensiile peste 872 de lei. Până acum, datorau CASS pensionarii care aveau pensiile peste 740 de lei“, a spus directoarea CJP Dolj, Daniela Licu.
Impozitul calculat pe pensii nu se mai plătește de către persoanele care au pensia peste 1.000 de lei, cum era anul trecut, ci se va plăti de către aceia care au pensia peste 1.050 de lei (aceasta fiind valoarea salariului minim brut pe economie).
Tot de la 1 ianuarie 2016 a crescut și indemnizația de însoțitor al pensionarilor încadrați în gradul I de invaliditate. Începând cu luna în curs, acești însoțitori vor primi 698 de lei pe lună.

Crește suma plătită de cei cu contract social încheiat cu Casa de Pensii

Persoanele care mai au câteva luni până la pensie sau tinerii care au rămas fără serviciu și doresc să fie asigurați la pensii trebuie să încheie un contract social cu CJP Dolj. Suma minimă lunară ce poate fi plătită a crescut anul acesta la 247 de lei pe lună, pentru ca acei oameni să aibă vechime la pensii. Suma reprezintă 26,3% din 940 de lei, adică o cotă parte din salariul mediu brut pe țară. Anul trecut, suma minimă de plată la CASS pentru persoanele care încheiau direct contract social cu CJP Dolj fusese de 222 de lei, raportat la salariul mediu brut de atunci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS