12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlte probleme penale pentru primarul din Filiași

Alte probleme penale pentru primarul din Filiași

Primarul din Filiași este acuzat în acest nou dosar penal de comiterea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu (Foto: arhiva GdS)
Primarul din Filiași este acuzat în acest nou dosar penal de comiterea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu (Foto: arhiva GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiași au mai întocmit un dosar penal pe numele edilului Nicolae Stăncioi, care este acuzat de comiterea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu. Pe scurt, primarul din Filiași este acuzat că a încălcat legea, a atribuit direct mai multe contracte unei firme din Craiova.

Potrivit reprezentan-ților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, ofițerii din Filiași au propus continuarea urmăririi penale faţă de edilul Nicolae Stăncioi, directorul executiv al Primăriei Filiași, Gheorghe Dragă, dar și față de Ion Oglice, acesta din urmă fiind secretarul Primăriei din Filiași.
Anchetatorii au reținut că cei trei suspecţi, în perioada 2010 – 2014, „în calitatea pe care o aveau, au încheiat patru contracte de prestări servicii cu o societate comercială din Craiova cu încălcarea prevederilor OUG nr. 68/2008 privind vânzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ – teritoriale cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical şi a prevederilor art. 125 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, fără a avea aprobarea Consiliului Local Filiaşi, prejudiciind bugetul local cu suma de 60.000 de lei“.
Să vedem despre ce este vorba, de fapt. Oamenii legii susțin că edilul Stăncioi a încheiat patru contracte prin atribuire directă cu o firmă din Craiova, care a evaluat cele zece cabinete medicale din incinta Policlinicii Filiași. Ori, potrivit OUG nr. 68/2008, aceste rapoarte de evaluare se întocmesc de un evaluator independent, care este selectat prin licitație publică.
De asemenea, cele patru contracte au fost atribuite direct fără a exista și hotărâri ale consiliului local în acest sens. În plus, anchetatorii au mai descoperit că unul dintre medicii care vroia să cumpere un cabinet medical a făcut o cerere la Primăria Filiași, iar primarul Stăncioi nu a redirecționat-o către Comisia pentru vânzarea spațiilor medicale. În schimb, i-a dat medicului un răspuns peste… patru ani.
Edilul Stăncioi este acuzat de comiterea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu, iar directorul Dragă și secretarul Oglice, care și-au pus semnăturile pe cele patru contracte, sunt acuzați de comiterea a patru infracțiuni de abuz în serviciu.

A rămas fără scaunul de primar

Anchetatorii au mai precizat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Filiaşi faţă de cei trei inculpaţi, iar procurorul de caz a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de doi dintre ei. Primarului Stăncioi i-a fost interzisă desfășurarea tuturor atribuțiilor funcției publice pe care o deținea, iar în cazul directorului Dragă interzicerea exercitării atribuțiilor de serviciu.
Întrebat despre aceste acuzații, primarul Nicolae Stăncioi a declarat pentru Gazeta de Sud că nu este vinovat. „Este vorba de atribuirea directă a unor contracte pentru evaluarea cabinetelor medicale. Mi s-a spus că am încălcat OUG nr. 68/2008, deși am respectat OU nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Nu știu prea multe, pentru că toate documentele le-a făcut compartimentul juridic, secretarul“, a explicat primarul din Filiași. Cât despre interdicția de a mai fi primar, Nicolae Stăncioi a precizat că nu știe ce va face mai departe. Deocamdată și-a luat concediu medical.

Primul dosar

În cursul lunii iunie, oamenii legii au anunțat întocmirea unui dosar penal pe numele primarului Nicolae Stăncioi, dar și a directorului Gheorghe Dragă. De asemenea, anchetatorii au făcut mai multe percheziții, una chiar la Primăria Filiași. Atunci, reprezentanții IPJ Dolj au explicat că există suspiciunea că edilul Nicolae Stăncioi și directorul Gheorghe Dragă au achitat din bugetul orașului, în mod nelegal, suma totală de 40.000 de lei. „În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2013 – 2015, funcţionari din cadrul unei instituții publice din Filiaşi au achitat mai multor societăţi comerciale sume de bani pentru plata unor facturi fiscale emise către Consiliul Local Filiaşi, deşi în cauză se încheiaseră contracte de comodat conform cărora obligaţia achitării facturilor fiscale revenea societăţilor comerciale“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.
Este vorba de o serie de mai multe imobile aflate în proprietatea Primăriei Filiași, care au fost închiriate în baza unor contracte de comodat unor societăți comerciale. Deși în respectivele contracte se preciza că utilitățile trebuia să fie plătite de societățile comerciale, facturile au fost achitate, de fapt, de către… Primăria Filiași. Ulterior, procurorul de caz a dispus punerea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile a doi suspecți din acest dosar penal, primarul Nicolae Stăncioi și directorul executiv Gheorghe Draga. Celor doi le-a fost interzis să depășească limita județului Dolj, iar edilului Stăncioi i-a fost interzis să desfăşoare activitatea de ordonator de credit. De asemenea, pe durata controlului judiciar, lui Gheorghe Dragă i-a fost interzis să se ocupe de controlul financiar preventiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS