17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTârgul Municipal Craiova, cuibuşor de ilegalităţi

Târgul Municipal Craiova, cuibuşor de ilegalităţi

Directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Claudiu Neagoe, a vorbit despre ilegalităţile de la Târgul Municipal Craiova (Foto: Claudiu Tudor)
Directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Claudiu Neagoe, a vorbit despre ilegalităţile de la Târgul Municipal Craiova (Foto: Claudiu Tudor)

În timp ce pompierii doljeni caută încă o explicație pentru incendiul care a făcut scrum halele de lemn unde se vindeau haine second-hand, ies la iveală tot mai multe nelegalități legate de activitatea Târgului Municipal din Craiova. Până acum se știa că târgul nu avea autorizație de securitate la incendiu. GdS a descoperit că lucrările de amenajare a târgului nu au fost recepționate nici până în prezent și că acesta a funcționat ilegal de mai bine de doi ani. Și mai grav este, însă, faptul că autoritățile locale știau de acest lucru, dar au preferat să închidă ochii, motivând că nu au dorit să-i excludă social pe cei aproximativ 600 de comercianți, care, în lipsa unei activități, se puteau deda la infracțiuni. De asemenea, proporțiile dezastrului puteau fi limitate, dacă presiunea apei de la cei doi hidranți era normală. Conducerea SC Piețe și Târguri SRL susține că proprietarul terenului, Texind, a montat un branșament cu un diametru de trei ori mai mic decât cel prevăzut de normativele de siguranță la incendiu. În câteva zile, târgul va fi desființat și mutat.

Târgul Municipal Craiova nu ar fi trebuit să fie dat în funcțiune fără procesul-verbal de recepție la finalizarea lucrărilor, proces care nu s-a semnat nici până în prezent. Și, totuși, a funcționat. O recunoaște directorul SC Piețe și Târguri SRL, din subordinea Primăriei Craiova, Claudiu Neagoe.
„Târgul nu a fost recepționat oficial, deoarece nu au fost finalizate și recepționate toate lucrările executate de proprietarul terenului, firma Texind. Nu putem spune că lucrările nu au fost făcute, dar nu au fost executate la standardele solicitate, nu au calitatea cerută.
Într-adevăr, târgul nu putea să fie dat în folosință fără recepție totală, dar am funcționat pentru a evita fenomenul de excluziune socială, deoarece acolo erau aproximativ 600 de comercianți care vindeau haine din care își întrețin familiile. De exemplu, în cazul unui om care nu mai are din ce să-și câștige traiul, există posibilitatea ca acesta să meargă pe partea infracțională și atunci ar crește și numărul de ajutoare sociale. Era un fenomen care putea lua amploare. Am preferat să funcționăm pentru a veni în sprijinul acelor oameni“, a explicat Neagoe. Întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi murit oameni în incendiu în timp ce târgul funcționa ilegal cu acordul primăriei și al Piețelor, Claudiu Neagoe a spus doar atât: „Dacă murea un om? Slavă Domnului că nu!“. Directorul SC Piețe și Târguri SRL a precizat că târgul a fost recepționat parțial, pe anumite segmente, cum ar fi halele care au ars. „Au fost recepționate parțial instalația electrică și halele. Și aleile au fost realizate. Nu putem să acuzăm că nu, dar nu au fost făcute așa cum trebuie“, a spus el.

De ce au avut hidranții presiune mică

Neagoe a precizat că autorizația de securitate la incendiu nici nu putea fi obținută prea curând din cauza problemelor de la cei doi hidranți care ar fi trebuit să asigure un debit normal al apei. În timpul incendiului, presiunea apei a fost foarte mică, astfel încât pompierii s-au văzut nevoiți să se racordeze la hidranții altor imobile din jur. „Proprietarul a zis că va realiza pe cheltuială proprie niște investiții. Și-a asumat atât construcțiile, cât și utilitățile. Pe autorizația de construire este un aviz al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Obligația obținerii autorizației la incendiu aparținea Texind. În aviz era menționat că trebuie să fie prezenți doi hidranți pe o țeavă de 110 mm. În realitate, branșamentul este de circa 35 mm, de trei ori mai mic. Noi nu am avut cunoștință de acest lucru, deoarece instalația este subterană“, a explicat Neagoe motivul debitului redus al apei la hidranți. Potrivit Autorizației de Construire nr. 776 din 8 iulie 2013, Texind SA trebuia să respecte prevederile avizului de securitate la incendiu 107/13 emis de ISU Dolj pe 5 iulie 2013. Una dintre prevederile acestui aviz se referea la montarea unei conducte cu un diametru de 110 mm, așa cum rezultă din referatul privind verificarea de calitate la cerința „Securitate la incendiu“, parte componentă a avizului emis de ISU. De asemenea, titularul avizului avea obligația să solicite autorizația de securitate la incendiu după efectuarea recepției la terminarea lucrărilor sau înainte de punerea în funcțiune a construcțiilor ori amenajărilor pentru care s-a obținut avizul menționat, după cum se arată în autorizația de construire. Directorul Piețelor suține că, dacă hidranții ar fi avut debitul normal, pagubele puteau fi reduse dramatic. „Fiind vorba de o construcție provizorie și din lemn, adică ușor inflamabilă, erau necesari cei doi hidranți. Dacă aveau debitul necesar, acest lucru ne ajuta să restrângem dimensiunea incendiului, ca să nu mai zic că putea să fie o avarie de doar 5 sau 10%“, a spus el.

Neagoe: Focul a pornit din mijloc și nu de la țigară sau reșou

Neagoe a explicat cum s-a văzut incendiul din perspectiva Piețelor. Potrivit reglementărilor ISU, cei doi hidranți erau destinați halelor din lemn, acolo unde comercianții nu sunt obligați să dețină extinctoare. Ceilalți comercianți din chioșcuri erau obligați să dețină câte un extinctor P6, lucru pe care l-au și făcut. De asemenea, angajații SC Piețe din târg aveau extinctoare din această categorie și de tipul P100, de câteva ori mai mari decât celelalte.
„Au văzut (angajații – n.r.) 15-20 de persoane fugind de acolo. Au crezut că este o altercație, pentru că se întâmplă destul de des. S-au apropiat, au văzut că este fum, au luat extinctorul, l-au golit, s-au dus după celălalt, dar deja focul se întinsese pe 70 de metri pătrați. Și cei de la ISU au spus că au două întrebări la care nu au găsit un răspuns concret: de ce s-a propagat așa de repede și de ce, dintr-o dată, pe o suprafață de 70 de metri pătrați. Focul a început din mijloc și s-a extins spre margini. Știu că acolo se fuma chiar dacă avem anunțuri să nu se fumeze. Eu nu cred că de la o țigară poate să ia foc, nici de la un scurtcircuit. Am auzit în discuții că ar fi fost și un reșou, dar nu aveau unde să-l bage în priză, pentru că, dacă era băgat, trebuia să sară siguranța noastră. Un reșou din ăla consumă doi kilowați, la noi este normat pe un kilowat, doar pentru iluminat“, a spus Neagoe.
Era târgul asigurat împotriva incendiului? „Nu știm“, a declarat Neagoe. Conform contractului de închiriere, articolul 6, locatorul (Texind -n.r.) era obligat să se asigure împotriva incendiilor, pagubelor provocate de apă, împotriva cutremurelor și a altor riscuri adverse. „Noi le-am trimis solicitare să ne spună, dar ne-au răspuns că trebuie să întrebe la contabilitate. Și așa a rămas“, a mai spus Neagoe.

Târgul, împărțit în două

Directorul SC Piețe a precizat că actualul târg va fi desființat în următoarele zile și că vânzătorii de haine second-hand vor fi mutați în vechiul loc unde a funcționat târgul înainte, în cartierul 1 Mai, pe strada Dimitrie Gerota, iar cei de la legume-fructe vor fi mutați în Piața Chiriac. „Am vorbit cu cei de la second-hand și au zis că sunt foarte mulțumiți de mutare și că nu au nici o problemă să stea sub cerul liber. În cazul celorlalți, unii au avut argumente legate de investițiile pe care le-au făcut, dar vor beneficia de reducerea chiriei. Acum vor funcționa pe convenții, iar când vom construi noile hale pe strada Dimitrie Gerota, prețul de pornire la licitație va fi de 15 lei pe lună pe metrul pătrat în loc de 30 de lei, iar durata de închiriere se va face pe 10 sau 15 ani. Știu că ei trebuie să-și demonteze chioșcurile, dar o parte din materiale pot fi refolosite“, a spus Neagoe. Acesta a precizat că primăria intenționează să le acorde comercianților afectați de incendiu un ajutor de urgență, iar cuantumul lui va depinde de rezultatul anchetelor sociale care se vor face. Întrebat cum se poate muta târgul fără rezilierea contractului cu Texind, directorul Piețelor a spus că acest lucru se va întâmpla printr-o notificare trimisă firmei sau ca urmare a măsurilor pe care le poate dispune ISU care ar duce la rezilierea contractului.
Contactat de GdS, reprezentantul Texind, Andi Gaiu, a declarat că obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu nu cădea neapărat în sarcina firmei sale și că va face dezvăluiri despre investițiile neonorate ale Piețelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS