13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii cu lipici la bancomate au scăpat de proces

Craiovenii cu lipici la bancomate au scăpat de proces

Trei craioveni au fost acuzați că au „aranjat“ mai multe bancomate cu un dispozitiv cu lipici
Trei craioveni au fost acuzați că au „aranjat“ mai multe bancomate cu un dispozitiv cu lipici

Judecătoria Craiova a hotărât, vineri, să înceteze procesul penal față de trei bărbați acuzați că au comis mai multe furturi din bancomate cu ajutorul unui dispozitiv cu lipici. Asta pentru că au înapoiat banii furați, iar cele șapte părți vătămate și-au retras plângerile. Într-un dosar asemănător, doi bărbați au fost condamnați cu suspendare pentru furt și furt calificat.

Craiovenii Marian Ivana, de 37 de ani, Mihăiţă Grecu, de 37 de ani, şi Adrian Stancu, de 38 de ani, au fost reţinuţi de poliţişti, în seara de 12 februarie 2014, după ce au fost prinşi în timp ce montau un dispozitiv artizanal la un bancomat din oraşul Balş, judeţul Olt.
Poliţiştii din cadrul IPJ Dolj au precizat atunci că, în urma unei acţiuni de supraveghere a ofiţerilor Serviciului de Investigaţii Criminale, în colaborare cu colegii de la IPJ Olt, au fost prinşi trei bărbaţi care montau pe un bancomat un dispozitiv artizanal cu bandă dublu adezivă.
Metoda furtului din bancomate cu un dispozitiv cu lipici este simplă și destul de eficientă. Când un client încearcă să scoată bani dintr-un bancomat, bancnotele rămân lipite pe banda adezivă a dispozitivului „plantat“ de hoţi. Clientul crede că bancomatul nu mai are bani sau este defect şi pleacă, după care hoţii vin şi recuperează dispozitivul cu tot cu bancnotele rămase lipite pe el. Ulterior, păgubitul descoperă că, de fapt, banii i-au fost retraşi din cont.
În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada ianuarie-februarie 2014, cei trei craioveni au comis alte două furturi şi trei tentative de furt la bancomate din municipiul Craiova. Ulterior, pe 13 februarie, cei trei suspecți au fost arestați preventiv pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat, furt şi tentativă de furt calificat. Au stat în arest până pe 31 mai, iar de pe 1 iunie și până pe 25 iulie au fost arestați la domiciliu.
La începutul lunii martie 2014, cei trei inculpați au fost trimiși în judecată, iar vineri, pe 25 septembrie, magistrații de la Judecătoria Craiova au dispus încetarea procesului penal în cazul lor. Asta pentru că păgubiții și-au retras plângerile și, în plus, și-au primit banii înapoi. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de procurori.

Alții au fost condamnați cu suspendare

În august 2011, trei persoane au depus plângeri la Secţiile 3 şi 5 din Craiova, sesizând faptul că bancomatele de la care încercaseră să scoată numerar, amplasate în cartierele Valea Roşie şi Craioviţa Nouă, le-au „mâncat“ banii. Cele trei persoane au precizat că au fost păgubite cu suma totală de 970 de lei. Bănuind că au de-a face cu furturi din bancomate, oamenii legii au început verificările, iar după câteva zile au dat de urma suspecților. Astfel, o patrulă de poliţişti şi jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobile Craiova a observat în parcarea hipermarketului Kaufland de pe Calea Bucureşti o Toyota înmatriculată în Spania în care se aflau doi tineri ce păreau suspecţi. Aceştia au fost identificaţi ca fiind Ştefan Gavrilescu, de 27 de ani, din comuna Teslui, şi craioveanul Cătălin Ceauşu, de 34 de ani. Asupra celor doi, oamenii legii au descoperit mai multe carduri bancare, dar şi tuburi de lipici și dispozitive pe care le montau pe bancomate. Ulterior, după ce au văzut înregistrările camerelor de supraveghere ale bancomatelor, oamenii legii au stabilit că Gavrilescu şi Ceauşu sunt cei care puseseră mâna pe banii celor trei persoane care au depus plângeri la poliţie. Cei doi au declarat în faţa poliţiştilor că era pentru prima oară când furau din bancomate.
În martie 2012, cei doi inculpați au fost trimiși în judecată, iar în aprilie 2013 au fost condamnați definitiv la câte un an și opt luni de închisoare cu suspendare pentru furt și furt calificat. Gavrilescu și Ceaușu au fost arestați preventiv în perioada 3-18 august 2011.

Judecat pentru furturi din bancomate

Ultimul astfel de caz a fost înregistrat în Craiova în martie, anul trecut, când sucursala unei bănci din cartierul craiovean Valea Roşie a sesizat faptul că un bărbat de 62 de ani s-a plâns că, în seara zilei de 28 februarie, bancomatul i-a „mâncat“ suma de 2.000 de lei. Din cercetările făcute de anchetatori şi după ce oamenii legii au văzut imaginile surprinse de camerele video, s-a stabilit că bancomatul cu pricina nu a avut nici o problemă, numai că fusese „aranjat“ cu o capcană cu lipici. Oamenii legii l-au identificat pe suspect în persoana craioveanului Ciprian Boghean, acesta fiind trimis în judecată pe 25 mai anul acesta. Dosarul privind comiterea infracțiunii de furt calificat este pe rolul Judecătoriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS