36.8 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCostiţă, pâine şi ţigări din banii asociaţiei

Costiţă, pâine şi ţigări din banii asociaţiei

Costiță, pâine, țigări, combustibil, toate cumpărate din banii asociației. Prime de Paște și de Crăciun, lucrări făcute fără documente justificative, doar cu chitanțe de mână, sunt cheltuieli pe care reprezentanții unei asociații le-au făcut fără ştirea proprietarilor, din câte susțin unii dintre aceștia.

Unii locatari din Asociația de Proprietari Bloc T7 Lăpuș din Craiova susțin că cei pe care i-au ales să-i reprezinte au ajuns să-i fure mai rău ca în codru, folosindu-se de banii asociației după bunul lor plac. Miza o reprezintă banii încasați din chiria unei antene, în sumă de 24.043 de lei, pe care fosta conducere a asociației, spun proprietarii, în loc să-i folosească așa cum prevede legea, doar la reparații şi modernizări, i-a băgat în prime și în salarii.
„Noi suntem o asociație pe bloc, de 24 de apartamente. La conducerea asociației din 2010 și până la începutul anului 2015 l-am avut pe domnul Kessler, împreună cu un comitet, și un cenzor. Aceștia au folosit cum au vrut ei banii asociației. Oamenii s-au revoltat și prin februarie am ținut ședință și m-au ales pe mine și alt comitet. Ca să nu existe discuții, noi am angajat o firmă de administrare și am renunțat la persoana angajată de fostul președinte, fiindcă nu avea atestat de administrator. Problema este că au dispărut niște bani din cont, banii încasați din chiria pe antenă. Aveam în anul 2010 în cont 18.000 de lei și anul acesta, când s-a schimbat conducerea, am mai găsit 1.100 de lei. Am descoperit că din banii încasați pe antenă ei își dădeau prime, făceau cumpărături. Am găsit bonuri fiscale pentru cumpărături, costiță, țigări, pâine, motorină, toate luate din banii asociației. Au fost făcute reparații cu chitanțe de mână. Am găsit motorină decontată pentru mașina fostului președinte. Sumele de bani erau luate din contul asociației“, spune actuala președintă a Asociației de Proprietari, Janeta Goșa.
Proprietarii spun că neregulile făcute de fostul președinte și comitet nu se opresc aici. „A făcut raport de necesitate ca să i se plătească din fondul de reparații bani pentru motorină ca să se deplaseze la Caracal cu întreg Comitetul, să vadă cum lucrează o firmă. În realitate, nu s-a dus decât președintele. Avem declarație de la femeia de serviciu, în sensul că îi dă primă, dar o parte din sumă să o ducă soției lui. În timp ce noi aveam datorii, ei își dădeau prime. Președintele avea un salariu de 798 de lei net, administratorul primea 833 de lei, cenzorul 738 de lei, iar femeia de serviciu avea un salariu de 418 lei. Pe lângă aceste sume își mai dădeau și prime în valoare de 300 de lei fiecare. Asociația a funcționat fără un administrator, persoana angajată, Constantin Corzanu, nu avea atestat din 12.03.2012. Acesta îi fusese retras de primărie. Președintele i-a făcut abia în 2013 un act adițional, cu altă încadrare casier-contabil, dar acest act nu a fost înregistrat la ITM“, a spus Anatolie Pantazie, proprietar în blocul T7. Din câte susţin unii proprietari din Asociaţia T7, vechea conducere a mers din greşeală în greşeală. Fostul preşedinte George Kessler a eliberat unui proprietar adeverinţă că nu are datorii, acesta a vândut apartamentul, deşi la asociaţie figura cu o datorie de aproape 2.000 de lei. Coincidenţă sau nu, imediat după ce a fost demis fostul preşedinte s-a grăbit să scoată din contul asociaţiei o sumă similară de bani cu care a plătit restanţa la întreţinere a locatarului căruia îi eliberase adeverinţă.
„Noi am descoperit multe dintre aceste nereguli când cei de la poliție, pentru că există un dosar la Investigarea Fraudelor, ne-au cerut să facem o listă cu toate documentele, bonuri, chitanțe găsite la asociație. În plus, am descoperit că fosta conducere nu a ținut decât două ședințe de comitet în 2013 și patru ședințe în 2014. Am auzit de la doamna președintă că a refuzat să-i dea ștampila și, deși nu mai era președinte, s-a dus și a scos din contul de la antenă 2.000 de lei și a plătit întreținerea unei locatare. Aceasta vânduse în urmă cu trei ani apartamentul și fostul președinte i-a dat adeverință, deși avea datorii. Este chitanța la asociație. Am înțeles că a luat o chitanță falsă pentru reparații făcute la lift. Adică de la o firmă din Gorj, unde ar lucra fiul președintelui. Au fost multe nereguli. Firma care ne administrează acum a spus clar că din banii pe care îi luăm din antenă nu putem să facem decât reparații şi modernizări“, a spus Anca Ionescu, proprietar în blocul T7.

Verificările primăriei au dat în vileag neregulile de la Asociaţia bloc T7

Cele susţinute de proprietarii din blocul T7 se regăsesc şi în procesul-verbal întocmit de inspectorii primăriei, în urma controlului efectuat la asociaţie, la începutul acestui an.
Totodată, inspectorii au mai constatat că procesele-verbale încheiate în cadrul Adunării Generale din 2014 nu au fost trecute în Registrul de procese-verbale. Comitetul nu se întrunea decât de două-trei ori pe an, deși legea prevede să se întrunească în fiecare lună. Cenzorul nu a urmărit și verificat actele și documentele Asociației T7, iar rapoartele lunare nu le-a trecut într-un registru special, ci pe niște coli de hârtie. Asociația a angajat o persoană pe postul de administrator, deși aceasta nu mai avea atestat. Iar când a fost semnalată de primărie i-au schimbat încadrarea pe postul de casier-contabil, funcționând fără administrator.
„Preşedintele a prezentat un act adiţional la contractul de muncă, neînregistrat la ITM“, se arată în procesul-verbal nr.2/16.03.2015, întocmit de inspectorii primăriei. Aceştia au mai constatat că angajații asociației țineau banii în casierie, în loc să plătească furnizorii de utilități.
Dările lunare către bugetul de stat au fost plătite din fondul special de chirii, deşi Legea nr. 230/2007 interzice acest lucru. Fără a avea decizia Comitetului executiv și a Adunării Generale, președintele a stabilit modificarea indemnizațiilor și plata unor prime.
„Constituie contravenţie, stabilirea cuantumului, precum şi reactualizarea indemnizaţiilor angajaţilor fără hotărârea Comitetului Executiv şi a Adunării Generale“, se mai arată în procesul-vrebal, făcând referire la art. 34, alin.1, lit. c, pct. 15, din HCL nr. 363/2013. Registrul de corespondență, de adunări generale și registrul ședințelor de comitet nu existau, iar însemnările se făceau pe coli. Concluzia inspectorilor de la primărie este că „reprezentanţii Asociaţiei T7 nu şi-au îndeplinit în totalitate obligaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare şi au administrat în mod defectuos fondurile financiare ale asociaţiei“.

Preşedintele „ştie tot“

Vădit enervat de faptul că este acuzat de unii proprietari că nu s-a ocupat în mod corect de bunul mers al asociaţiei, fostul preşedinte George Kessler a spus: „Astea sunt aberaţiile domnului Pantazie. La momentul ianuarie 2015 a venit o echipă de la primărie, a luat actele financiare, a analizat toată activitatea asociaţiei şi procesul-verbal este curat. Pe Costică Corzanu l-au bălăcărit peste tot, ce vorbesc ei că nu mai are atestat. Să-mi arătaţi mie document. Ce este cu această HCL 363, în baza căreia primăria m-a amendat pe mine? Consiliile locale nu au voie să dea amenzi pentru abateri care nu sunt prevăzute în legea specială. Atestatul este o diplomă şi cu el eşti certificat în toată ţara ca administrator. De ce trebuie să fie verificat în fiecare an administratorul, că este o cheltuială, cu analize medicale, cu acte şi aceste cheltuieli se răsfrâng asupra asociaţiei. Sunt mincinoşi că, dacă făceam delapidare, ei nu aveau de unde să mai plătească datoriile la furnizori. Da, am cerut nişte oferte şi am ales o firmă, am făcut o deplasare la Caracal ca să văd cum lucrează firma ca să nu mai luăm ţeapă. Pentru 50 de lei mă acuză ei? Eu am xerocopii după acte. Adunarea Generală ştie de prime. Angajaţii ne cereau la salariu şi ce puteam să fac. Pantazie şi Goşa nu au fost de acord, au cerut diminuare. Femeia de serviciu este sluga lor, le face curat, le duce copiii la şcoală, asta face Tanţa. Ea le duce câinii la plimbare, asta a făcut şi când ăştia au fost plecaţi în concediu. Ei au plecat în concediu şi s-au scăzut de la întreţinere, dar au lăsat cheia la Tanţa, care le-a udat, le-a spălat, a folosit liftul de trei ori pe zi ca să le plimbe câinii. Ei nu au fişele apartamentelor, nu operează în ele. Au angajat o firmă care trimite un casier pentru câteva ore pe mai mulţi bani, faţă de cât plăteam noi administratorul. Au pus camere de luat vederi, pentru siguranţa sediului asociaţiei, dar casierul pleacă seara cu banii în geantă. Pe noi ne-au întrebat? Nu ne întreabă nimic. Lăsaţi că eu ştiu tot“.
Acesta este susţinut de altă parte a proprietarilor, care au avut mai mult sau mai puţin de-a face cu activitatea asociaţiei.
„Eu am fost în comitet acum când s-a schimbat conducerea. Lucrurile pleacă de la următorul fapt: lumea este nemulţumită pentru că au mărit întreţinerea, noi suntem debranşaţi de la termoficare, de la apă. Ei au adus o firmă, listele nu se pot afişa până în momentul în care nu se analizează de către comitet. Acum, în comitet nu mai sunt decât doi oameni, cum este posibil? Scopul nostru era să plătim din contul acesta din antenă tot ce se poate legal. Legea spune cum se pot cheltui banii veniţi din chirii. Asociaţia este o entitate privată şi cum să vină cineva la mine în casă şi să-mi spună cum să cheltuiesc banii. Legea spune că Adunarea este suverană. S-au întâmplat multe ilegalităţi despre care ei nu vorbesc. Noi am avut trei adunări generale. Noi nu vrem această firmă. Ei trebuie să ţină seama şi de lege, dar şi de ce spun reprezentanţii asociaţiei. Sunt mulţi piţigoi care se pricep la lege“, a spus o proprietară din blocul T7. Unii proprietari sunt porniţi pe actuala conducere a asociaţiei şi deranjaţi de faptul că banii din chirii nu pot fi folosiţi şi în alte scopuri, cum ar fi plata facturilor la întreţinere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS