10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutobuze noi pentru transportul în comun

Autobuze noi pentru transportul în comun

SC Transloc a prezentat ieri cinci noi autobuze folosite pentru transportul public la nivelul municipiului Târgu Jiu care vor fi puse în circulaţie în zilele următoare. Valoarea de achiziţie a autobuzelor noi este de aproximativ 4,5 milioane de lei. Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a precizat că cele cinci autobuze noi vin în completarea altor cinci mijloace de transport achiziţionate în anii anteriori, în cadrul unui program de modernizare a transportului în comun din Târgu Jiu cu bani din bugetul local. „Am mai achiziţionat cinci autobuze noi într-o primă etapă. Acum, în a doua etapă, am mai luat alte cinci. Ne propunem ca pentru 2016 să facem de pe acum demersuri pentru a achiziţiona alte cinci autobuze sau să aducem măcar două-trei autobuze şi să luăm şi două microbuze pentru că la nivel de municipiu, în ultima perioadă, au apărut noi cartiere şi noi trasee. Valoarea unui autobuz este de circa 900.000 de lei. Per total, Primăria Târgu Jiu a plătit aproximativ 4,5 milioane de lei. Banii i-am virat treptat de la începutul anului“, a spus Florin Cârciumaru.

Mijloace de transport la norme UE

Directorul societăţii Transloc, Vasile Căilean, a declarat că mijloacele de transport achiziţionate sunt conforme cu ultimele norme impuse de Uniunea Europeană. „Aceste cinci noi autobuze sunt conforme cu toate condiţiile pe care noi le-am pus în caietul de sarcini. Sunt echipate cu motoare Euro 6, aer condiţionat. Cutia de viteze este automată, platforma este joasă astfel încât să se permită şi persoanelor cu dizabilităţi să aibă acces în mijlocul de transport. Ele respectă ultimele norme impuse de UE pentru astfel de mijloace de transport. Sunt produse în România, în judeţul Ilfov, şi una dintre condiţiile pe care noi le-am pus a fost ca service-ul lor să îl facem noi la Târgu Jiu, iar o parte din personalul nostru tehnic a fost instruit de către producător în acest sens. Autobuzele au 28 de locuri pe scaune pentru călători, capacitatea maximă este de 110 călători în condiţiile în care nu există cărucior pentru persoanele cu dizabilităţi. (…) Vor funcţiona 20 de ore din 24 zilnic, pe toate traseele. Cel mai aglomerat este traseul 9 Mai – Artego. Vor fi puse în circulaţie în două – trei zile, iar alte cinci autobuze vechi vor fi scoase din uz, în ordinea vechimii. Mai rămân în parcul auto 14 mai vechi, iar alte zece sunt noi“, a spus Vasile Căilean, directorul societăţii Transloc, deţinută de Consiliul Local Târgu Jiu.

Transportul în comun va fi complet modernizat

În paralel cu acţiunea de modernizare a mijloacelor de transport prin achiziţionarea de autobuze cu fonduri de la bugetul local, Primăria Târgu Jiu are în plan un program pe fonduri europene pentru modernizarea întregii infrastructuri a transportului în comun din oraş, valoarea fiind de câteva zeci de milioane de euro. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, proiectul de modernizare a transportului public la Târgu Jiu are o valoare de 38 de milioane de euro. Va fi înlocuită complet infrastructura folosită de troleibuze, firele şi stâlpii, va fi modernizat carosabilul şi vor fi achiziţionate mijloace de transport moderne. De asemenea, traseul va fi extins către mall şi vor exista staţii de transformare noi. „Deja se lucrează la proiectul transport electric cu troleibuzul. Tot parcul va fi înlocuit cu mijloace de transport noi, moderne. Se lucrează la programul prin care să obţinem fonduri europene. Parcul fiind învechit nu am putut să aşteptăm achiziţionarea mijloacelor de transport prin fonduri europene şi am luat de la bugetul local să modernizăm din mers cât putem până în momentul în care programul va fi aprobat“, a precizat primarul din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS