12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii au uzat ușile de la Casa „Traian Demetrescu“

Craiovenii au uzat ușile de la Casa „Traian Demetrescu“

(Foto: Arhiva GdS)
(Foto: Arhiva GdS)

Instituțiile de cultură primesc bani pentru balet, sculptură, pictură stradală și schimbarea unor uși

Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a ședinței ordinare din 24 septembrie o nouă rectificare bugetară. Concret, consilierii vor redistribui suma de 2,2 milioane de lei de la secțiunea de dezvoltare către secțiunea de funcționare. Unitățile de cultură din Craiova primesc cea mai mare suplimentare de fonduri la această rectificare. Opera Română Craiova (ORC) cere fonduri pentru organizarea Ediției a XIV-a a Festivalului Internațional de Canto „Elena Teodorini“, în perioada 10 octombrie – 21 noiembrie 2015. Reprezentanții instituției susțin că manifestarea este una de prestigiu și că vor prezenta opere de balet teatre din Germania, Bulgaria, Serbia și Republica Moldova. Pentru acest proiect, ar fi necesară suma de 920.000 de lei, iar bugetul aprobat este de doar 600.000 de lei. În consecință, ar fi nevoie de o suplimentare a fondurilor cu 320.000 de lei. Alți 235.000 de lei sunt ceruți pentru cheltuieli materiale.

400.000 de lei pentru Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“

Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ vrea și ea 140.000 de lei la rectificare. 50.000 de lei ar urma să fie alocați achiziției blocurilor de piatră în care s-au făcut sculpturile din cadrul Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene“. Pe de altă parte, reprezentanții instituției susțin că vor să transforme Centrul Vechi al Craiovei în „cel mai mare muzeu de street art din Europa“. Calcanele (pereți de clădiri) din această zonă vor fi pictate în stil Belle Epoque. Evident, pentru plata materialelor și a artiștilor care pictează este nevoie de 50.000 de lei de la bugetul local, argumentează cei de la „Traian Demetrescu“.
Toate aceste proiecte au nevoie de reclamă și publicitate (25.000 de lei). Nu în ultimul rând, instituția vrea să-și schimbe „firma“ de la intrare, conform cerințelor din Centrul Vechi. O nouă firmă cu litere volumetrice, realizată după un proiect al unui arhitect autorizat, ar costa 10.000 de lei. În fine, dacă tot vor rezolva problema firmei, reprezentanții instituției vor să schimbe și ușile de la intrare, care s-au uzat din cauza „afluxului de public foarte mare“. Operațiunea este estimată la 5.000 de lei.
Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“ figurează și ea pe lista suplimentărilor, cu suma de 418.000 de lei, bani pe care îi cere pentru plata angajaților și colaboratorilor (120.000 de lei), publicitate și materiale promoționale (88.000 de lei), combustibil și obiecte de birou (20.000 de lei) și achitarea serviciilor pentru organizarea conferinței „30-50, 30 years – 50 cities: History through European Capital of Culture“.
Și învățământul primește în plus circa 320.000 de lei pentru utilități și obiecte de inventar, unitățile care își vor împărți banii fiind Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Național „Nicolae Titulescu“, Grădinița „Voiniceii“, Școala Gimnazială „Anton Pann“ și Liceul „Traian Vuia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS