24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsfaltare cu ameninţări

Asfaltare cu ameninţări

Lucrările de asfaltare a străzii Bariera Vâlcii din bani europeni au început ieri, după trei luni de pauză din cauza problemelor financiare ale constructorului Imob Lux Construct. Cu toate acestea, puținii muncitori de pe șantier au amenințat că vor întrerupe lucrul dacă nu-și vor primi măcar o parte din salariile restante de trei luni. Primăria Craiova a anunțat că strada va fi închisă total în perioada 22-25 septembrie, dar a comunicat acest lucru nu cu o zi înainte, cum ar fi fost normal, ci exact în ziua în care traficul era oprit. Motivul ar fi mai multe concedii medicale ale anumitor angajați care au dus la disfuncționalități în comunicare.

Locuitorii de pe strada Bariera Vâlcii din Craiova s-au bucurat ieri de apariția utilajelor venite să pregătească terenul pentru asfaltarea întârziată de trei luni. Sătui de praful și mizeria în care au trăit după ce strada a fost decopertată și abandonată, oamenii aleg să spere că acum lucrările vor fi duse la capăt. Altfel, eventualele ploi care vor cădea le vor face viața un coșmar. Primăria a încercat să le facă viața mai ușoară constructorilor și a amplasat câte un echipaj de poliție locală la ambele capete ale tronsonului cuprins între strada Rozelor și Toamnei, semn că asfaltarea se face doar pe o lungime de circa 300 de metri. Municipalitatea motivase acum câteva luni că lucrările sunt încetinite din cauza șoferilor care nu respectau restricțiile rutiere și intrau cu mașinile, distrugând organizarea de șantier și conductele de canalizare care se introduc în pământ. Mai spunea primăria atunci că Poliția Locală nu are suficiente echipaje care să păzească șantierul. Spectrul pierderii banilor europeni, în condițiile în care termenul-limită de finalizare este sfârșitul acestui an, a făcut însă minuni, iar echipajele au apărut și ele pe teren. Sub supravegherea acestora, circa zece muncitori turnau ieri piatra spartă și apoi tasau pământul, pregătindu-l pentru asfaltare. Unii dintre locuitorii din zonă îi priveau mirați, alții treceau mai departe și bombăneau reproșându-le că toată vara i-au lăsat să stea în praf. „Nu e vina noastră pentru întârziere. Până acum nu s-a lucrat pentru că firma nu a avut bani de material. Noi suntem neplătiți de trei luni. Am trăit cu două sute de lei, mi-am dus copilul la școală în hainele vechi de anul trecut. Ne-am împrumutat de bani ca să trăim, a mai avut mama pensie. Azi am vorbit să luăm un salariu și până vineri și pe cel de-al doilea. Dacă nu primim banii azi (ieri – n.r.), nu mai asfaltăm“, a declarat unul dintre muncitorii veniți tocmai din Teleorman, sub privirile aprobatoare ale celorlalți tovarăși de suferință. „Până acum, nici curent și apă nu am avut în barăcile unde am stat. Ne spălam din butoi. Acum avem“, l-a completat altul.

Constructorul – probleme cu banii

Primăria știe de problemele de pe șantier. Acum circa trei luni, municipalitatea amenința firma de construcții care lucra la drum, SC Imob Lux Construct SRL, că va rezilia contractul dacă nu va demara lucrările de asfaltare. Semn al liniștii de pe șantier, acolo unde, de fapt, trebuia să duduie utilajele, era un fir de floarea-soarelui răsărit printre bolovanii care împrejmuiau o groapă neastupată unde urma să fie introdusă o conductă de canalizare. În mod normal, Imob Lux Construct nu ar fi trebuit să aibă probleme financiare, potrivit Primăriei Craiova, deoarece ea și cealaltă firmă cu care este în asociere Tel Drum și-au primit banii la timp. „În ciuda faptului că primăria și-a onorat la timp plățile către asocierea Tel Drum – Imob Lux Construct, au existat disfuncționalități între cele două firme în privința plăților, ceea ce a făcut ca în perioada iulie-august lucrările să fie foarte mult reduse. Asta chiar dacă în luna mai avusesem la nivelul primăriei o întâlnire cu reprezentanții celor două firme și am fost asigurați că celelalte probleme ale lor nu o să afecteze acest contract. Se pare că a fost afectat, iar acum două săptămâni au fost convocate cele două firme, pentru a se stabili dacă lucrările mai pot fi continuate sau nu, chiar sub amenințarea – din nou – a faptului că primăria va rezilia contractul și că vom continua lucrările sub altă formă, cu riscul de a ține o nouă licitație. Atunci am fost informați că Imob Construct este în insolvență. A fost prezent la întâlnire chiar administratorul special al societății, iar cu această ocazie s-a încheiat și o minută între cele două firme, prin care Tel Drum s-a angajat să pună la dispoziție materialele, iar Imob să execute manopera“, spunea viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, în urmă cu trei săptămâni. În realitate, Imob Lux Construct a fost radiată încă de anul trecut, iar noua societate care i-a preluat datele fiscale de identificare se numește Imob Infrastructură. Numai că și ea are probleme financiare și se află în procedură de insolvență din iulie anul acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS