11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProcurorii DNA l-au „colindat“ pe primarul din Podari

Procurorii DNA l-au „colindat“ pe primarul din Podari

Procurorii DNA susțin că primarul Gheorghiță a retrocedat abuziv un teren intravilan din comuna pe care o conduce din 1990
Procurorii DNA susțin că primarul Gheorghiță a retrocedat abuziv un teren intravilan din comuna pe care o conduce din 1990

Direcția Națională Anticorupție a dispus trimiterea în judecată a lui Constantin Gheorghiță, primarulcomunei doljene Podari, începând din anul 1990, dar și a altor șase inculpați, printre care se numără viceprimarul, secretara și arhitectul-șef din Podari. Primarul și viceprimarul sunt acuzați că au restituit abuziv 5.000 mp de teren intravilan, care au ajuns la șeful Serviciului Taxe și Impozite din Podari. În final, acesta din urmă, ajutat de funcționarii Primăriei Podari, a reușit să vândă cu peste 100.000 de euro mai multe clădiri ale ANIF Dolj. 

Procurorii Direcției Naționale Anti­co­rup­­ție din Craiova au anunțat, ieri, trimite­rea în judecată într-un dosar de corupție a mai multor func­ționari din cadrul Primăriei Podari, în frunte cu primarul Constantin Gheorghiță și viceprimarul Petre Prodileanu.
Ceilalți inculpați sunt secretara Mioara Stan, arhitecta-șefă Mariana Vlăduți, Costinel Băbălău, șef Serviciu Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Podari, dar și Cristian Pisică, inginer la o societate comercială, și arhitectul Iulian Albu.
Printre infracțiunile care ar fi fost comise de cei șapte inculpați se numără abuzul în serviciu, falsul intelectual, înșelăciunea sau uzul de fals.
Anchetatorii suțin că seria de ilegalități a început în mai 2008, când primarul Gheorghiță a retrocedat în mod abuziv un teren din Podari. „Inculpatul Gheorghiță Constantin, în calitate de primar al comunei Podari și președinte al Comisiei pentru analiza notificărilor conform Legii nr. 10/2001, a emis în mod abuziv o dispoziție prin care a aprobat restituirea suprafeței de 5.000 mp unei persoane, iar la data de 30 iunie 2008 a pus-o pe aceasta în posesie cu suprafața de 5.000 mp în intravilanul comunei Podari, întocmind și semnând un proces-verbal, alături de inculpatul Prodileanu Petre, viceprimar al aceleiași localități, cu toate că persoana respectivă nu a fost prezentă, iar comisia nu s-a deplasat efectiv în teren și nu a procedat la efectuarea de măsurători“, au reținut procurorii anticorupție.
În urma anchetei s-a mai stabilit că Gheorghiță a întocmit dispoziția în două exemplare, cu conținut diferit, având însă aceeași dată și același număr de înregistrare. Unul dintre documente a fost trimis prefectului de Dolj, iar celălalt persoanei căreia i-a fost restituit terenul.

A cumpărat terenul și a pus mâna pe clădirile ANIF

Ulterior, pe data de 21 ianuarie 2010, terenul intravilan a fost cumpărat de inculpatul Costinel Băbălău, funcționar al Primăriei Podari.
Procurorii mai spun că, în continuare, Băbălău a făcut demersuri pentru a pune mâna pe mai multe imobile ale Agenției de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Dolj, care erau ridicate pe terenul retrocedat abuziv de primarul Gheorghiță.
„În primăvara anului 2010, inculpatul Băbălău Costinel l-a determinat pe inculpatul Pisică Radu Cristian să îl ajute cu întocmirea documentației tehnice necesare pentru obținerea autorizației de construire cu privire la mai multe imobile aparținând SC ANIF SA Dolj care erau deja edificate pe terenul respectiv. La rândul său, inculpatul Pisică Radu Cristian l-a determinat pe inculpatul Albu Iulian Alexandru să întocmească documentația tehnică nereală, în beneficiul inculpatului Băbălău Costinel, pe care acesta a folosit-o la obținerea autorizației de construire“, au mai reținut procurorii DNA din Craiova.
Șirul de ilegalități nu s-a oprit însă aici. Astfel, anchetatorii mai spun că, „în perioada martie – aprilie 2010, inculpatul Băbălău Costinel i-a determinat pe inculpații Gheorghiță Constantin, Stan Mioara și Vlăduți Mariana să elibereze autorizația de construire/desființare și certificatul de urbanism privind construirea unui depozit de materiale și a unei construcții anexă, în comuna Podari, județul Dolj“. Și asta deși construcțiile cu pricina erau deja construite și se aflau în patrimoniul ANIF Dolj. Viceprimarul Prodileanu este cel care a încheiat procesul-verbal de recepție a lucrărilor. După toate aceste „șmecherii“, pe 6 iulie 2010, Băbălău a vândut unui cumpărător de bună-credință, cu 106.000 de euro, clădirile ANIF Dolj.

Sechestru pe averile inculpaților

Anchetatorii au mai explicat că, în acest fel, Băbălău a obținut injust suma de 106.000 de euro, iar paguba ANIF Dolj este de 106.863 de lei (valoarea de inventar a clădirilor). ANIF Dolj s-a constituit parte civilă în acest dosar penal, iar anchetatorii au pus sechestru pe bunurilor mobile și imobile deținute de inculpații Constantin Gheorghiță, Petre Prodileanu, Costinel Băbălău și Mioara Stan până la concurența sumei de 106.000 euro.
Cei șapte inculpați au fost trimiși în judecată înainte de Crăciun, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS