21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMita pentru polițiști te bagă în pușcărie

Mita pentru polițiști te bagă în pușcărie

Șoferul craiovean a fost arestat preventiv pe 27 iulie, iar pe 7 septembrie, instanța i-a prelungit mandatul cu încă 30 de zile (Foto: arhiva GdS)
Șoferul craiovean a fost arestat preventiv pe 27 iulie, iar pe 7 septembrie, instanța i-a prelungit mandatul cu încă 30 de zile (Foto: arhiva GdS)

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus luni începerea judecării șoferului craiovean care a încercat să mituiască trei polițiști cu suma de 5.000 de lei pentru a nu-i întocmi un dosar penal. Anul acesta, doi șoferi au fost trimiși în judecată pentru aceeași infracțiune, iar alți doi au fost condamnați definitiv.

Craioveanul Cristian Țărțăleanu s-a ales cu un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de conducere sub influența băuturilor alcoolice și dare de mită pe 26 iulie, când s-a urcat băut la volan și a fost oprit de polițiști.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au stabilit că,  pe 26 iulie, în jurul orei 19.00, Ţărţăleanu a plecat de acasă cu mașina sa, un BMW cu numere provizorii, către o stație peco de pe bulevardul Decebal din Craiova, unde era angajat casier. Nu era de serviciu, așa că a băut câteva beri, iar în jurul orei 22.30 s-a urcat la volan și a plecat către casă. Nu a mai ajuns, pentru că, pe strada Traian Lalescu, a fost oprit de un echipaj de polițiști de la Secția 4. Oamenii legii l-au legitimat pe șofer, iar când
și-au dat seama că a băut, i-au cerut să-i însoţească la Biroul Rutier Craiova ca să fie testat cu aparatul etilotest. Anchetatorii susțin că, pe drum, Ţărţăleanu le-a promis polițiștilor o sumă de bani ca să nu îi întocmească dosar penal, însă oamenii legii au refuzat. Odată ajunși la sediul Biroului Rutier de pe strada Câmpia Islaz, Ţărţăleanu a fost testat de un polițist care era de serviciu. Aparatul alcooltest a indicat o alcoolemie de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar Ţărţăleanu a „sărit“ din nou cu mita. „După efectuarea testării, inculpatul a oferit din nou celor trei agenţi de poliţie suma de 5.000 de lei pentru a nu i se întocmi dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului. Agenţii de poliţie au refuzat categoric oferta inculpatului şi au sesizat ofiţerii din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Dolj şi procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj“, au reținut anchetatorii. În plus, agenții l-au înregistrat cu telefonul mobil pe Ţărţăleanu în timp ce le oferea mită, probe ce au fost depuse la dosar.
Ulterior, Ţărţăleanu și-a sunat un prieten și l-a rugat să-i aducă 5.000 de lei, bani pe care i-a dat celor trei polițiști chiar în sediul Biroului Rutier. A fost prins însă în flagrant de ofițeri anticorupție, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile.
Inculpatul a fost trimis în judecată la începutul lunii august, iar luni, pe 21 septembrie, Tribunalul Dolj a dispus începerea judecăţii cauzei. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 12 octombrie. Pe 7 septembrie, instanța de judecată i-a prelungit mandatul de arestare preventivă.

Șoferi în pușcărie pentru dare de mită

Anul acesta, doi șoferi au fost condamnați definitiv pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, iar alți doi au fost trimiși în judecată.
Pe 12 iunie, Nicu Soreanu, de 31 de ani, din localitatea doljeană Dioști a fost condamnat definitiv la un an și două luni de închisoare cu executare pentru dare de mită și conducere fără permis.
Bărbatul fusese prins în flagrant pe 2 septembrie 2014, în timp ce încerca să mituiască cu 1.200 de lei un polițist din comună pentru a nu îi întocmi un dosar penal pentru conducere fără permis.
Pe 10 martie, alt șofer a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru dare de mită și conducere fără permis. Este vorba de Ionuţ Petrişor, de 28 de ani, din localitatea Bistreț, care, pe 15 octombrie 2014, i-a oferit suma de 400 de lei unui polițist din Bârca. În schimbul banilor, polițistul urma să-l scape de un dosar penal de conducere fără permis.
După cum spuneam, alți doi șoferi sunt judecați pentru dare de mită. Unul este craioveanul Ion Dinu, prins în flagrant pe 3 aprilie, în timp ce oferea 100 de euro unui polițist de la Secția nr. 2. În schimbul mitei, polițistul urma să nu dispună măsurile legale într-un dosar penal în care fiicele lui Dinu erau cercetate pentru furt calificat. Ion Dinu a fost trimis în judecată la jumătatea lunii mai, iar următorul termen de judecată a fost stabilit de instanță pentru 7 octombrie.
De asemenea, pe 27 mai, Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a lui Oancea Marian, de 23 de ani, din comuna doljeană Bratovoeşti, acuzat de comiterea infracțiunii de dare de mită. Bărbatul fusese prins conducând un autoturism, deși avea permisul suspendat, iar pentru a scăpa de dosarul penal a încercat să mituiască un polițist din Teasc cu suma de 400 de euro. A fost însă denunțat și prins în flagrant, iar în iunie a și fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 28 septembrie. Pe 14 septembrie, instanța a prelungit mandatul de arestare emis pe numele inculpatului.

Ce spun oamenii legii

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj le recomandă șoferilor să nu încerce mituirea agenților de poliție, pentru că nu fac altceva decât să se aleagă cu alt dosar penal. „Le recomandăm conducătorilor auto să nu încerce să ofere polițiștilor bani sau alte foloase, întrucât această faptă reprezintă infracțiunea de dare de mită, care se pedepsește cu închisoarea de la doi la șapte ani. Comanda IPJ Dolj tratează cu seriozitate și fermitate combaterea acestui gen de fapte de corupție“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.
Potrivit Codului penal, promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase se pedepseşte cu închisoarea de la doi la șapte ani. Bani și bunuri oferite drept mită sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Unii polițiști pun mâna pe mită

În ultimii ani au fost prinși și deferiți justiției mai mulți polițiști care au cerut mită. Este vorba de sume de bani de la 70 de lei la 500 de euro, dar și de diverse bunuri, cum are fi whisky, echipamente de sport sau chiar o… oaie. În funcție de șpăgile primite, polițiștii au primit pedepse între trei luni de închisoare cu suspendare și patru ani cu executare și, în plus, și-au pierdut locurile de muncă. Ultimul caz este cel al agentului Nicolae Bărbuceanu din cadrul Secției 6 Poliție Craiova, care a fost condamnat în iunie, anul acesta, la patru ani și două luni de închisoare pentru luare de mită, favorizarea infractorului și divulgare a informaţiilor secrete de serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS