11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFondurile europene reînvie croitoria pentru oltence

Fondurile europene reînvie croitoria pentru oltence

Adrian Jianu, nepot al vestitului haiduc Iancu Jianu, a pus pe picioare o afacere cu fonduri europene în comuna Fălcoiu din județul Olt. A calificat și a oferit locuri de muncă persoanelor defavorizate din comună și își dorește ca profitul să fie folosit pentru educarea și sprijinirea copiilor din localitate.
În comuna Fălcoiu, cei mai mulți oameni trăiesc din ceea ce produc în grădină. Adrian Jianu știe cât de greu o duc oamenii de aici și și-a pus toată ambiția să reușească să creeze locuri de muncă. Așa a înființat Asociația „Iancu Jianu“ prin care se urmărește ajutorarea persoanelor defavorizate, ne­voiașe și a celor cu handicap. Speranța a venit odată cu accesarea fondurilor europene. „Eu fiind nepot al vestitului haiduc Iancu Jianu am creat Asociația «Iancu Jianu» care are ca scop ajutorarea persoanelor defavorizate. Am accesat fonduri europene, POSDRU, Măsura 6.1. Și așa am reușit să primesc suma de 120.000 de euro“, povestește Adrian Jianu.
Cu banii primiți a făcut un atelier de croitorie și a angajat opt femei din comuna Fălcoiu. Pentru început a calificat angajatele și a dotat atelierul cu mașini de cusut și toate cele necesare. „Timp de trei luni, femeile care acum lucrează au făcut cursuri de calificare și au primit diplomă. Și cu această diplomă se pot angaja oriunde. De la 1 septembrie 2015 am demarat efectiv activitatea“, spune Jianu.
Pentru început, cele opt croitorese au confecționat echipamente de lucru, cum ar fi salopetele. Dar pentru că au învățat repede meserie, afacerea s-a extins și acum din mâinile lor ies și pernuțe decorative, ii tradiționale, cămăși, lenjerii. „În general, lucrăm pe comandă pentru diferite societăți comerciale. Până acum am învățat să facem produsele, acum începem să vindem ceea ce producem“, adaugă Adrian Jianu

„Nu știam nimic legat de croitorie, aici am învățat tot“

Înainte de a deveni croitorese la acest atelier, cele opt femei din Fălcoiu erau casnice și nu aveau nici un venit. Coca Nicolăiță este una dintre ele și spune că de când era mică i-a fost dragă croitoria, dar nu avea calificare în domeniu și nici nu lucrase vreodată. „Nu știam nimic legat de croitorie. Aici am învățat tot. Sunt mulțumită de ce am reușit să fac și de faptul că am avut puterea să o iau de la zero și să învăț o meserie. Nu lucrasem niciodată. Trăiam din ceea ce făceam în grădină. Am fost casnică. Dar am făcut cursuri timp de trei luni în care am învățat de la A la Z croitoria. De când eram mică, mi-a plăcut meseria asta și acum mi s-a împlinit acest vis. Am o fată și un băiat și ei sunt bucuroși de faptul că mi-am luat diploma cu zece și că vin cu drag la muncă“, povestește Coca Nicolăiță. Produsele confecționate în croitoria din Fălcoiu ajung la patru firme din Slatina, Craiova și Caracal.

„Ce vom câștiga va fi investit în educarea și sprijinirea copiilor“

Adrian Jianu speră să poată dezvolta afacerea. Spune că nu este ușor să accesezi fonduri europene. „Nimeni nu îți dă bani degeaba. Trebuie să te zbați. Este muncă, dar nu ne sperie. Vrem să continuăm și să ne extindem. Noi suntem acum un ONG, o societate nonprofit, și ceea ce vom câștiga va fi investit în educarea și sprijinirea copiilor din această localitate. Ne dorim să reușim înființarea unui after school. Învățământul este un pion important în dezvoltarea societății și cu tot profitul nostru o să ajutăm copiii să învețe cât mai bine“, completează Adrian Jianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS