5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPace în războiul pentru Piața 1 Mai

Pace în războiul pentru Piața 1 Mai

Primăria Craiova a căzut la pace cu firma care a câștigat contractul de concesiune a Pieței 1 Mai, SC Cuture by AMC SRL. Municipalitatea a fost de acord cu toate doleanțele firmei, care se declarase nemulțumită că anumite clauze din contractul de concesiune nu există în caietul de sarcini al licitației. Cel mai important aspect eliminat de primărie din contract este cel referitor la prevederea prin care investiția făcută de firmă (spații comerciale etc – n.r.) ar fi revenit gratuit în proprietatea orașului o dată cu prelungirea contractului după expirarea celor 15 ani, cât este prevăzut în documentație.
Primăria poate prelungi contractul cu cel mult jumătate din această perioadă, deci Cuture by AMC poate administra Piața 1 Mai timp de 22 de ani și șase luni. În forma revizuită a contractului, prevederea sună în felul următor: „În cazul prelungirii contractului, la expirarea termenului, terenul dat în concesiune trebuie să fie predat concedentului, liber de construcții și de sarcini. Predarea – primirea se va face pe bază de proces-verbal de predare – primire între concesionar şi concedent, din care să rezulte restituirea bunului, în mod gratuit, liber de construcții și sarcini“.
O altă prevedere eliminată din contract se referă la obligativitatea firmei de a construi parcări. Comercianții și clienții le vor folosi pe cele existente, realizate de primărie. De asemenea, a fost eliminată și clauza de reziliere în caz de neplată a taxelor locale și către bugetul consolidat al statului. Potrivit caietului de sarcini, firma are la dispoziție 24 de luni să construiască piața care va fi dotată, pe lângă locurile pentru producătorii agricoli, cu 12 spații comerciale de calitatea I și de lux. Chiar dacă termenul de execuție este mai mare decât pentru construirea noului stadion al Craiovei, reprezentanții primăriei spun că firma este direct interesată să construiască foarte repede pentru a avea bani de unde să plătească redevența.
Cuture s-a angajat la plata a 14 lei pe metrul pătrat pe lună, adică 208.488 de lei anual și peste 3,1 milioane de lei pe 15 ani. La aceste costuri, firma trebuie să investească circa 300.000 de euro (1,35 de milioane de lei) în construirea propriu-zisă a pieței. Aprobarea contractului va fi supusă votului consilierilor locali la ședința din 24 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS