24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPro Democrația condamnă votul antireferendum dat de CL Craiova

Pro Democrația condamnă votul antireferendum dat de CL Craiova

Consilierii sunt acuzați de „inconștiență“ și „lipsă de interes“ pentru problemele cetățenilor, deoarece au ales să ignore cele peste 15.000 de semnături date de craioveni pentru organizarea pe 15 noiembrie a unui referendum împotriva pericolului nuclear de la Kozlodui.

Scandalul declanșat de respingerea de către CL Craiova a referendumului împotriva pericolului nuclear de la Kozlodui, cerut prin semnătură de 15.000 de craioveni, ia amploare. Asociația Pro Democrația (APD) Club Craiova a remis ieri un comunicat de presă în care condamnă ferm atitudinea consilierilor municipali.
„Asociația Pro Democrația Club Craiova a luat act cu consternare de modul nedemocratic în care CL Craiova și Primăria Craiova au decis să relaționeze cu cei 15.000 de cetățeni cu drept de vot ai Municipiului Craiova care au solicitat organizarea unui referendum cu privire la pericolul nuclear de la Kozlodui – depozitul de deșeuri nucleare de 350.000 de tone și modernizările controversate ale centralei nucleare.
APD consideră că, prin atitudinea manifestată, CL Craiova și Primăria Craiova au lezat interese cetățenești majore, care sunt protejate de legislația națională și a UE și a căror exercitare a fost solicitată de cel puțin 15.000 de cetățeni craioveni cu drept de vot, susținători ai inițiativei cetățenești pentru organizarea referendumului în discuție“, se arată în comunicatul APD.
Asociația acuză consilierii de „inconștiență“ și de „lipsă de interes“ pentru „sănătatea și siguranța craiovenilor“, deoarece acceptă „ca la aproximativ 70 de kilometri de orașul nostru să fie depozitate sute de mii de deșeuri radioactive în condiții de securitate insuficient garantate de autoritățile bulgare“. „Considerăm că, prin respingerea inițiativei cetățenești de organizare a unui referendum privind pericolul nuclear de la Kozlodui, CL Craiova și Primăria Craiova au lezat mai multe drepturi cetățenești – dreptul la viață, dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la un mediu sănătos, precum și dreptul democratic la consultare și de exprimare a opiniei cetățenilor cu privire la problemele de interes major pentru comunitate – și au eșuat în realizarea principalei lor funcții publice – slujirea intereselor membrilor comunității noastre“, se mai arată în comunicatul APD. Reamintim că, într-o ședință cu scandal din 24 septembrie, CL Craiova a respins cu două voturi „pentru“, opt voturi „împotrivă“ și 15 „abțineri“ proiectul de hotărâre care prevedea organizarea unui referendum pe 15 noiembrie împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui, din cauza cărora municipiul se află în zona de risc nuclear.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS