17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentralele termice - bombele cu ceas din școli și grădinițe

Centralele termice – bombele cu ceas din școli și grădinițe

Centrala termică de la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova ar fi trebuit închisă de ani buni, după cum a spus directorul instituției de învățământ, care a precizat că această centrală nu a primit niciodată aviz de funcționare (Foto: Traian Mitrache)
Centrala termică de la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova ar fi trebuit închisă de ani buni, după cum a spus directorul instituției de învățământ, care a precizat că această centrală nu a primit niciodată aviz de funcționare (Foto: Traian Mitrache)

O parte din unitățile școlare din Craiova au probleme cu centralele termice. Acestea au termenul de funcționare depășit sau nu mai corespund normativelor în vigoare. Trei dintre unitățile școlare solicită chiar ca investițiile să fie prevăzute în bugetul pe 2016 al Primăriei Craiova.

Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova este una dintre unitățile de învățământ care au solicitat reabilitare de urgență centralelor termice. Cele mai mari probleme sunt la centrala termică de la clădirea situată în strada Brestei. „Centrala termică de la această clădire a fost schimbată în 2001 sau 2002, dar de la început au fost probleme că nu a corespuns din punct de vedere tehnic. Nu a primit avizele de funcționare. Nici nu putem să facem eventuale reparații pentru că este achiziționată de la o fabrică din Grecia, care a dat faliment. În ultimul timp, am tot primit recomandări de la CNCIR să o închidem pentru că nu este sigură. Funcționăm pe propria răspundere. Trebuie să asigurăm încălzirea spațiilor și nu avem altă soluție. Am făcut demersuri pentru reabilitare. S-au definitivat proiectul termic și documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție. Acestea au fost aprobate și în Consiliul Local și așteptăm să primim banii pe bugetul din 2016 pentru a demara investiția. Este nevoie de 550.000 de lei pentru această lucrare. Nu este o sumă mică, dar nici nu cred că investiția nu va fi aprobată pentru că este o urgență și nu știu dacă își poate asuma cineva riscul să nu ia în seamă această situație“, a precizat Dumitru Iftimov, directorul colegiului. Inițial, reprezentanții conducerii Colegiului Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova au solicitat și reabilitarea punctului termic pentru clădirea din cartierul 1 Mai. „În cazul centralei respective, am reușit să schimbă componente și am intrat în legalitate, dar pentru centrala din strada Brestei nu mai există această posibilitate, mai ales că a expirat și perioada de funcționare, care este de zece ani“, a mai precizat directorul Colegiului Național „Gheorghe Chițu“.

Trebuie schimbat inclusiv locul amplasării centralei

O altă unitate de învățământ unde trebuie să se realizeze lucrări de reabilitare a sistemului termic este Grădinița cu Program Prelungit „Traian Demetrescu“ din Bănie. Potrivit reprezentanților Serviciului Achiziții și Servicii din cadrul Primăriei Craiova, la Grădinița cu Program Prelungit „Traian Demtrescu“, centrala termică are termenul de funcționare depășit și nu mai corespunde normativelor în vigoare. „Un control făcut de reprezentanții Consiliului Local Craiova împreună cu reprezentanții Prefecturii și cu cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență a scos în evidență faptul că centrala termică de la unitatea noastră nu mai corespunde normativelor în vigoare și că a expirat și durata de utilizare. Practic, trebuie reabilitat întreg sistemul termic. În aceste condiții, ca director de unitate am fost practic obligată să fac demersuri pentru a se face investiții. Anul trecut, în perioada octombrie-noiembrie s-au făcut expertiza tehnică și documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție. Așteptăm să primim banii pentru demararea lucrărilor. Este vorba de o investiție de peste 30.000 de lei. Trebuie schimbat inclusiv locul unde este amplasată, pentru că nu mai corespunde normativelor în vigoare. În plus, noua centrală va deservi toate cele trei clădiri existente în curtea unității de învățământ. În prezent, în două clădiri nu există încălzire, într-una funcționează partea administrativă, iar în cealaltă este bucătăria. De asemenea, și în clădirea unde se află elevii se va face o redimensionare a caloriferelor, pentru că s-a constatat că sunt mai mici decât trebuie“, a precizat Enache Melania, directorul Grădiniței cu program prelungit „Traian Demetrescu“. Lucrări de reabilitare a centralei termice au fost solicitate și de conducerea Colegiului Național „Elena Cuza“ din Craiova. Din evidențele Serviciului de Achiziții și Licitații din cadrul Primăriei Craiova, la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova s-a solicitat înlocuirea arzătoarelor și pompelor deoarece au durata de funcționare depășită și nu mai corespund normativelor în vigoare.
Potrivit reprezentanților Primăriei Craiova, în acest an se vor derula lucrările de reabilitare a centralelor termice la aceste unități de învățământ, în funcție de alocările bugetare. De altfel, anul trecut s-au făcut lucrări de reabilitare la centrala termică de la Liceul Energetic din municipiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS