11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLiceul Auto, model de reușită în colaborarea cu agenții economici

Liceul Auto, model de reușită în colaborarea cu agenții economici

Liceul Tehnologic Auto din Craiova, cunoscut și ca fostul Liceu „Traian Demetrescu“, a fost dat exemplu ieri în ceea ce privește atragerea mediului economic în dotarea și pregătirea profesională a elevilor. Colaborarea cu mediul economic a început în urmă cu doi ani, timp în care au fost amenajate două clase, s-au dotat laboratoarele și atelierele școlii, iar elevii fac practică la diverse companii de profil. Sute de elevi de gimnaziu au trecut pragul atelierelor școlare pentru a vedea ce înseamnă pregătirea practică, în vederea specializării într-o meserie.

Liceul Tehnologic Auto este singura unitate de învățământ din zona Olteniei care a fost selectată în proiectul național „Adoptă un liceu“, care este derulat de Școala de Valori și Asociația ROI și care își propune să îmbunătățească activitatea educațională și să rezolve fractura existentă între mediul de afaceri și școală.
Ieri, a fost sărbătorită Ziua proiectului „Adoptă un liceu“ prin care s-au pus în evidență reușitele în urma colaborării cu agenții economici din zonă, încurajând și cadrele didactice de la alte unități școlare să pună accent pe o astfel de colaborare. În doi ani de la implicarea în proiect, Liceul Tehnologic Auto a reușit să atragă alături firme precum Cummins Generator Technologies, Kirchhoff, Popeci, Sitco Service, care au contribuit la amenajarea a două săli de clasă, a laboratoarelor și a atelierelor. Investițiile vor continua și în perioada următoare, una dintre acestea fiind iluminatul în sala de sport a liceului. În plus, agenții economici se ocupă și de pregătirea practică a elevilor.
„Investim în elevi ca să-și clădească o carieră și investim pentru că pot deveni colegi cu noi. Am ajutat Liceul Tehnologic Auto cu resurse umane și resurse materiale“, a spus Gabriel Porojan, reprezentant Kirchhoff. De altfel, agenții economici își doresc ca modelul să fie preluat și de alte licee cu profil tehnologic.
„Suntem în acest proiect pentru că implicarea în comunitate este una dintre valorile importante ale companiei noastre. Suntem unii dintre principalii parteneri ai acestui proiect pentru că noi credem că schimbarea trebuie să vină de la noi și învățământul tehnologic trebuie să fie ajutat și suportat în următoarea perioadă. Am ales să avem o zi de serbare a proiectului «Adoptă un liceu», pentru că dorim să promovăm ceea ce facem, să promovăm liceul în oraș și acest exemplu de bună practică să fie urmat în alte școli și în alte licee și, bineînțeles, și alți parteneri să se alăture acestui gen de proiect“, a precizat Silviu Cuțulescu, director în cadrul firmei Cummins.

Un ziar pentru elevi și incubator de afaceri

Elevii de la Liceul Tehnologic Auto, prin proiectul „Adoptă un liceu“, au fost implicați în diverse activități de dezvoltare personală. Una dintre ele este realizarea ziarului școlii Prospect-Actualitatea LTA, publicație bilunară, al cărei prim număr a apărut ieri.
„Prin acest ziar vrem să aducem cât mai mulți elevi în școală și promovabilitatea la bacalaureat să crească. Și putem face acest lucru prin intermediul ziarului pentru că are o parte de cultură și învățământ, care îi va ajuta pe elevi să descopere ceea ce vor să facă în viață. Eu am descoperit ce vreau să fac pe viitor. Sunt în clasa de tehnician electrician, electronist auto, o specializare care mă va ajuta să îmi construiesc o carieră“, a declarat Cătălin Alexandru, președintele consiliului școlar al elevilor. De altfel, pentru elevi s-a realizat și un incubator de afaceri, care să-i învețe să fie independenți.

Calificările pentru elevi, prezentate și viitorilor candidați

Sute de elevi de gimnaziu au fost invitați ieri să treacă pragul Liceului Tehnologic Auto pentru a vedea dotările școlii și pentru a li se prezenta calificările pe care le pot dobândi.
„Pregătim elevi în meserii căutate pe piața muncii. La școala profesională avem operator la mașini cu comandă numerică, o meserie foarte căutată pe piața muncii. De asemenea, pregătim sudori, pregătim sculeri-matrițeri, mecanici auto, tinichigii, vopsitori auto, iar la învățământul liceal avem calificări ca tehnician prelucrări pe mașini cu comandă numerică, tehnician transporturi, mecatronist și tehnician proiectant CAD. Ei fac stagiile de pregătire practică la agenții economici. Elevii au posibilitatea să vadă cum arată un loc de muncă, să facă acea tranziție de la școală la serviciu, să se organizeze și să se adapteze viitorului loc de muncă. Proiectul este derulat din octombrie 2013, deja absolvenții noștri sunt angajați la partenerii din proiect. Mai sunt și alți elevi vizați de tutorii de practică să devină viitori angajați“, a precizat Viorica Cârstea, director adjunct al Liceului Tehnologic Auto din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS