10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăriei Craiova i s-a aprins LED-ul

Primăriei Craiova i s-a aprins LED-ul

Lămpile stâlpilor de iluminat din Craiova se vor stinge mai târziu dimineața și se vor aprinde mai devreme seara,  însă doar în anumite luni ale anului (Foto: GdS)
Lămpile stâlpilor de iluminat din Craiova se vor stinge mai târziu dimineața și se vor aprinde mai devreme seara,
însă doar în anumite luni ale anului (Foto: GdS)

 

Craiova își schimbă programul de funcționare a iluminatului public. Lumina se va aprinde mai devreme seara, respectiv se va stinge mai târziu dimineața, cu 15 minute, însă doar în anumite luni ale anului. Municipalitatea spune că a luat această măsură în urma numeroaselor solicitări ale craiovenilor și după consultări cu Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

Programul de aprindere și stingere a iluminatului public din Craiova, care ajunsese să calce pe nervi mulți locuitori ai Craiovei, va fi modificat. După nenumărate sesizări ale locuitorilor orașului privind slaba funcționare a iluminatului public și nemulțumirile acestora legate de faptul că lumina în oraș se stinge prea devreme și se aprinde prea târziu, municipalitatea vrea să modifice acest orar de funcționare. În cadrul sedinței ordinare lunare de joi, consilierii vor vota un proiect de hotărâre prin care lumina se va aprinde, respectiv stinge, cu 15 minute mai devreme, respectiv mai târziu, dar numai în lunile octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie şi martie.
GdS a prezentat, la începutul anului, un amplu material despre cum ar trebui să funcționeze iluminatul public din oraș. Acesta are o reglare decadală, ceea ce înseamnă că orele de aprindere și stingere se schimbă la fiecare zece zile de-a lungul anului. În normativul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) (PE 136/88 – n.r.), Craiova se află în zona a II-a, ceea ce înseamnă că soarele răsare mai târziu. Spre exemplu, conform tabelelor de program, pentru luna octombrie a unui an, în primele zece zile lumina se aprinde la 18.21 și se stinge la 5.56, în următoarele zece zile, ora de aprindere este 18.03, iar cea de stingere – 6.08, iar în ultimele zile ale acestei luni, iluminatul funcționează de la 17.46 până la 6.24. După ce proiectul de hotărâre va fi aprobat, lumina se va aprinde mai devreme cu 15 minute seara și se va stinge mai târziu cu 15 minute dimineața.

Până la urmă, s-a putut schimba programul

De ce a venit această modificare atât de târziu? Tot la începutul anului, municipalitatea declara că este legată de mâini și de picioare în ceea ce privește schimbarea acestui program, fiindcă există reglementări clare care nu pot fi schimbate. „Nu se poate modifica programul pentru că este stabilit prin lege. În toate localitățile este același lucru. Asta am spus și eu: hai să nu mai ies la 7 dimineața și să văd că nu am lumină pe străzi în condițiile în care se luminează la 7.15“, explica atunci primarul Lia Olguța Vasilescu.
Se pare, însă, că aceste modificări puteau fi făcute. „Colegii de la Serviciul de Iluminat au discutat la ANRSC și li s-a dat această variantă de anul acesta“, a explicat pentru GdS primarul Craiovei. La rândul său, administratorul public al Băniei, Radu Preda, a declarat că aceste schimbări se pot face în baza unei hotărâri de consiliu local. „Există situații similare în alte municipii din țară, unde pe baza unei hotărâri de consiliu local s-a decis modificarea orelor de funcționare a iluminatului public. Am decis să facem și noi același lucru, cu atât mai mult cu cât există foarte multe solicitări din partea craiovenilor. Este evident că acum, în momentele în care vine iarna, la 6 dimineața este foarte întuneric și la 8 seara la fel. Mărim acest interval și sperăm ca toți cetățenii să se simtă în siguranță pe stradă“, a precizat Preda.
De ce o modificare de exact 15 minute și nu 10 sau 20 de minute? „Cam acela este intervalul de timp în care lumina naturală permite să se circule în condiții de maximă vizibilitate. Este luată de la partea meteo, care ne spune exact când apune și când răsare soarele, dar și care este partea de iluminat optim. Așa am ajuns la cele 15 minute“, a mai menționat administratorul public.

LED-uri pentru toată Craiova, în maximum zece ani

Dincolo de faptul că va stinge-aprinde lumina cu 15 minute mai târziu, respectiv mai devreme, firma care a concesionat serviciul de iluminat public, SC Flash Lighting Services SA din București, a început să schimbe sistemele de iluminat vechi cu cele cu LED. „Am intervenit pe mai multe zone în momentul de față cu modernizarea rețelei de iluminat. Contractul pe care îl avem cu operatorul Flash Lighting începe să producă efecte la modul că pe bulevardele Craiovei apar sisteme de iluminat cu LED, sisteme mult mai performante din punct de vedere energetic. Contractul mai prevede ca, până la sfârșitul perioadei contractuale, toate sistemele de iluminat din oraș să fie făcute cu LED“, a spus Radu Preda. Acesta a mai amintit faptul că, până la finele anului, se dorește o extindere a rețelei de iluminat în mai multe zone văduvite ale orașului. „Avem în plan ca în acest an să facem extinderea sistemului de iluminat în cartierul Veterani. Am demarat procedurile de avizare de aproape două luni și jumătate, dar este nevoie de avize de la toți furnizorii de utilități. Sperăm să finalizăm în Veterani și să executăm extinderea iluminatului public și pe Aleea IV Șimnic, de la Cimitirul de Nord până la intersecția cu Centura de Nord“, a explicat administratorul public. Contractul cu firma Flash Lighting Services a fost semnat pe o perioadă de zece ani, iar societatea va trebui, printre altele, să modernizeze iluminatul public, să îl extindă, dar și să asigure iluminatul festiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS