21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRecomandări pentru circulaţia rutieră în condiţii de iarnă

Recomandări pentru circulaţia rutieră în condiţii de iarnă

Polițiștii doljeni le recomandă șoferilor să circule cu atenție, dar și să-și echipeze mașinile pentru sezonul rece (Foto: arhiva GdS)
Polițiștii doljeni le recomandă șoferilor să circule cu atenție, dar și să-și echipeze mașinile pentru sezonul rece (Foto: arhiva GdS)

Polițiștii doljeni le recomandă șoferilor să adapteze viteza la condițiile de drum, să evite depășirile și să-și echipeze mașinile pentru sezonul rece.

În condițiile în care Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat cod galben de ninsori pentru județele din Oltenia, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj reamintesc șoferilor că ar trebui să circule cu mai multă atenție pentru a evita producerea unor accidente rutiere.
„Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile este important ca înainte de a porni la drum, fiecare conducător auto, profesionist sau amator, să-şi echipeze corespunzător maşina pentru sezonul rece“, spun reprezentanții IPJ Dolj.
Oamenii legii amintesc că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii anvelopelor de iarnă pentru circulația autovehiculelor pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S“, „M.S.“, „MS“ sau „M&S“, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia „all seasons“. Autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Înainte de a pleca la drum, șoferii sunt sfătuiți să verifice farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire. „Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare. De asemenea, este bine să aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri“, mai spun oamenii legii.

Iarna se folosește frâna de motor

De asemenea, poliţiştii le recomandă șoferilor să facă fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, să utilizeze „preponderent“ frâna de motor, dar şi să evite efectuarea depăşirilor, care în condiții de iarnă pot fi extrem de periculoase. În plus, oamenii legii spun ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri și să se circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor din trafic. Pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule. Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă sau polei, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.
În ceea ce privește circulația rutieră în localități, polițiștii spun că este important ca șoferii să nu oprească ori să staţioneze pe traseele mijloacelor de transport public, pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire şi desfăşurarea în condiții bune a traficului. Şi pietonilor li se recomandă să fie mai atenți atunci când traversează, doar prin locurile special amenajate şi după ce s-au asigurat temeinic.

Cod galben în Oltenia

Potrivit ANM, astăzi, ninsorile se vor extinde dinspre sud-vestul extrem al ţării şi vor cuprinde treptat regiunile sudice. Stratul de zăpadă va ajunge la aproximativ zece centimetri. În Oltenia şi vestul Munteniei, vântul va avea intensificări temporare, atingând la rafală 50 – 55 km/h, iar în sudul Banatului 60 – 70 km/h, viscolind zăpada. Vremea se va menţine geroasă în majoritatea regiunilor. Conducerea ANM a comunicat că este posibil ca, în cursul zilei de astăzi, să fie emisă o nouă atenționare cod galben de ninsoare pentru regiunile de sud și sud-vest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS