10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStrehaia, oraşul sărac dintre palatele cu turnuleţe

Strehaia, oraşul sărac dintre palatele cu turnuleţe

Reabilitarea sistemului de apă şi canalizare a dus la distrugerea unui număr mare de străzi. O piaţă agro-alimentară se află în reabilitare, în paralel desfăşurându-se lucrări pentru construirea unei parcări în zona pieţei. Acestea sunt doar câteva din investiţiile majore ce se derulează în acest moment în oraşul mehedinţean Strehaia. Cu un consiliu local ce a primit ordin de dizolvare, deoarece aleşii nu s-au mai întrunit de mai bine de jumătate de an, toate investiţiile ce se desfăşoară în acest moment în localitate se află în pericol de a fi blocate. Productivitatea economică a oraşului este extrem de scăzută, în el funcționând doar două făbricuțe de confecţii, iar oamenii locului muncesc cu ziua pe unde pot sau pleacă peste hotare.

Situată la 25 de kilometri de Filiaşi, pe malul râului Motru, Strehaia este o localitate a contrastelor. Case impunătoare se evidenţiază la intrare, lăsând călătorului senzația că se află într-un oraş al milionarilor. Dacă, imediat după revoluţie, familiile de romi din Strehaia se întreceau în numărul turnuleţelor de pe vile, în ultimii ani, locuinţele acestora au fost construite după ultimele tendințe, cu piscine, fântâni arteziene, statui. Multe din aceste case valorează milioane de euro. Imediat ce treci însă de aceste palate, te lovești de realitatea tristă a unui oraş cu aproximativ 12.000 de locuitori, cu oameni disperaţi să îşi găsească un loc de muncă, cu alţii care trăiesc doar din ajutoare sociale sau alocaţiile copiilor, cu o natalitate în scădere ce a dus la închiderea de-a lungul anilor a mai multor unităţi de învăţământ. Se mai derulează investiţii, însă este vorba de lucrări începute cu ani buni în urmă şi lăsate de izbelişte lungi perioade de timp, din lipsa finanţării. „Mă bucur că, în sfârşit, în acest an, se finalizează unele obiective de investiţii restante. De exemplu, reabilitarea DN 6, care a început în 2003, se finalizează de-abia acum. Apoi, pe un proiect pe mediu, avem reabilitarea, extinderea sistemului de apă şi canalizare în Strehaia. Proiectul a început în 2013, trebuia finalizat de ceva timp, însă am mai obţinut aprobări pentru prelungirea termenelor de execuţie. Până la 1 decembrie, sperăm că va fi dat în funcţiune acest sistem atât în Strehaia, cât şi în suburbia Comanda. În acest moment, lucrările sunt executate în proporţie de 80%. Tot prin programul sectorial de mediu, a fost finalizată lucrarea de gestionare a deşeurilor la nivelul oraşului. S-a închis vechea platformă de depozitare a deşeurilor menajere, a fost finalizată staţia de selectare a deşeurilor la marginea oraşului. Investiţia a fost realizată în timp optim, lucrările au fost deja recepţionate. Staţia de selectare a deşeurilor nu este dată însă în funcţiune, deoarece depinde de alte lucrări ce se desfăşoară la nivelul judeţului. Ce trebuia însă să se facă la noi, s-a făcut. Cea mai mare investiţie, care ne-a creat şi cele mai mari probleme, a fost reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare. Am avut mari probleme, pe timpul lucrărilor, cu circulaţia autovehiculelor. Acum avem probleme cu refacerea străzilor, după lucrările efectuate“, a spus Sâmion Burcu, primarul oraşului Strehaia.

Dizolvarea consiliului local a dus la supendarea investițiilor primăriei

Întârzierile în desfășu-rarea lucrărilor de introducerea a conductelor de apă şi canalizare duc la amânarea lucrărilor pentru reabilitarea străzilor distruse. Odată cu venirea sezonului ploios, circulaţia în Strehaia va fi un infern, au mărturisit reprezentanţii primăriei. Şi aceasta nu este singura problemă. Consiliul Local Strehaia a fost dizolvat, iar toate investiţiile ce urma să fie făcute au şanse mici de reuşită… „Până nu vom preda sistemul de apă şi canalizare, nu putem începe reabilitarea străzilor. Avem licitaţia făcută în 2014 pentru asfaltarea străzii Tudor Vladimirescu, dar abia acum am primit promisiuni că până pe 21 octombrie ni se va preda strada respectivă. Vom face adresă la firma care a câştigat licitaţia şi vom demara procedura de asfaltare. De asemenea, avem proiect de reabilitare a străzii Matei Basarab şi a străzii Morii, iar în acest moment suntem în faza de licitaţie. Din păcate, avem aceeaşi problemă, întârzieri din cauza lucrărilor de reabilitare la rețeaua de apă şi canalizare. Lucrăm la reabilitarea zonei pieţei, mai precis amenjarea unei parcări de 84 de locuri. Vrem să demarăm lucrările de construcţie a unei pieţe noi, însă nu ştim ce o să se întâmple până la urmă. Avem probleme cu consiliul local, care a fost dizolvat. Aceste lucrări au fost prinse deja în bugetul pe 2015, avem documentaţia aprobată. Reabilitarea străzilor se ridică la aproximativ 1,2 milioane de lei, parcarea – la aproximativ 600.000 de lei. Construcţia unei noi pieţe a fost aprobată prin consiliu local și, având în vedere că avem hotărâre de dizolvare a acestuia la nivel de tribunal, care este excutorie, am făcut recurs la Curtea de Apel, însă dacă vom pierde nu vom putea demara aceste lucrări pentru construcţia noii pieţe. Nu vom mai putea demara nici o investiţie. Îmi pare rău că s-a ajuns la o asemenea situaţie“, a adăugat primarul localităţii Strehaia.

„Este vorba de jocuri politice care nu fac decât să ne îngreuneze activitatea“

Edilul susţine că toate proiectele care urmau a fi supuse aprobării erau discutate înainte cu consilierii locali. „Din păcate, este vorba de jocuri politice, care nu fac decât să ne îngreuneze activitatea. Din luna martie avem probleme cu acest consiliu local. Mulţi dintre consilieri s-au prezentat la şedinţe, dar nu au aprobat ordinea de zi, fără a motiva în vreun fel acest gest. Astfel au făcut acţiune de dizolvare a consiliului local, bazându-se pe faptul că dacă la două şedinţe consecutive nu se adoptă nici o hotărâre, consiliul local se poate dizolva. Îmi pare rău că nu se ţine cont şi de Legea nr. 215, unde scrie clar că acesta poate să funcţioneze cu jumătate plus unu din numărul consilierilor. Avem 17, iar şapte dintre ei au făcut tabără separată. Pentru cei şapte consilieri s-a dat ordin de dizolvare şi astfel există riscul să se blocheze toate investiţiile. În această perioadă trebuia deja să lucrăm la noile proiecte europene. În plus, mai aveam de lucru pentru finalizarea extinderii rețelei de apă şi în alte localităţi şi nu ştiu cum vom reuşi pentru că avem nevoie de hotărâre de consiliu. Vom fi scoşi de la finanţare! Nu mai putem face investiţii, nu putem termina ce am început, nu putem aproba bugetul pe 2016, am ajuns, ca primar, să rezolv doar probleme curente: să semnez doar pentru ca să plătesc apă, canalul şi salariile. Nu pot să fac nici o investiţie la nivel de oraş. Vom pierde tot anul 2016 şi de-abia din 2017 vom mai putea demara proiecte. Cu bani de la bugetul local, într-un an nu se pot reface mai mult de două străzi. Oamenii vor avea de suferit“, a mai spus Sâmion Burcu.

Datoriile cetățenilor care nu-și plătesc taxele şi impozitele se ridică la peste 900.000 de lei

Nivelul de trai al locuitorilor din Strehaia este modest. Nu există locuri de muncă în acest oraş. Potrivit primarului, aici funcţionează doar o fabrică de confecţii cu aproximativ 100 de angajaţi şi un alt operator economic având acelaşi domeniu de activitate, care a oferit locuri de muncă altor 20 de persoane. „Avem probleme mari în Strehaia. Aproximativ 10-11% din populaţie este de etnie romă. Ei deţin casele impunătoare pe care le vedeţi imediat cum păşiţi în Strehaia. Nu avem locuri de muncă, cei mai mulţi locuitori se ocupă cu agricultura, însă zona nu este propice pentru așa ceva. Oamenii trăiesc în sărăcie. Avem 180 de dosare pe venit minim garantat, acum, după modificarea legii, însă înainte aveam peste 360. Ceilalţi muncesc temporar, sau cu ziua, pe unde găsesc, alţii în străinătate, în Italia, Belgia, Spania, Germania. Zeci de persoane pleacă lunar peste hotare, și aici ne referim strict la cei despre care aflăm noi deoarece vin la primărie pentru a le semna contractele de muncă. Avem, pe de o parte, oameni certaţi cu legea, oameni care au dosare penale, şi pe de altă parte, foarte mulţi oameni extrem de săraci. De aici decurge una din problemele cu care ne confruntăm, ambele categorii nu îşi plătesc taxele şi impozitele. Datoriile acestora se ridică la peste 900.000 de lei. Am fost nevoiţi să luăm măsuri, chiar în această săptămână am pus sechestru la patru familii“, a spus edilul oraşului Strehaia. Alte 320 de dosare au fost depuse pentru solicitarea alocaţiei de susţinere a familiei. 85 de persoane au probleme medicale grave și au beneficiat de indemnizaţie de handicap, iar alte 40 au solicitat să fie asistenţi personali pentru rudele imobilizate.

Spitalul a fost închis, mai multe școli au fost desființate

În ciuda faptului că oraşul este mic, problemele sunt foarte mari. Dacă natalitatea scăzută a dus la închiderea unor şcoli, la baza deciziei de închidere a spitalului de doi ani localnicii cred că a fost o decizie politică. După doi ani în care a stat în conservare, a fost transformat în Centru multifuncţional de sănătate şi o Secţie de Cronici, în care doar doi medici mai oferă asistenţă. Acestea funcționează în sediul fostului spital, o clădire veche, neîngrijită, unde încălzirea în saloane, pe timpul iernii, se face cu sobe de teracotă, fiindcă fonduri pentru o centrală termică nu au fost niciodată. „De-a lungul anilor, au fost desfiinţate multe unităţi de învăţământ, în special în suburbiile orașului. Mai avem şcoli doar la Ciochiuţa şi Comanda, şi în Strehaia. Au fost create condiţii în toate unităţile şcolare, au fost reparate, însă avem şi o situaţie deosebită la Liceul «Matei Basarab», unde reabilitarea a început în 2004, prin fonduri guvernamentale, şi sistată apoi din lipsă de fonduri. Trebuia să se mai construiască o grădiniţă, o sală de festivităţi… Mai avem o problemă care ne macină. Spitalul din Strehaia a fost închis prin hotărâre de guvern, iar în locul lui a fost creat un centru multifuncţional. Aveam spital ce putea asigura asistenţă medicală chiar şi pentru 40.000 de oameni, iar acum majoritatea bolnavilor trebuie să meargă la Severin“, a spus edilul oraşului. În aceste unităţi medicale mai lucrează 20 de persoane, dintre care doar doi sunt medici – un internist şi un radiolog. Persoanelor bolnave li se recoltează sânge pentru analize doar de două ori pe săptămână. În rest, pentru urgenţe medicale sau alte investigaţii, locuitorii din Strehaia sunt nevoiţi să meargă 50 de kilometri până la Spitalul Judeţean din Severin. „De la 1 aprilie 2011 şi până în 2013, spitalul a fost închis. Avea patru secţii și peste 90 de angajaţi… Mare păcat! Spitalul din Strehaia obţinuse în acea perioadă un proiect de peste 43 de miliarde de lei vechi pentru reabilitare, însă în ziua în care a fost semnat proiectul, s-a primit ordin de închidere a unităţii spitaliceşti… Acum, avem doar 25 de paturi pentru bolnavii cronici, care sunt tot timpul ocupate. Nu avem încălzire centrală în acest centru multifuncţional, doar sobe. Nu mai există echipa de altă dată, nu mai vin tineri să se angajeze aici“, a spus Fineta Burcu, medic internist, care lucrează de peste 35 de ani în Spitalul din Strehaia, transformat în centru multifuncţional de sănătate. Unitatea medicală are şi cabinete de pediatrie, chirurgie, ginecologie, dar nu are medici.

Despre Strehaia

În Evul Mediu, orașul Strehaia a avut un rol important în regiune. În secolul XIV (1375-1377, 1382 şi 1384-1390), Strehaia a fost reşedința Băniei. Între anii 1479-1495, aici a avut reşedinţa Neagoe Ban Strehaianul. La sfârşitul secolului XV, Strehaia a fost reşedinţă a Episcopiei de Severin, înfiinţată de Vlaicu Vodă. Sediul acesteia se afla în biserica vechii vetre a aşezării, pe o movilă ridicată de oameni. La Strehaia a avut reşedința şi marele domn Mihai Viteazul. În 1645, Matei Basarab, domn al Ţării Româneşti, a ctitorit în afara vetrei vechi biserica Mânăstirii Strehaia şi Palatul Domnesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS