9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-au fotografiat furând în Anglia

S-au fotografiat furând în Anglia

Curtea de Apel Craiova a admis, ieri, cererea privind trimiterea în țară a unui craiovean condamnat în Marea Britanie la șapte ani și patru luni de închisoare pentru comiterea mai multor spargeri de locuințe. Anchetatorii englezi au găsit în telefonul craioveanului, dar și în telefoanele celor doi parteneri ai săi, fotografii de la mai multe spargeri.
Craioveanul Traian Vasiluță și doi parteneri ai săi – Mihai Gherghinescu și Adrian Budurcoiu – au fost acuzați de polițiștii englezi de comiterea a 70 de furturi din locuințe în perioada aprilie-iunie 2014. Este vorba de 51 de spargeri date în Suffolk, 18 în Norfolk și una în Cambridgeshire.
Potrivit cambridge-news.co.uk, Gherghinescu a fost arestat pe 30 mai 2014 de polițiștii din Cambridgeshire, care au găsit la gâtul lui un dispozitiv folosit la spargerea ferestrelor. De asemenea, în mașina pe care o conducea, oamenii legii au găsit mai multe obiecte furate. Craioveanul Vasiluță a fost reținut după o lună, în Ipswich, în urma unei acțiuni în trafic a polițiștilor englezi, care au găsit în torpedoul mașinii sale un dispozitiv folosit la spargerea ferestrelor. Ulterior, în urma unei percheziții domiciliare, în mansarda casei în care locuiau cei trei români au fost descoperite foarte multe obiecte furate.
În fața anchetatorilor, Gherghinescu a recunoscut că a fost implicat în 17 spargeri, Vasiluță în 38, iar Budurcoiu în numai patru spargeri. În final, toți au pledat vinovați pentru acuzația de conspirație în vederea comiterii de furturi.
De asemenea, anchetatorii au reținut că cele mai multe spargeri de locuințe au avut loc pe timp de noapte, atunci când proprietarii erau plecați de acasă. Au fost însă și cazuri în care suspecții au intrat în locuințe când proprietarii erau acasă. Suspecții au furat tot ce le-a picat în mână, de la bijuterii, bani și aparatură electronică, până la plăpumi, ustensile de bucătărie și produse alimentare. Anchetatorii chiar au precizat că mai multe persoane care au depus plângeri au fost surprinse de ce lucruri fuseseră atrași hoții.

S-au fotografiat în casele sparte

Aceeași publicație din Marea Britanie mai scrie că polițiștii au făcut legătura între cei trei români și 15 cazuri de spargeri de locuințe din Suffolk prin analizarea urmelor de pantofi sport găsite la locul faptei, dar și prin faptul că metoda folosită fusese aceeași. În plus, românii chiar i-au ajutat pe polițiști în anchetă, pentru că pe telefoanele lor au fost găsite fotografii făcute la unele dintre spargeri.
În fața judecătorului Rupert Overbury, avocații celor trei români au susținut că inculpații au remușcări și regretă faptele comise. Unul dintre inculpați, Mihai Gherghinescu, a spus că a comis infracțiunile din disperare, pentru că trebuia să-și întrețină copiii, dar și că a luat o decizie prostească de a se implica în spargerile de locuințe.
Judecătorul nu s-a lăsat însă impresionat și a susținut că valoarea bunurilor furate a fost foarte mare (aproximativ 125.000 de lire), iar spargerile au fost premeditate, profesioniste și bine planificate. De asemenea, judecătorul a reținut că victimele grupului de spărgători au avut probleme pe termen lung. De exemplu, printre victime s-a aflat și o elevă de 17 ani, căreia i-a fost furat calculatorul. După comiterea furtului, eleva a fost nevoită să rescrie în numai o lună temele și cursurile dintr-un întreg an școlar. De asemenea, s-a reținut că o parte dintre bijuteriile furate aveau o mare valoare sentimentală pentru păgubiți, fiind transmise din generație în generație.
Pe 28 noiembrie 2014, cei trei inculpați au fost găsiți vinovați și condamnați de Curtea Coroanei din Ipswich pentru comiterea in­fracțiunii de conspirație în vederea comiterii de furturi. Vasiluță și Gherghinescu au primit câte șapte ani și patru luni de închisoare, iar Budurcoiu a fost condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare.

Trimis într-un penitenciar din România

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât ieri să admită o cerere formulată de autorităţile din Marea Britanie privind transferarea într-un penitenciar din România a craioveanului Traian Vasiluţă.
„Dispune transferarea condamnatului în vederea continuării executării pedepsei de șapte ani şi patru luni închisoare aplicată prin sentinţa penală sus menţionată într-un penitenciar din România. Deduce din pedeapsă perioada executată de 495 de zile închisoare până pe 15.10.2015 şi în continuare de la această dată la zi“, se arată în hotărârea Curții de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS