8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOltenii de Ziua României: unii cu hora, alții cu fasolea

Oltenii de Ziua României: unii cu hora, alții cu fasolea

Mii de craioveni au ieșit din casă ieri-dimineață pentru a participa la manifestările prilejuite de Ziua Națională a României. De la copii până la persoane vârstnice, toți au venit pentru a urmări tradiționala defilare de 1 Decembrie, precedată de ceremonia militar-religioasă, dar și de alocuțiuni și depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La eveniment au participat prefectul județului Dolj, Sorin Răducan, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, Înalt Preasfinția Sa Irineu, dar și reprezentanți ai partidelor politice, asociațiilor elevilor, veteranilor de război, pensionarilor și comunităților de diverse naționalități din Craiova. Cei prezenți au putut admira parada de 1 Decembrie, unde au văzut, printre altele, dotările Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia“, ale Jandarmeriei, Poliției Române și Poliției Locale, petele de culoare fiind transportoarele blindate, tehnica de luptă, dar și patrupedele Jandarmeriei. Manifestarea a fost organizată de Instituţia Prefectului – Judeţul Dolj în colaborare cu Consiliul Judeţean Dolj, Primăria Municipiului Craiova şi Garnizoana Craiova. După încheierea ceremoniei, craiovenii s-au prins în horă în fața primăriei, ca în fiecare an, pe muzica Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“.

Peste 2.000 de porţii de fasole şi vin fiert de Ziua Naţională la Târgu Jiu

Autorităţile din principalele oraşe gorjene au organizat manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, oferind la final mâncare gratis. La Târgu Jiu, în Piaţa Prefecturii, a avut loc, de la ora 10.00, un ceremonial militar şi religios, precum şi un scurt program artistic. De asemenea, publicul a asistat la defilarea Gărzii de Onoare şi a ascultat Fanfara „Armonia“.
Discursurile autorităţilor locale şi judeţene s-au încheiat cu momentul depunerii de coroane de flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, din Piaţa Prefecturii, unde au fost prezente peste o mie de persoane.
De la ora 11.00, municipalitatea a oferit o masă tradiţională, cu fasole, cârnaţi, murături şi vin fiert, participanţilor la manifestările organizate în Piaţa Prefecturii, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Direcția de Asistență și Protecție Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu a oferit, la restaurantul de lângă Consiliul Judeţean Gorj, peste 2.100 de porții de fasole cu cârnați și tot atâtea căni cu vin fiert. Pentru că localnicii s-au îmbulzit la masa oferită de primărie, a fost nevoie de mai multe echipaje de la Poliţia Locală pentru a asigura ordinea şi a-i repartiza pe cetăţeni în sălile restaurantului.
Municipalitatea a alocat pentru masa tradițională de Ziua Națională suma de 28.000 de lei.

Fasole condiţionată de steguleţ, la Cărbuneşti

Mâncare gratis a fost oferită şi în alte oraşe din Gorj. La Motru, în dimineața zilei de 1 Decembrie, după ceremonialul dedicat sărbătorii şi depunerea de coroane de flori la cele două monumente ale eroilor, municipalitatea a oferit peste 600 de porţii de fasole cu ciolan. Fondurile pentru achiziţia mâncării tradiţionale au fost aprobate de Consiliul Local. Ziua Naţională a fost marcată şi la Târgu Cărbuneşti. Primăria din localitate a oferit 700 de porţii de mâncare, dar numai celor care au prezentat la înmânarea porţiei cu fasole steguleţul naţional. Acesta a fost oferit doar participanţilor la ceremonia militară şi religioasă care a avut loc de dimineaţă. Primarul din Cărbuneşti, Mihai Mazilu, a declarat că a dorit ca de masa tradiţională să beneficieze cei care au participat şi la manifestările dedicate Zilei Naţionale, nu numai amatorii de mâncare gratis.

Mii de porţii de sarmale la Rovinari

Primăria Rovinari a continuat tradiţia cu ocazia Zilei Naţionale a României, oferindu-le cetăţenilor peste 2.000 de porţii de sarmale şi vin fiert. Claudiu Vodislav, primarul interimar din Rovinari, a declarat că în centrul oraşului a avut loc o slujbă religioasă în memoria eroilor căzuți la datorie, dar și depuneri de coroane de flori. Totodată, la Rovinari, s-a jucat Hora Unirii, iar după acest moment, cetățenii au primit tradiţionalele sarmale și un pahar cu vin fiert. Dacă la Târgu Jiu iluminatul festiv a fost pus ieri în funcţiune, la Rovinari, beculeţele se vor aprinde pe 5 decembrie. De asemenea, edilul Claudiu Vodislav a menţionat că aleşii locali din Rovinari au aprobat un proiect de hotărâre prin care familiile nevoiaşe vor beneficia de ajutoare în perioada sărbătorilor de iarnă. Administraţia publică locală urmează să ofere aproximativ 1.500 de pachete cu alimente pentru rovinărenii săraci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS