11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiața 1 Mai stă pe tușă o tură

Piața 1 Mai stă pe tușă o tură

Final previzibil în disputa legată de contractul de concesionare a terenului pentru construirea Pieței 1 Mai. Consilierii locali din Craiova au decis ieri să amâne votarea proiectului prin care se aproba contractul, după ce și-au dat seama că el nu fusese negociat cu firma care a câștigat licitația.

Ceea ce scria GdS acum câteva zile s-a adeverit. Consiliul Local Craiova a decis ieri să amâne, deși proiectul fusese introdus pe ordinea de zi, votarea contractului de concesiune și să înființeze o comisie de negociere a clauzelor acestuia cu SC Cuture by AMC, firma care a câștigat licitația organizată de primărie. Firma acuzase faptul că municipalitatea introdusese mai multe clauze care nu se regăseau în caietul de sarcini, dintre care cea mai păguboasă pentru societate era cea prin care investiția realizată urma să intre gratuit în proprietatea primăriei în situația în care contractul s-ar fi prelungit. După ce GdS a scris despre acest lucru, primăria a eliminat mai multe clauze contestate de firmă, dar nu a informat și firma despre acest lucru. Apoi a introdus proiectul pe ordinea de zi pentru a fi votat de consilieri. Când a venit momentul votului, juriștii au propus ca proiectul să fie amânat pentru ca primăria și firma să negocieze forma finală a contractului până pe 15 octombrie.
Participant la discuțiile din consiliu, primarul Olguța Vasilescu a spus că a citit și ea din presă (GdS – n.r) despre problemele legate de contract.
„Niciodată nu am intrat la Licitații să întreb cine se prezintă. Până nu semnez eu, nici nu știu cine intră la licitații. Niciodată nu am impus juriștilor cum ar trebui să fie un contract sau altul, iar ele sunt foarte bine făcute, dovadă că nu am pierdut niciodată în instanță. Ah, că sunt mai dure, represive cu firmele, este o altă discuție. Am citit și eu în presă despre aceste chestiuni, am fost întrebată de un jurnalist și mi-am dat seama că știe foarte bine ce conține contractul. Am întrebat la Direcția Juridică de când a devenit contractul public dacă nu a fost semnat de primar, pentru că nu mi se pare normal ca un document din primărie să fie văzut de altcineva înainte de a ajunge la semnat. În rest, să-i lăsăm să negocieze. Am înțeles că era un blocaj în sensul în care cel care a câștigat licitația voia ca după perioada în care se termină contractul investiția să fie plătită de municipalitate. Asta înțeleg că a fost discuția, iar juriștii noștri au stabilit în cazul contractului că, atunci când se termină, se eliberează terenul“, a spus primarul.

Să fie negociere cu bună-credință

Consilierul local Dan Cherciu a acuzat atitudinea funcționarilor primăriei în legătură cu acest aspect. „Ce s-a întâmplat ieri (miercuri – n.r.) în Comisia Juridică a Consiliului Local mi-a lăsat un gust amar. Dacă nu umblăm la atitudinea acestor funcționari, riscăm, atunci când nu mai suntem autorități publice, să primim același tratament pe care l-am constatat cu neplăcere. Acest investitor (Cuture by AMC – n.r.) a solicitat să se poată reașeza la masa negocierilor. Am aflat că, de fapt, ceea ce noi astăzi supunem aprobării nici măcar nu fusese discutat cu dânsul în ultima perioadă. Deci noi votăm, practic, un proiect care nu avea acest accept final. Aflase forma pe care noi o aprobam din presă și de pe site-ul primăriei. Când am pus întrebarea de ce nu se poartă negocierea cu bună-credință și să se încheie un proces-verbal de negociere, unul dintre funcționarii responsabili de această negociere mi-a spus că «Ah, da, dar la prima negociere a dat acest document în presă». Deci, din ton era cumva o pedeapsă pentru că a îndrăznit să iasă în presă cu un document care era public“, a spus Cherciu, care a ridicat și problema interpretărilor diferite în ceea ce privește gradul de ocupare a terenurilor în cazul construcțiilor provizorii, spunând că știe de o firmă a cărei activitate a fost blocată de Inspectoratul în Construcții care a interpretat altfel legislația în domeniu. „Acest om (Cuture – n.r.) urmează să facă o investiție și va angaja un credit. Dacă va avea surpriza că o dată obținută autorizația de construire pe părerea celor din primărie și ea va fi contestată, banca îi va cere să plătească ratele în continuare. Noi avem obligația să oferim garanție unui astfel de investitor. Dacă există bănuiala că este un investitor de rea-credință, atunci anulăm licitația“, a conchis Cherciu. Un alt consilier local, Emilian Ștefârță, a anunțat că o altă problemă a acestui contract ar putea fi gradul mic de construire a terenului, de doar 35%, în condițiile plății unei redevențe consistente.
„Domnișoara arhitect-șef mi-a spus că gradul de ocupare a terenului va fi de 35%. Eu cred că investitorul nu știe acest lucru și va fugi de-i vor sfârâi călcâiele când va afla câți bani dă și pe ce suprafață construiește“, a avertizat el.
Primarul a confirmat și el existența problemelor de interpretare a autorizațiilor de construire pentru construcțiile provizorii, spunând că primăria va ataca în instanță deciziile Inspectoratului de Stat în Construcții. „Ne-am trezit cu funcționarii de la Inspectoratul în Construcții care vin cu altă părere față de cum au funcționat până acum construcțiile provizorii, ceea ce este o prostie, deoarece, de exemplu, în Piața Mare, după interpretarea lor, am avea voie să scoatem la licitație în loc de zece, trei chioșcuri. Așa că le-am cerut celor de la Departamentul Juridic să formuleze o plângere și să atace acest lucru în instanță. Altfel am arunca în aer toată Craiova“, a spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS