18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSentință finală în dosarul jafului de la Primăria Bucovăț

Sentință finală în dosarul jafului de la Primăria Bucovăț

Cele două funcționare ale Primăriei Bucovăț au fost arestate preventiv pe 20 mai 2011 și au fost eliberate trei zile mai târziu, pe 23 mai (Foto: arhiva GdS)
Cele două funcționare ale Primăriei Bucovăț au fost arestate preventiv pe 20 mai 2011 și au fost eliberate trei zile mai târziu, pe 23 mai (Foto: arhiva GdS)

Fosta casieră și fosta contabilă din cadrul Primăriei comunei doljene Bucovăț au fost condamnate definitiv, ieri, pentru „dispariția“ a peste 500.000 de lei din bugetul comunei. Inculpatele au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare și trebuie să achite primăriei la care au lucrat suma de 578.205 lei.

Cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova încă din luna mai 2010, inițial fiind vizați atât primarul comunei Bucovăț, Constantin Vasile, cât și casiera primăriei, Aurica Truță, și contabila Constanța Florea. Anchetatorii au stabilit că, numai între anii 2007-2010, casiera Aurica Truță a „tras“ suma de 519.065 de lei din bugetul primăriei. Cercetările au arătat că femeia nu consemna unele sume de bani în registrul de casă sau trecea în documente sume de bani mai mici decât cele încasate. „Cu privire la modalitatea de falsificare a filelor din registrul de casă, probatoriul administrat a demonstrat că Truță Aurica a folosit următoarele modalități concrete de falsificare: atesta în acest document financiar-contabil, după caz, încasarea/plata unor sume de bani mai mici decât cele încasate/plătite în realitate; omitea să menționeze în acest document financiar-contabil sumele de bani încasate în realitate. Probatoriul administrat a demonstrat că Aurica Truță, cu știință, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a făcut 282 de mențiuni necorespunzătoare adevărului, atât sub forma atestării, cât și sub forma omisiunii“, au reținut procurorii craioveni. Anchetatorii au mai stabilit că, în alte ocazii, casiera a ridicat diverse sume de bani de la Trezorerie, însă a înregistrat în registrul de casă sume mai mici sau nu a mai consemnat nici o sumă.
În ceea ce o privește pe contabila Constanța Florea, procurorii craioveni au reținut că și ea este responsabilă pentru prejudiciul de 519.065 de lei, pentru că nu și-a îndeplinit sarcinile de serviciu. „Conform prevederilor legale, avea obligația de a verifica realitatea operațiunilor efectuate în numerar prin casieria unității, nu a făcut control inopinat al casieriei, nu a inventariat numerarul existent în casierie“, au reținut anchetatorii.

Cumpărături din banii primăriei

De asemenea, în urma cercetărilor, oamenii legii au reușit să afle unde au ajuns o parte din banii sustrași din bugetul Primăriei Bucovăț.
„Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada desfășurării activității infracționale, Truță Aurica a cheltuit sume de bani mult mai mari decât cele pe care le-a realizat în mod direct din activitatea pe care o desfășura ca funcționar public, respectiv ca angajat al Primăriei Bucovăț în funcția de casier“, au mai reținut anchetatorii. Astfel, s-a stabilit că în perioada ianuarie 2007 – decembrie 2010, Aurica Truță a făcut cumpărături destul de importante de la două centre comerciale din Craiova – Metro și Selgros, în valoare totală de 75.869 de lei. În baza a 134 de facturi puse la dispoziția procurorilor de Metro, s-a constatat că, în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2010, femeia a cumpărat bunuri în valoare totală de 50.876 de lei, iar în baza altor 15 facturi puse la dispoziție de Selgros, emise în aceeași perioadă, s-a mai stabilit că aceeași Aurica Truță a făcut cumpărături de 24.993 de lei. Media valorii cumpărăturilor efectuate de către Truță numai în ceea ce privește achizițiile de la Metro a fost de 1.480 de lei pe lună, în condițiile în care femeia a avut un salariu lunar între 1.400 și 1.600 de lei. O bună parte din bunurile cumpărate au fost găsite acasă la inculpată, cu ocazia unei percheziții domiciliare făcute pe 2 martie 2011.

Pedepsele

După încheierea cercetărilor, în octombrie 2014, procurorii craioveni au dispus clasarea cauzei pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în ceea ce îl privește pe primarul Constantin Vasile și au dispus trimiterea în judecată a celor două inculpate, acuzate de comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi delapidarea, uzul de fals ori abuzul în serviciu.
Pe 18 iunie 2015, Judecătoria Craiova le-a condamnat pe cele două femei la câte trei ani de închisoare cu suspendare și le-a obligat să înapoieze Primăriei din Bucovăț suma totală de 578.205 lei. Cele două inculpate au formulat apel împotriva sentinței, iar ieri, Curtea de Apel Craiova le-a respins acțiunea. Hotărârea instanței este definitivă, astfel că Aurica Truță și Constanța Florea rămân cu pedepsele date anul trecut de Judecătoria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS