11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘansă pentru copiii hipoacuzici - Aparat performant adus în Clinica ORL a SJU Craiova

Șansă pentru copiii hipoacuzici – Aparat performant adus în Clinica ORL a SJU Craiova

Clinica ORL din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova are, de ieri, un aparat performant prin care hipoacuzia la copii va putea fi diagnosticată încă din primii ani de viață. Este vorba de o donație de 18.000 de euro, realizată în cadrul proiectului „Diagnosticarea afecțiunilor auditive“.

Pacienții care suferă de hipoacuzie și, în special, copiii care ajung în clinica ORL a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova au, de ieri, șansa la un diagnostic corect și în cea mai mare unitate medicală din Oltenia. Deoarece le lipsea aparatura performantă, medicii de la Clinica ORL din Craiova erau nevoiți să folosească metode învechite pentru depistarea problemelor de auz la copii. „În primul rând, părintele venea și spunea că a observat că nu aude copilul. Făceam niște teste grosolane, în sensul că la spatele copilului dădeam drumul la un obiect metalic să cadă pe mozaic, să vedem reflexul de apărare. Acest aparat o să ne ajute să punem un diagnostic corect“, a spus prof. univ. dr. Elena Ioniţă, șefa clinicii ORL din cadrul SJU.

„Este foarte importantă diagnosticarea precoce“

Dacă hipoacuzia este tratată la timp, pacientul are șansa să ducă o viața normală. De aceea, dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, și conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, medic ORL, de la Spitalul „Marie Curie“, au inițiat acest proiect prin care își propun dotarea a tot mai multe centre din țară cu aparatura necesară. Diagnosticarea afecțiunilor auditive este un proiect implementat de Asociația Audiosofia cu finanțare din partea Fundației Orange. În prezent, în România, cam doi copii din 1.000 se nasc cu probleme de auz. „Ne dorim să ajutăm mai multe centre în țară care să realizeze diagnosticul hipoacuziei, adică surdității la copil. Anual avem 200-300 de cazuri de surdități congenitale, conform estimărilor noastre. Și sunt și cazuri de surdități care apar după naștere, având diverse cauze. Un număr semnificativ de pacienți se confruntă cu astfel de probleme. Există și pacienți adulți care prezintă scăderi de auz din diverse motive. Dacă hipoacuzia este tratată din primele luni de viață sunt șanse ca pacientul să se dezvolte normal, să meargă la o școală normală. De aceea, este foarte importantă diagnosticarea precoce. Aceasta înseamnă un screening făcut în maternități și după aceea folosirea aparaturii în cazurile în care este nevoie“, a declarat conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, medic ORL în cadrul Spitalului „Marie Curie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS