17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDatornicii vor fi lăsați în frig

Datornicii vor fi lăsați în frig

Se anunță o iarnă grea pentru craiovenii care fac parte din asociațiile de proprietari ce au datorii mari către furnizorul de căldură al orașului. Administratorul judiciar al SC Termo Craiova SRL a întocmit lista neagră a asociațiilor cărora nu li se va furniza căldură dacă nu-și plătesc restanțele. Prin urmare, sute de craioveni vor tremura de frig în propriile locuințe sau își vor găsi o altă sursă de încălzire.

Sute de craioveni vor rămâne în această iarnă fără căldură. Administratorul judiciar al SC Termo Craiova, Maria Somnea, a prezentat joi, în exclusivitate, în emisiunea „Viața la bloc“, de la Alege TV, lista cu asociațiile de proprietari care au mari datorii și cărora li se va sista căldura în următorul sezon rece. Aceasta a spus: „Am întocmit liste cu asociațiile care au mari datorii către SC Termo Craiova SRL. Cu siguranță, nu vom furniza căldură asociațiilor care nu plătesc măcar o parte din datorii. Este greu de crezut că aceia care nu au plătit din 2010, iar în 2015 nu au adus nici măcar un leu la Termo, vor veni să-și stingă acum datoriile. Se găsesc pe această listă Asociația 24 Craiovița Nouă, cu o datorie de 1.130.766 de lei, Asociația 14 Romanescu, cu o datorie de 2.344.715 de lei, Asociația 5 Eroilor, cu o datorie de 1.059.548 de lei, Asociația 4 Mareșal Antonescu, cu un debit de 1.112.161 de lei, dar și Asociațiile 2 Horezu și 2 Electroputere, acestea două fiind asociații pe bloc, și lista continuă. În vederea bunei desfășurări a activitații și furnizării de căldură și apă caldă în sezonul rece, solicităm tuturor asociațiilor și în mod special celor menționate, achitarea cu celeritate a datoriilor acumulate către SC Termo Craiova SRL“, a spus Maria Somnea.

Și-au pus centrală de frică

Proprietarii din asocia­ții­le aflate pe lista neagră a datornicilor și care riscă să tremure de frig în propriile locuințe în această iarnă spun că se așteaptă la ce este mai rău. Și că au aflat, fie de la furnizorul de căldură, fie de la reprezentanții asociației de proprietari, că sunt mari șanse să nu li se furnizeze căldură.
În Asociația 4 Mareșal Antonescu, locatarii sunt disperați la gândul că vor rămâne în frig. Ei spun că asociația figurează cu datorii și din cauza delapidărilor care au avut loc în decursul anilor la asociația de proprietari și a reprezentanților proprietarilor care nu se apleacă asupra problemelor locatarilor. „Știm că avem mari datorii la Termo pentru că nu s-au virat banii în cont, i-au mâncat cei de la asociație. Nu știu ce să fac dacă nu primim căldură la iarnă. Trebuie să ne dea, să meargă și cei de la asociație să mai plătească acolo“, a spus Zoia Ogarcă, proprietar în Asociația 4 Mareșal Antonescu.
Alții au ales să-și pună centrală de apartament și să se desprindă definitiv de sistemul centralizat de încălzire și de toate problemele pe care le implică acesta.
„Eu mi-am pus centrală de frică. Ne-au avertizat cei de la Termo că vom rămâne fără căldură pentru că nu este de un an plătit la furnizor. Toți de pe scară și-au pus centrală“, a spune Sorin Stoenescu, proprietar în blocul P 27 din Asociația 4 Mareșal Antonescu.

Datoriile sau hoțiile îi lasă în frig

Asociația 5 Valea Roșie se găsește și ea pe lista marilor datornici și proprietarii de aici riscă să nu li se furnizeze căldură. Oamenii ridică din umeri și arată cu degetul spre vecinii care nu-și plătesc serviciile, dar și către asociație. „Am auzit că riscăm să rămânem fără căldură. Ne-au spus chiar de la asociație că avem prea multe datorii. Eu sunt cu plata la zi, datornicii să fie debranșați! Cu ce suntem noi, cei corecți, vinovați? Am tot avut probleme din cauza rău-platnicilor. De la asociație au fugit cu banii. Acum suntem la firma lu domnu Iordache de la Termo“, a declarat Marin Badea, locatar în blocul 11 din Valea Roșie.
Cei mai supărați sunt bun-platnicii, care sunt prinși la mijloc și se tem că vor rămâne în frig din cauza datornicilor. „Eu sunt la zi cu plata la întreținere. Trebuie să se facă ceva cu cei care au datorii. Avem în bloc datornici care au sute de milioane. Cei de la asociație fură, au plecat cu banii. Nu știu ce să fac dacă nu ne dau căldură. O să bag un radiator. Altceva nu știu“, a spus Gena Barbu, locatară în blocul 11, scara 1, Valea Roșie.
Au ajuns să facă haz de necaz, comparând actuala perioadă cu vremurile când își puneau o haină în plus din cauza frigului din apartamente „Știam că suntem datornici și că vom rămâne fără căldură. Ce să facem? Punem o haină pe noi ca pe vremea comuniștilor. Primăria trebuie să facă ceva. Aici în bloc este o datorie la întreținere de 900 de milioane“, s-a plâns Șerban Lungu, proprietar în blocul 11, scara 1.

Trei năpăstuiți

Asociația 2 Horezu este o asociație mică, pe bloc. Aici doar trei apartamente mai primesc căldură de la sistemul centralizat.
Proprietarii acestora riscă să rămână în frig tot din cauza datoriilor și a modului defectuos în care funcționează asociația.
„Avem probleme de mult timp, dar nu știu ce se va decide. În bloc mai sunt trei apartamente pe termoficare. Eu, bine că mi-am pus centrală!“, a declarat un locatar din blocul 10 Madona Dudu.
„N-avem ce face!. Sunt trei familii în bloc care nu au centrală!“, a spus și Silvia Pârvu, o altă proprietară din blocul 10 Madona Dudu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS