13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEști sărac, venit nu ai, bani la stat trebuie să dai!

Ești sărac, venit nu ai, bani la stat trebuie să dai!

Fie că au venituri, fie că nu au, doljenii vor plăti contribuție la Sănătate. Cei care nu au nici un fel de venit sunt obligați să achite lunar 5,5% din salariul minim pe economie. Nu se știe din ce bani vor plăti și cum îi poate executa Fiscul. (Foto: Traian Mitrache)
Fie că au venituri, fie că nu au, doljenii vor plăti contribuție la Sănătate. Cei care nu au nici un fel de venit sunt obligați să achite lunar 5,5% din salariul minim pe economie. Nu se știe din ce bani vor plăti și cum îi poate executa Fiscul. (Foto: Traian Mitrache)

Culmea legislației fiscale se aplică în România de la 1 ianuarie 2016: persoanele fără venituri sunt obligate să plătească la stat 58 de lei pe lună sub forma contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS). Prevederea li se aplică și românilor care lucrează în străinătate fără forme legale, dar care au domiciliul în țară. Rămân în continuare scutite de la plata CASS persoanele fără venituri care sunt în întreținerea soțului sau soției asigurate și ele vor continua să aibă calitatea de coasigurat în sistemul public de sănătate. Dar cum îi va urmări și executa silit Fiscul pe cei care refuză să se înregistreze la organul fiscal?

De anul acesta, persoanele care nu realizează venituri și nici nu sunt coasigurate la Sănătate, pe asigurarea soțului sau soției care plătește contribuții, au obligația de a deveni plătitori ai contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) la nivelul salariului minim pe economie, potrivit prevederilor noului Cod Fiscal, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Aberația legislativă privind plata CASS de către anumite persoane a existat în legislație și în anii anteriori. GdS a scris, în mai multe rânduri, despre faptul că persoane care încasau venituri de 20-22 de lei pe tot anul datorau CASS la stat de 44 de lei pe lună, pentru că se calcula 5,5% din salariul minim chiar dacă venitul real al omului era mult mai mic decât contribuția plătită statului. Deși anul trecut statul a amnistiat aproape 3,6 milioane de persoane care aveau de plată contribuția la Sănătate de 5,5% calculată la salariul minim, deși obținuseră venituri inferioare acestui plafon, anul acesta aberația fiscală a fost reluată în Codul Fiscal. Astfel că, obligația plății CASS este și mai bine înfiptă în legislația fiscală. După calculele noastre, cei fără venituri datorează statului aproape 58 de lei pe lună în prezent, la nivelul de 1.050 de lei brut al salariului minim pe economie, iar de la 1 mai 2016, aceste persoane vor datora 69 de lei pe lună (sumă rotunjită), pentru că va crește nivelul salariului minim pe economie.
Dar cui se adresează noua lege? Cine plătește, de fapt, CASS dacă nu are nici un fel de venit? Prevederea din Codul Fiscal vrea să lovească în persoanele care lucrează „la negru“ în țară, diverse alte persoane care, deși susțin că nu au nici un fel de venit și nu au plătit vreodată vreun leu la Sănătate, beneficiază de sistemele medicinei de urgență, dar lucrează fără acte în străinătate. Codul Fiscal, respectiv Legea nr. 227/2015, precizează la art. 180 ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS la nivelul salariului minim pe economie. Legea fiscală spune că persoanele care nu au venituri trebuie să plătească CASS dacă au domiciliul în România. Cu alte cuvinte, cei care lucrează fără contracte de muncă în străinătate, dar care au domiciliul în România, sunt obligați la plata CASS în țară. Cei care lucrează cu forme legale în străinătate sau sunt pensionați în alte state europene, atunci sunt asigurați la Sănătate în statele respective și nu mai sunt taxați în România.

Cum procedează statul pentru a impozita persoanele fără venituri

Pe finalul anului 2015 a apărut Ordinul președintelui ANAF nr. 3743/2015, care prevede că persoanele fără venituri și cele care nu sunt exceptate de la plata CASS trebuie să se înregistreze la Fisc, depunând Declarația (Formularul) 604 „Declarație de înregistrare în evidență a persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea contribuției de plată la asigurările sociale de sănătate“, care se depune în termen de 15 zile de la data la care persoana respectivă rămâne fără venituri.
Curios este că, dacă o persoană se află de mai mult de șase luni în situația de a nu avea deloc venituri, atunci, în momentul în care va depune Declarația 604 la Fisc va fi taxat la CASS cu o sumă de 5,5% aplicat la salariul minim, dar înmulțită cu șapte luni. Adică dacă o persoană este de mai mult de șase luni fără venituri, atunci în prima lună în care se înscrie la Fisc trebuie să achite 404 lei. Statul nu precizează din ce surse să achite omul acei bani.
De asemenea, dacă o persoană începe să încaseze anumite venituri, se angajează sau iese la pensie, atunci trebuie să depună rapid altă declarație la Fisc, respectiv Declarația 605 „Cerere de încetare a calității de persoană fizică fără venituri“, conform Ordinului președintelui ANAF nr. 3743/2015 și articolului 183 din Codul Fiscal.

Sunt exceptate de la plata CASS anumite persoane

Nu trebuie să depună aceste declarații persoanele care obțin venituri din salarii, pensii, din activități independente și altele, stabilite de Codul Fiscal. Dar există și persoane exceptate prin lege chiar dacă nu înregistrează venituri. Tinerii de până la 26 de ani care urmează o formă de învățământ, persoanele cu handicap, bolnavii aflați în programele naționale, soțul, soția sau părinții fără venituri aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, persoanele aflate în concediu de îngrijire a copilului și toate categoriile de persoane care primesc diverse forme de ajutoare sociale și șomaj sunt exceptate de la plata CASS către stat, deci nu trebuie să depună la Fisc Formularul 604. Cei care au venituri din agricultură plătesc CASS, calculat la norma de venit. Și persoanele cu venituri din chirii datorează 5,5% către stat din veniturile realizate.

Cum îi identifică Fiscul pe cei fără venituri

Legislația fiscală nu precizează explicit ce se întâmplă cu persoanele fără venituri care nu merg la Fisc să se înregistreze cu Declarația 604 și să devină, astfel, plătitoare de CASS. Întrebați cum îi vor identifica pe cei care nu au venituri și care nu au depus Declarația 604 la Fisc, Reprezentanții Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova au precizat că vor corela bazele de date ale Fiscului cu cele ale Poliției, pentru a identifica persoanele fără venit, după CNP. „Vom extrage din bazele de date, cu ajutorul celor de la Poliție, după CNP, persoanele și vom compara cu evidențele noastre, să vedem dacă au sau nu venit. Dacă nu au venituri și nici nu au venit să se înregistreze, atunci le vom trimite înștiințări la domiciliu, apoi vom face demersurile legale ca la orice debitor, cu somație de plată. Pentru luna ianuarie, vor plăti contribuția în februarie“, a spus un reprezentant al DGRFP Craiova. Dar reprezentantul Fiscului nu a putut să precizeze ce se va întâmpla mai departe dacă nici după somație persoana fără venituri nu merge la Finanțe să se înregistreze ca viitor plătitor de CASS. După toate acestea, rămâne o întrebare. Dacă acele persoane nu depun Declarația 604 la Fisc de bunăvoie și nici după ce primesc somație de la organul fiscal, atunci cum va executa silit statul persoane care nu au nici un venit în acte? Aceeași întrebare rămâne valabilă și pentru cei care se înregistrează la Fisc, dar nu au bani să își achite contribuția lunară la CASS.

Specialiștii în fiscalitate consideră această măsură ca fiind excesivă

Reprezentanții firmei de audit și consultanță fiscală Professional Consulting dezaprobă măsura fiscală de impozitare a persoanelor care nu au nici un fel de venit. „În opinia noastră, obligarea persoanelor fizice de a plăti o contribuţie de asigurari sociale de sănătate, în condițiile în care nu obțin venituri (evident, cu excepțiile reglementate de Codul Fiscal), nu asigură proporţionalitatea şi caracterul rezonabil al sarcinii fiscale. Considerăm că este necesar să se ţină cont de capacitatea contributivă a contribuabililor. Având în vedere că scopul urmărit de Ministerul Finanțelor, așa cum rezultă din declarațiile oficialilor, este acela de a reduce evaziunea fiscală, în speranța că se vor fiscaliza veniturile până acum nedeclarate, apreciem că măsura este disproporționată și excesivă, deoarece afectează persoane care nu încalcă legea și care chiar nu obțin venituri“, au precizat reprezentanți ai Professional Consulting.

Codul Fiscal ar putea fi modificat
Ieri după-amiază, situația legată de aberanta prevedere din Codul Fiscal a luat o nouă întorsătură. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, citat de Reportervirtual.ro, a precizat că actualul guvern ia în calcul modificarea Codului Fiscal aprobat de guvernul Ponta, pentru a se renunța la caracterul obligatoriu al plății CASS de către persoanele fără venituri. În acest sens, executivul ar urma să adopte o ordonanţă de urgenţă, a adăugat Dan Suciu, potrivit sursei citate. Până atunci, Codul Fiscal produce efecte și persoanele fără venituri trebuie deja să meargă la Fisc să se înregistreze.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS