10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRețele publice de apă pe bani privați

Rețele publice de apă pe bani privați

Racordarea la rețeaua de apă, pe banii proprii dacă primăria nu are fonduri (Sursa foto: transilvanianews.com)
Racordarea la rețeaua de apă, pe banii proprii dacă primăria nu are fonduri (Sursa foto: transilvanianews.com)

Legea spune că branșamentele la rețeaua publică de apă se fac pe banii operatorului. Regulamentul local prevede că finanțarea este asigurată de beneficiar, după care banii sunt recuperați din bugetul local. Ce se întâmplă însă dacă primăria nu are bani? Pe rolul Judecătoriei Craiova se află un proces care va stabili cine trebuie să plătească racordarea la rețeaua publică.

Pe adresa redacției GdS a sosit recent o sesizare din partea lui Emilian Fieruț, care ne spune că în mediul rural cetățenii sunt nevoiți să-și plătească singuri racordarea la magistrala de apă. „Pe 30 iunie 2015, am solicitat racordarea la rețeaua de apă din comuna doljeană Almăj, sat Bogea. După circa trei săptămâni, am primit un acord de principiu, în care scrie că în mod obligatoriu căminul pentru apometru se va construi pe domeniul public. Datorită acestei solicitări exprese din partea Companiei de Apă Oltenia (CAO), am cerut ca branșamentul să fie realizat pe cheltuiala companiei, după cum spune art. 3, lit i din Legea nr. 241/2006. Acolo scrie că «finanțarea execuției se asigură de către operator, respectiv de către utilizator, corespunzător punctului de delimitare a instalațiilor». Reprezentantul CAO din comună mi-a comunicat că realizează branșamentul contra sumei de 1.100 de lei. Am făcut și un memoriu și am primit răspuns că nu realizează branșamentul pe cheltuiala lor, cum spune legea. Adică în țara asta se pot da legi, dar noi suntem în afara legilor“, a scris Emilian Fieruț. În această situație s-ar afla patru sate: Almăj, Sitoaia, Bogea și Moșneni. „Îmi pun întrebarea, orice investiție se trece în registrele contabile cu o anumită valoare care în timp se amortizează, adică scade valoarea până la zero. Ori, datorită realizării branșamentelor pe banii utilizatorului pe domeniul public, valoarea investiției crește fără ca operatorul să investească un leu. Cum se poate așa ceva?“, a mai sesizat cetățeanul.

Legea sau regulamentul?

Potrivit Legii nr. 241/2006 privind serviciul de apă și canalizare, branșamentul de apă este „partea din rețeaua publică de alimentare cu apă care asigură legătura dintre rețeaua publică de distribuție și rețeaua interioară a unei incinte sau a unei clădiri (…) finanțarea execuției branșamentului se asigură de către operatori, respectiv de către utilizator, corespunzător punctului de delimitare a instalațiilor“ (art. 3, lit. i). CAO are altă versiune în legătură cu această chestiune.
Compania invocă Regulamentul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare asigurate de către operatorul regional CAO, potrivit căruia „cheltuielile pentru executarea branșamentului, inclusiv a căminului de contor, revin autorităților administrației publice locale, județene sau asociațiilor de dezvoltare comunitară, cu excepția cazurilor în care, prin programe de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă se asigură fonduri în acest scop.
Execuția lucrărilor se realizează prin grija operatorului, iar modalitățile de decontare vor fi stabilite în contractul de delegare a gestiunii, dacă este cazul“.
De asemenea, CAO invocă și contractul de delegare a gestiunii rețelelor de apă, potrivit căruia solicitanții trebuie să suporte costurile branșamentelor din banii lor. Ulterior, aceștia „vor solicita rambursarea cheltuielilor de către autoritățile administrației publice locale, din fondurile prevăzute în bugetele locale“.
Cătălin Buliteanu, reprezentantul CAO, a precizat următoarele: „CAO este doar gestionarul rețelelor, nu proprietarul acestora. Dacă suntem solicitați, facem lucrările necesare, dar banii trebuie achitați de către autoritățile locale, care sunt proprietarii rețelelor. Din păcate, multe primării nu au prevăzut în buget bani pentru așa ceva, așa încât dacă oamenii au nevoie de apă fac lucrarea pe banii lor“.
Reclamantul Emilian Fieruț a acționat în judecată CAO pentru racordarea la rețeaua publică de apă. Rezultatul acestui litigiu va fi foarte important, deoarece justiția va arăta cum trebuie să procedeze toți cei care se află în această situație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS