10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMeciul orgoliilor la Malu Mare: Primarul Dicu pasează vina la consilieri și la juristul Prefecturii

Meciul orgoliilor la Malu Mare: Primarul Dicu pasează vina la consilieri și la juristul Prefecturii

În urma vizitei majorității Consiliului Local Malu Mare la sediul GdS, când consilierii au venit să-și spună oful legat de faptul că nu are cine să calculeze salariile de care se ocupă Primăria Malu Mare, primarul Alexandru Dicu a cerut să-și spună, în detaliu, punctul de vedere. Acesta susține că rezolvarea problemei plății salariilor este blocată intenționat de consilierii locali, care, e de părere acesta, sunt învățați așa de șeful Serviciului Juridic al Prefecturii Dolj, Eugen Marinescu. Pe de altă parte, Marinescu îl îndeamnă pe primar să citească legea și spune că putea angaja un contabil chiar de când locul fusese vacantat. În plus, acesta îi reamintește primarului că o organigramă se propune, nu se impune.

Scandalul lipsei unui contabil care să calculeze salariile de care răspunde Primăria Malu Mare continuă. După ce mare parte din consilierii locali din comună au venit la redacția GdS pentru a sesiza problema, primarul Alexandru Dicu spune că nu poate angaja pe cineva pe acest post tocmai din cauza consilierilor, care au refuzat să voteze planul de ocupare a funcțiilor publice din aparatul de specialitate al primăriei. „Doamna contabil a plecat din primărie pentru că este un act de voință unilateral. Pe cererea de demisie i-am scris că nu sunt de acord, dar am încercat să o fac să revină asupra hotărârii. A plecat. Între timp, nu a mai rămas nimeni care să se ocupe de contabilitate în cadrul primăriei. Mi-a plecat și casiera, și după aceea și contabilul II. Neavând pe cine să pun să facă salariile, ne-am blocat. Nu puteam să angajăm nici un om pentru că domnii consilieri care au venit la GdS și la Prefectură nu au aprobat planul de ocupare. Noi am făcut niște demersuri, în august, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) pentru a angaja în locul casierei și în locul contabilului II și de acolo ne-a venit o adresă prin care se spune că până când nu aprobăm planul de ocupare nu putem face angajări. Cu această adresă a venit secretara într-o ședință de consiliu local pentru a le explica consilierilor. Nu știu de ce domnul Eugen Marinescu, directorul Direcției juridice la Prefectura Dolj, le permite chestia asta. Nu poți să spui că eu sunt vinovat când se vede că am dreptate. Cei de la ANFP ne-au trimis acea adresă, ne-am dus cu ea în ședință, i-am rugat să aprobe pe ordinea de zi și planul de ocupare. Au votat împotrivă“, a povestit pentru GdS primarul Alexandru Dicu.

„Primarul propune organigrama și ei doar iau act“

Acesta este supărat pe consilieri și din cauza unei organigrame pe care le-a supus-o votului, dar pe care aceștia au modificat-o. Primarul consideră că organigrama, aprobată în luna august în consiliul local, dar într-o formă diferită față de cea propusă de executiv, nu este legală. „Primarul propune organigrama și ei doar iau act. Nici nu o propuneam, dar cei de la prefectură ne-au atribuit două posturi de șoferi pentru că am luat prin transfer, de la Ministerul Dezvoltării, un microbuz de transport elevi. Am supus dezbaterii consiliului cele două posturi. Au sărit în sus și au spus că, dacă vrem, angajăm cu jumătate de normă. Și i-am întrebat: dacă se îmbolnăvește șoferul, cine conduce? Conduc ei? Nu am primit nici un răspuns. Mi-au scos din organigramă postul de administrator, de consilier pe problemele romilor, de îngrijitor spații verzi, patru posturi care erau vacante pentru Poliția Comunitară și un post de șofer. Până la urmă, pe unul l-au aprobat. De ce credeți că domnul Marinescu nu aprobă organigrama votată de consilieri? Pentru faptul că nu s-a procedat corect. Oamenii îmi spun că Eugen Marinescu îi îndeamnă pe ei să facă aceste chestiuni, să nu vină la ședințele de consiliu și așa mai departe. Dacă dau (cei de la Prefectură – n.r.) organigrama ca fiind legală, imediat le fac contestație în contencios administrativ. Există Legea nr. 215, care spune clar că organigrama este atributul primarului și este supusă de primar dezbaterii consiliului. Nu vine consiliul și dă hotărâre peste hotărârea inițială prin care taie posturile“, a explicat Dicu.

Contabilitate în regim de voluntariat

Primarul continuă cu nemulțumirile legate de activitatea consilierilor și se plânge de faptul că aceștia au aprobat externalizarea serviciului de contabilitate, însă doar pe o durată de două luni, timp care, spune Alexandru Dicu, ar fi insuficient pentru a lua în primire situația salariilor. „Din aceste motive nu s-au luat salariile. Și iarăși, altă minciună. De unde știe Eugen Marinescu că nu am convocat eu ședință? Eu le-am propus să externalizăm serviciul de contabilitate. Am plecat în Anglia cu Zona Metropolitană, pe banii unui proiect european. Înainte să plec, am făcut ședință de consiliu extraordinară tocmai pentru a angaja o firmă. Bineînțeles că nu a venit nimeni. Știam că nu vin de joi, cu o zi înainte, pentru că viceprimarul (Marin Bănică – n.r.) a apucat să le spună tuturor. Au convocat din nou ședință extraordinară, pe care au făcut-o miercuri, când eu eram plecat, cu aceeași ordine de zi. Și îmi spun că nu am convocat! Prima convocare, cu externalizarea serviciului, a mea a fost. Acum sunt demersurile făcute, dar nu vine nimeni, pentru că ei (consilierii – n.r.) au luat hotărârea să îl externalizeze doar pentru două luni. Nu poate să ia nimeni în primire în acest timp ce e aici, iar când se aude ce dispute sunt, nu vine nimeni. Când m-am întors din Anglia, m-am dus peste tot, am cerut măcar un contabil detașat de undeva. Am rugat-o pe contabila care a plecat de la noi să vină să ne ajute, ca dovadă că ea ne-a făcut salariile acum și le-am semnat, iar azi (joi – n.r.) nu știu, dar mâine (vineri – n.r.) sigur se iau salariile. A venit că am rugat-o eu, nu a fost plătită pentru asta“, a încheiat primarul, care a reușit să-și pună împotrivă aproape tot consiliul local.

Marinescu: „A citit domnul primar articolul de lege?”

Șeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Dolj, Eugen Marinescu, îi dă o replică acidă primarului, dar recunoaște că și consilierii sunt de vină. Din punct vedere legal, Marinescu spune că putea fi angajat un nou contabil încă de când fostul și-a dat demisia, iar în ceea ce privește organigrama, primarul doar o propune, iar consilierii o pot aproba sau nu ori o pot modifica. „În primul rând, ce dovezi are? În al doilea rând, inițial, domnul primar a avut tot consiliul de partea lui. Acum mai are doi sau trei. Împotriva primarului cred că sunt, în primul rând, faptele lui. Și primarul a făcut greșeli, dar și consilierii. În ceea ce privește organigrama, a citit domnul primar articolul de lege? Legea spune că primarul propune modelul lui de organigramă, iar consilierii sunt de acord sau nu ori pot să o schimbe. În legătură cu planul de ocupare, acesta se face pentru posturi noi. Postul de contabil nu este o funcție nouă, ci a devenit vacant acum o lună. Putea să angajeze de atunci. Au venit consilierii la noi și le-am promis că o să aibă controalele la zi pe tot ce au făcut în ultimele luni. Dacă doresc, pot să-și regleze situația după 1 decembrie, cu tot ce au de făcut. La un moment dat, unul i-a tratat pe alții cu dispreț și acum tratează și alții la fel. Și s-a ajuns la ce este acum“, a conchis Marinescu.
GdS a încercat să ia legătura telefonic, pentru un nou punct de vedere, și cu viceprimarul comunei Malu Mare, Marin Bănică, acuzat că îi ațâță pe consilieri împotriva primarului. Acesta, însă, nu a putut fi contactat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS