4.7 C
Craiova
joi, 15 aprilie, 2021
Știri de ultima oră Local Dolj Festivalul „Maria Tănase“, la cea de-a XXIII-a ediție

Festivalul „Maria Tănase“, la cea de-a XXIII-a ediție

Profesorul Nicolae Dumitru și Amelia Etegan, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, în cadrul conferinței de presă prilejuită de organizarea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului „Maria Tănase“ (Foto: Lucian Anghel)
Profesorul Nicolae Dumitru și Amelia Etegan, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, în cadrul conferinței de presă prilejuită de organizarea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului „Maria Tănase“ (Foto: Lucian Anghel)

Craiova va deveni, în perioada 28 septembrie – 3 octombrie, polul folclorului românesc, grație organizării celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului – Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase“.
În acest an, concurenți din 18 județe ale țării și Republica Serbia vor concura în cadrul celor două secțiuni ale festivalului: vocală și instrumentală. Zece concurenți, nouă vocaliști și un instrumentist din Dolj vor trece prin focurile preselecției, în fața juriului format din acad. Sabina Ispas, dr. Doina Ișfănoni, dr. Roxana Daniela Gibescu, drd. Violeta Ianculescu, prof. dr. Elisa Stan, Ileana Vieru, Gheorghița Nicolae, conf. univ. dr. Gabriela Rusu Păsărin, Dorin Grama, Ștefan Cigu, conf. univ. dr Eugen Sandu și prof. Nicolae Dumitru.
Cei mai buni interpreți care vor urca pe scena festivalului vor fi răsplătiți cu câte trei premii la fiecare dintre secțiuni, Trofeul festivalului, cel mai râvnit premiu, și trei distincții speciale: premiul juriului, al publicului și cel pentru autenticitate acordat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.
În fiecare dintre cele trei seri de spectacol (30 septembrie – 2 octombrie) vor urca pe scena festivalului, alături de cele două orchestre – Orchestra „Ciprian Porumbescu“ de la Suceava, dirijor Viorel Leancă, și Orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ din Craiova, dirijor Nicu Crețu – soliști consacrați ai foclorului românesc. Matilda Pascal Cojocărița, Gheorghe Roșoga, Maria Ciobanu și Ionuț Dolănescu, Veta Biriș, Niculina Stoican, Petrică Mâțu Stoian, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu sunt doar câteva nume de pe afișul festivalului.
De pe agenda ediției din acest an nu lipsesc nici colocviile. „Revenim în Festivalul «Maria Tănase», pe lângă partea de concurs, cu manifestarea «Colocviul folcloriștilor», care se va desfășura miercuri, 30 octombrie, în Sala «I.D. Sârbu» a Teatrului Național «Marin Sorescu». Manifestarea reunește specialiști, în majoritate membrii ai juriului, care vor prezenta comunicări științifice. Festivalul «Maria Tănase» este o manifestare ce vorbește despre cultura tradițională, despre autenticitate. Vrem să scoatem în evidență această parte de tezaur și am adus pe scena festivalului și taraful. Am vrut să evidențiem legătura Mariei Tănase, această mare și complexă personalitate artistică, cu lumea satului“, a precizat Amelia Etegan, directorul festivalului și managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.
Prețul biletelor este de 30 de lei pentru serile de 30 septembrie și 1 octombrie (miercuri și joi), și 40 de lei pentru seara de gală, vineri, 2 octombrie. Ele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu“, gazda evenimentului.
Festivalul, prezentat de actrița Natașa Raab, este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, cu spijinul Consiliului Județean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Curg preavizele de concediere la Salubritate, angajaţii au intrat...

Angajaţii de la Salubritate au început să primească previzele...

ȘTIRI GdS

Curg preavizele de concediere la Salubritate, angajaţii au intrat...

Angajaţii de la Salubritate au început să primească previzele de concediere colectivă. Salariaţii au intrat în panică, fiindcă una li s-a promis şi alta...

Copiii cu dizabilități din Târgu Jiu au nevoie de...

Este nevoie urgent de medici pentru copiii cu dizabilități din Târgu Jiu. Este vorba de Centrul de asistență a copiilor cu dizabilități din municipiul...

Spitalul Județean va avea patru locuri în plus la...

Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu a început lucrări pentru modificarea spațiilor de la Secția ATI COVID pentru a introduce noi paturi. De...

E nevoie de fonduri pentru restaurarea Coloanei fără Sfârșit

Coloana fără Sfârșit din Târgu Jiu are nevoie de lucrări de restaurare. Ultimele lucrări de acest gen au fost executate în urmă cu aproape...

Cer modificarea legii ca să crească salariile la o...

Noi discuții sunt programate joi între sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia. Principala temă a discuțiilor vizează posibilitatea creșterii de salarii la companie....

Operaţiunea autobuzul electric „made în Turcia“. BMC vinde tot...

Firma BMC Truck & Bus a fost declarată câştigătoare a licitaţiei privind furnizarea a trei autobuze electrice pentru oraşul Dăbuleni. BMC a rămas singură în cursa pentru furnizarea a 30 de autobuze electrice pentru Craiova şi este în cărţi şi la licitaţia pentru alte trei autobuze electrice pentru oraşul Segarcea.