24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVocile din Valea Roșie cer curățenie și civilizație

Vocile din Valea Roșie cer curățenie și civilizație

„Fii vocea cartierului tău!“, proiectul organizat de Gazeta de Sud în parteneriat cu Primăria Craiova, a revenit din vacanță în cartierul Valea Roșie, la Colegiul „Ștefan Odobleja“. Oamenii de aici s-au întâlnit cu primarul Băniei și cu directorii regiilor și serviciilor subordonate municipalității. Problemele lor sunt legate de mizeria de la locurile de joacă, dar și de cea de pe străzi, referindu-se în mod deosebit la comportamentul celorlalți cetățeni. Totodată, ei au avut sesizări legate de starea străzilor și s-au arătat preocupaţi de piața din cartier sau de proiectele care urmează să fie puse în practică în Valea Roșie.

Mulți locatari din Valea Roșie s-au plâns de gunoaie, dar și de câini. Reclamațiile lor vizau în mod deosebit felul în care concetățenii lor aleg să se comporte. „Ce puteți face pentru proprietarii de câini care își plimbă câinii pe străzi? Toate aleile sunt frumoase și nu poți să mergi pe stradă din cauza excrementelor de câini. Probleme sunt și cu gunoiul. Sunt oameni care aduc moloz, saci“, s-a plâns Marius Iordache. „Avem gunoi, e dezastru, lasă saci de gunoi din mașini mari, iar noi plătim gunoiul în plus“, a spus și Dan Talpoș. Totodată, Gheorghe Albu a întrebat dacă se mai implementează masterplanul de deșeuri. „Am avut probleme foarte mari pe licitație, contestată de vreo patru ori, iar acum am primit o veste – să-i zicem bună -, că se reia procedura. Ideea este că se vor face, dar nu știm dacă anul acesta sau anul viitor. În ceea ce privește gunoiul, de anul viitor se reglementează problema aceasta. Fiecare va plăti taxa de salubritate exact cum se plătește impozitul. Plătiți o dată pe an și nu mai aveți probleme. Se va pune tuturor locuitorilor Craiovei. Luna viitoare intrăm cu regulamentul în consiliul local“, le-a transmis primarul Lia Olguța Vasilescu celor prezenți. În ceea ce privește problema câinilor cu stăpân, edilul a sugerat că o idee bună ar fi trecerea câinilor la întreținere. „Noi ar trebui să stăm cu Poliția Locală, cu cele șapte echipaje din tot orașul, ca să-i urmărească și să-i amendeze pe proprietarii de câini care nu fac curățenie după ei. Anul asta s-au dat 52 de amenzi, în special în zona pieței. Cred că ar trebui să trecem câinii la întreținere“, a spus Lia Olguța Vasilescu. În legătură cu câinii fără stăpân, Telefonul Cetățeanului, 0251.984, stă la dispoziția oricărui craiovean.

Regulament de funcționare pentru locurile de joacă?

Tot Gheorghe Albu, care este și președintele Asociației nr. 1 Mircești-Sărari, a venit cu o propunere legată de locurile de joacă. „Avem unul dintre cele mai frumoase locuri de joacă, dar dacă vedeți ce rămâne dimineața după ce diferite găști stau și consumă băuturi, mănâncă semințe, fumează, fac scandal… Am aici trei locatari din blocurile vecine. Liniștea lor e perturbată noaptea. Poliția Locală vă poate confirma câte telefoane primesc. Pentru a înlătura aceste aspecte, eu am înaintat un regulament de organizare și funcționare a locurilor de joacă. Acestea trebuie să aibă un program de funcționare care să asigure liniștea locatarilor“, a propus bărbatul. Primarul i-a răspuns că acest lucru poate fi reglementat printr-o hotărâre de consiliu local, însă nu este nimeni sigur dacă va fi respectat.
Legat de deranjul pe care îl provoacă anumite persoane, Dan Talpoș s-a plâns de câțiva vecini care nu respectă liniștea celorlalți. „Trăiesc într-o zonă rău famată unde au venit, în fostele cabinete medicale, niște cetățeni care perturbă liniștea. Parcarea este pe pământ. Suntem cea mai vitregită zonă din Craiova. Azi mi-am luat și eu nepoțeii de la grădiniță să-i culc până vin părinții. La ora 15.00 au început manelele și dau muzica la maximum. Locuințe sociale, locuințe sociale, dar nu știu cu ce se ocupă acești cetățeni cu mașini atât de bengoase“, s-a plâns bărbatul. Olguța Vasilescu i-a răspuns că persoanele în cauză vor fi verificate. „O să îi rog pe colegii mei să facă o verificare cu privire la locuințele sociale, să vedem cât de săraci sunt. Majoritatea sunt în instanță. O să scăpați de ei, problema este ce facem noi cu ei după aceea. În ceea ce privește parcarea care este de pământ, vă promit că o să intrăm pe ea“, a transmis primarul.

Terenurile neîngrijite, supraimpozitate

Mai multe persoane prezente la întâlnire s-au plâns de starea anumitor terenuri, pline de gunoaie, neîngrijite sau neasfaltate. Oamenii au aflat, cu această ocazie, după cum GdS a scris zilele trecute, că Primăria Craiova va introduce, de la 1 ianuarie 2016, impozit mărit pentru terenurile în paragină. „Conform noului Cod Fiscal, din 2016, proprietarii care au clădiri monument istoric sau terenuri și sunt lăsate în paragină vor plăti impozit mai mare. Am hotărât să le mai dăm o șansă celor care au clădiri, să le acordăm un an de grație, însă pentru proprietarii de terenuri vom lua aceste măsuri coercitive“, a anunțat primarul.
O sesizare a venit și în legătură cu scheletul de la Boli Infecțioase, unde municipalitatea plănuiește să facă un spital în care să mute mai multe secții ale Spitalului „Filantropia“. „Se face spitalul, știm. Acolo trebuie neapărat o parcare pe strada Mircești, unde este gardul de beton și curtea spitalului. Lângă schelet mai sunt două clădiri, nu vor fi locuri de parcare și vor veni în cartiere cu mașinile“, a spus Gheorghe Albu. Acestuia i s-a răspuns că autoritatea locală a cerut deja Spitalului de Boli Infecțioase să cedeze o mare parte din curtea instituției, astfel încât parcarea să poată fi extinsă.
În contextul în care lucrările de asfaltare au demarat în această perioadă în Valea Roșei, oamenii au întrebat dacă se va continua și pe alte străzi. „Vă mulțumim că ați venit pe strada Pandurilor. Întrebarea mea ar fi dacă o să continuați și cu Revoluției“, a spus Florea Iordache. „Mi-aș dori ca și Valea Roșie să arate la fel ca și celelalte cartiere“, a spus și Ion Florea. „O să intrăm pe toate aceste străzi care au rămas neasfaltate. Nu mai sunt foarte multe și ne propusesem ca până la sfârșitul acestui an să fie închise cu asfalt. Mai sunt furnizorii de utilități care lucrează pe străzi, CEZ și Distrigaz, și din cauza aceasta nu am putut intra, pentru că vin iar și sparg“, a răspuns primarul. Totodată, a fost ridicată și problema străpungerii de pe strada Traian Lalescu, spre strada Henri Coandă. Conform edilului, proiectul nu mai poate fi făcut pe fonduri europene, așa cum se intenționa. „Pentru strada Traian Lalescu nu sunt fonduri europene, cel puțin pe axele deschise până la această dată, pentru străpungeri. Ne promiseseră cei care au terenul de acolo că ne fac cadou un studiu de fezabilitate și chiar o parte din teren astfel încât să putem să facem această străpungere. Dacă nu ar fi vorba de exproprieri, putem să o facem pe banii noștri“, a spus Olguța Vasilescu.

Căldura, subvenționată în continuare

Problemele care țin de asociațiile de proprietari au fost și ele aduse în atenția autorităților. Alexandru Ca­ramaliu a întrebat dacă primăria va subvenționa căldura în continuare. „Subvenționăm căldura, nu suntem de acord nici cu creșterea prețului la gigacalorie, chiar dacă ne forțează administratorul judiciar al Termo. Ne-a pus puțin pumnul în gură. Dacă doamna respectivă vrea să bage regia în faliment, nu are decât să o facă, pentru că punctele termice sunt ale consiliului local, la fel și conductele. Și, atunci, să văd de unde își recuperează doamna respectivă salariul pe care îl are de luat de la regia de termoficare. Nu mergem pe creșterea prețului la gigacalorie“, a răspuns primarul.
Totodată, Gheorghe Albu a întrebat și dacă va continua reabilitarea termică. Conform edilului, există axă deschisă pentru izolarea blocurilor, dar acest lucru a fost foarte dificil de făcut și pe perioada 2007-2013, din cauza anumitor locatari care nu și-au dat acceptul pentru aceste proiecte. Constantin Corzanu, alt locuitor al cartierului, a propus promovarea separării utilităților la fiecare apartament. „Am auzit discuții despre asociațiile de proprietari, e foarte bună ideea cu separarea fiecărui apartament. Să încercați să informați prin mass-media ca oamenii să fie de acord cu separarea. Este mai bine și pentru oameni, și pentru furnizori“, a spus acesta. În ceea ce privește deschiderea de partide separate pentru curentul electric, reprezentanții municipalității au precizat că trebuie purtate discuții cu furnizorul de energie electrică.

Piața Valea Roșie, cu climatizare?

Problemele legate de transportul în comun au fost și ele ridicate. Alexandru Ghiorghițoiu s-a plâns de faptul că anumite autobuze sunt prea mici. „Vreau să vorbesc despre transportul local și voi face referire la traseul 3, care circulă pe raza cartierului nostru. Vă aduc la cunoștință că autobuzele fac față cu greu la numărul de călători, mai ales de când a început școala“, a spus bărbatul. Mai mult, acesta a întrebat și când stațiile de autobuz vor avea instalate acoperișuri. Totodată, Adela Veghea a sesizat și ea că traseul 25 circulă foarte rar, iar autobuzele sunt foarte vechi. „Mai sunt niște autobuze noi de venit la sfârșitul acestui an, dar o să ridic problema – și bine că mi-ați adus aminte – legată de stațiile de autobuz. Este un proiect pe care noi deja îl avem, dar trebuie să-l implementeze Regia Autonomă de Transport Craiova. În legătură cu autobuzele vechi, o să ne reglăm când se va da drumul la linia de tramvai, la sfârșitul anului“, a răspuns Lia Olguța Vasilescu.
O sesizare a venit și în legătură cu piața. „Avem o piață destul de frumoasă, bine închisă, dar să avem în vedere că o să vină sezonul rece. Dacă s-ar putea instala cumva un mod de încălzire…“, a spus Alexandru Ghiorghițoiu. Răspunsul a venit de la directorul Piețe și Târguri Craiova, Claudiu Neagoe. „Jumătate din piață este domeniu public, jumătate este privată. Pentru la anul vrem ca în Valea Roșie să facem o hală deschisă, să aibă niște rulouri care vara se vor ridica și va fi doar acoperiș, iar iarna se vor închide. Cu privire la sistemul de climatizare, l-am luat și noi în calcul. Sperăm să reușim să îl alocăm dintr-un alt punct de lucru, din piața Craiovița Big“, a spus șeful de la Piețe.
Nu în ultimul rând, oamenii au întrebat și despre cartierul de locuințe de pe strada Caracal, fiind nelămuriți în ceea ce privește continuarea construirii acestuia. Primarul a declarat că, din cauza unor neînțelegeri, a trebuit schimbată firma de avocatură astfel încât proiectul să poată continua. „Nu are cum să nu continue. Firma chineză a băgat deja opt milioane de euro din banii ei, din cele 35 care trebuie investite“, a conchis Vasilescu.

Mulțumiri

Gazeta de Sud mulţumeşte conducerii Colegiului „Ștefan Odobleja“ pentru sprijinul acordat în organizarea întâlnirii „Fii vocea cartierului tău!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS