14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo le cere craiovenilor să se debranșeze ilegal

Termo le cere craiovenilor să se debranșeze ilegal

Termo le cere proprietarilor să se debranșeze de la sistemul centralizat, chiar dacă sunt în zonele unitare de încălzire (Foto: Arhiva GdS)
Termo le cere proprietarilor să se debranșeze de la sistemul centralizat, chiar dacă sunt în zonele unitare de încălzire (Foto: Arhiva GdS)

SC Termo Craiova SRL a făcut o inventariere a condominiilor în care au mai rămas unul sau doi proprietari branșați la sistemul centralizat de încălzire și a ajuns la concluzia că nu mai este rentabil să transporte agentul termic în aceste blocuri. În aceste condiții, le cere proprietarilor să se debranșeze de la sistemul centralizat, chiar dacă sunt în zonele unitare de încălzire.

Este pentru prima dată când SC Termo Craiova SRL le cere unora dintre craioveni să ia în calcul posibilitatea de a trece la o altă sursă de încălzire. În plus, chiar și proprietarii din blocurile aflate în zone unitare (stabilite conform HCL nr. 459/2009) se pot debranșa de la sistemul centralizat. Dacă, inițial, blocurile în care locuiesc au fost trecute în zonă unitară, fără drept de debranșare, ulterior debranșările haotice, fără control, au făcut ca în aceste condominii mai mult de jumătate dintre locatari să nu mai depindă de sistemul centralizat.
Odată cu intrarea în insolvență a furnizorului de apă caldă și căldură, acesta a făcut o inventariere a condominiilor în care au mai rămas unul sau doi proprietari branșați la sistemul centralizat de încălzire. Termo a ajuns la concluzia că nu mai este rentabil  să transporte agentul termic în blocurile în care un singur apartament mai primește căldură. „Am identificat 80 de cazuri în toate cartierele orașului. Sunt blocuri în care au rămas unul sau două apartamente branșate la sistemul centralizat de încălzire. Nu este eficient nici pentru ei, nici pentru noi să mai ducem agentul termic până acolo. Poate acele condominii au fost în zona unitară, dar de-a lungul timpului s-au făcut debranșări haotic. Este rentabil la acest moment să iasă cu întregul bloc din sistemul de încălzire centralizat. Este o contradicție. Eu nu sunt de acord cu debranșările, dar aceasta este singura soluție. Este bine să se meargă pe o singură sursă de încălzire“, a declarat Dan Magla, administratorul special al SC Termo Craiova SRL.
Este o soluție care „încalcă“ însă prevederile HCL nr. 459/2009, care spun: „Sunt considerate în zonă unitară condominiile care au o rată a debranșărilor în echivalent suprafață termic de încălzire de până la 25% inclusiv“. În Craiova s-au stabilit prin această hotărâre 147 de zone unitare de încălzire, unde debranşarea este interzisă. 104 dintre acestea sunt arondate punctelor termice şi 43 sunt arondate centralelor termice. Singurii care s-au mai putut debranşa legal au fost proprietarii condominiilor în care procentul apartamentelor deconectate era mai mare sau egal cu 25%. Debranșările necontrolate au încălcat adeseori acest procent și blocuri care inițial erau în zone unitare au ajuns să mai aibă unul sau două apartamente legate la sistemul centralizat de încălzire. Ce înseamnă debranșări necontrolate? Unii proprietari care s-au lovit de refuzul asociației sau de cel al furnizorului de căldură, pentru că se aflau în zonă unitară, s-au debranșat cu de la sine putere, punând în fața faptului împlinit ambele părți. La acest moment este impropriu spus că aceste condominii mai aparțin zonelor unitare.

 Pierderi mari, facturi mari la încălzire

Ca urmare a adreselor primite de la SC Termo Craiova SRL, proprietarii cărora li s-a cerut să opteze pentru o sursă alternativă de încălzire au avut opțiuni diferite. Unii dintre ei au fost de acord să renunțe la sistemul centralizat, alții, din diverse motive, au rămas legați de Termo.
„Noi le-am transmis niște adrese, iar la acest moment contorizăm răspunsurile primite. Preponderent, cei mai mulți ne-au răspuns favorabil, adică au optat pentu o sursă alternativă. Alții spun că nu au posibilitate pentru acest sezon și rămân pe sursa centralizată. Este foarte adevărat că se pot trezi cu facturi foarte mari, dar acest lucru li se întâmplă de câțiva ani. Noi le vom furniza și în această iarnă căldură, dacă aceasta este opțiunea lor. Pierderile sunt mari în astfel de situați și, prin urmare, și costurile. În situația în care acești proprietari au datorii mari către asociație și, implicit, către furnizorul de căldură eu nu îl scot din sistem, dar nu-i furnizez căldură până nu plătește“, a mai precizat Dan Magla, administratorul special al SC Termo Craiova SRL.

Cum s-au stabilit zonele unitare

Zonele unitare s-au stabilit în funcție de debranșările de la sistemul centralizat. S-a ținut cont de debranșările din fiecare condominiu dintr-un areal deservit de o centrală sau un punct termic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS