16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJudecătorul Diaconescu, şapte ani şi jumătate de închisoare

Judecătorul Diaconescu, şapte ani şi jumătate de închisoare

Bogdan Diaconescu a fost arestat preventiv în iunie 2010, iar în ianuarie 2014 a fost condamnat într-un dosar de corupție (Foto: Arhiva GdS)
Bogdan Diaconescu a fost arestat preventiv în iunie 2010, iar în ianuarie 2014 a fost condamnat într-un dosar de corupție (Foto: Arhiva GdS)

Curtea de Apel Craiova a hotărât să-l condamne la șapte ani și jumătate de închisoare pe Bogdan Diaconescu, fost judecător al Tribunalului Dolj, trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru comiterea a trei infracțiuni de luare de mită. Același fost magistrat a fost condamnat anul trecut la patru ani și jumătate de închisoare, într-un alt dosar penal privind infracțiuni de corupție.

Procurorii Direcției Naționale Anticorup­ție l-au trimis în judecată pe Bogdan Diaconescu, fost judecător la Tribunalul Dolj, dosarul penal fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova în iulie 2014. Anchetatorii au reținut că, „în perioada 2007-2009, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan, în calitate de judecător la Secția Penală a Tribunalului Dolj și președinte al completului de judecată învestit cu soluționarea unui dosar penal, a pretins și primit de la doi inculpați, în mod repetat, dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, direct și indirect, pentru sine și pentru alții, bani și alte foloase care nu i se cuveneau“. Mai exact, în schimbul banilor, judecătorul Diaconescu urma să-i scape de măsurile preventive pe omul de afaceri Samir Sprînceană, dar și pe Roland Împușcătoiu, judecați pe atunci într-un dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA. În plus, Diaconescu urma să dispună ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor SC Oltenia Network Cable SRL și Kira Group, dar și să aplice inculpaților o pedeapsă ceva mai blândă.
Procurorii anticorupție din Craiova au stabilit că, în ianuarie 2007, Diaconescu le-a cerut denunțătorilor suma de 20.000 de euro pentru a-i scăpa de obligația de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Magistratul a primit 15.000 de euro cu câteva zile înainte de termenul de judecată din 17 ianuarie, când a și dispus înlocuirea acestei măsuri cu obligarea de a nu părăsi țara. Ulterior, același judecător Diaconescu a primit de la Sprînceană și Împușcătoiu alimente, băuturi, haine, dar și finanțarea unor servicii hoteliere în valoare totală de 45.000 de euro și 4.000 de lei.
Procurorii DNA mai spun că, în final, judecătorul Diaconescu a vrut să pună mâna pe suma de 200.000 de euro pentru a pronunța o hotărâre favorabilă celor doi inculpați, însă nu a mai apucat. Asta pentru că, în iunie 2010, a fost arestat în alt dosar de corupție, în care a fost acuzat că a primit mită 15.000 de euro de la trei inculpați. Pe 30 ianuarie 2014, Bogdan Diaconescu și Laurențiu Anghel, colegul său de la Tribunalul Dolj, au fost condamnați la câte patru ani și șase luni de închisoare. Laurențiu Anghel a fost acuzat în același dosar de comiterea infracțiunii de trafic de influență.

Condamnat de Curtea de Apel Craiova

Miercuri, pe 23 decembrie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova l-au găsit vinovat și condamnat pe Diaconescu la șapte ani și șase luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Pedeapsa a fost contopită cu cea de patru ani și jumătate primită în ianuarie 2014, inculpatul urmând să execute șapte ani și jumătate de pușcărie. Diaconescu nu va sta atât după gratii, pentru că din această pedeapsă se scad cele zece luni de arest preventiv, dar și cei aproape doi ani executați de pe 31 ianuarie 2014.
În plus, instanța a dispus menținerea sechestrului pus pe apartamentul inculpatului din orașul Balș, dar și confiscarea de la acesta a sumelor de 15.000 de euro, 45.000 de euro şi 4.000 de lei.
Hotărârea Curții de Apel Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea Supremă atât de inculpatul Bogdan Diaconescu, cât și de procurorii anticorupție.

Samir Sprînceană, condamnat la 8 ani de închisoare

După arestarea judecătorului Bogdan Diaconescu, dosarul în care erau judecați Samir Sprînceană și Roland Împușcătoiu a fost repartizat altui judecător, care în februarie 2013 a condamnat opt dintre cei 11 inculpați trimiși în judecată pentru returnări ilegale de TVA.
Cele mai mari pedepse, câte 18 ani de închisoare, le-au primit Samir Sprînceană și Adrian Marius Berceanu. Roland Împuşcătoiu a fost condamnat la 14 ani, Petrişor Crăciun, Alin Popa, Florinel Buioca şi Florinela Dobre – la câte zece ani, iar Luiza Popa – la doi ani de puşcărie. Hotărârea judecătorilor de la Tribunalul Dolj a fost atacată cu apel de inculpați, iar pe 19 iunie 2014, Curtea de Apel a dat o hotărâre definitivă. De data aceasta, Samir și Berceanu au fost condamnați la câte opt ani de închisoare, iar Împuşcătoiu a primit o pedeapsă de șapte ani şi trei luni de închisoare. Crăciun și Popa au fost condamnați la câte trei ani şi șase luni de închisoare, Buioca – la trei ani şi opt luni de închisoare, iar Florinela Dobre – la patru ani. Față de Luiza Popa a fost încetat procesul penal.

Vrea să iasă din închisoare

După ce a executat aproape doi ani din pedeapsă cu tot cu arestul preventiv, Bogdan Diaconescu, care își execută pedeapsa în Penitenciarul Craiova, a formulat două cereri de eliberare condiționată, însă i-au fost respinse de instanțele de judecată. Ultima astfel de cerere a fost judecată pe 10 decembrie, când Judecătoria Craiova a respins acțiunea lui Diaconescu și a fixat termen pentru reînoirea cererii după 26 iunie 2016.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS