10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSituaţie îngrijorătoare - Sute de copii doljeni cu probleme neuro-motorii şi autism

Situaţie îngrijorătoare – Sute de copii doljeni cu probleme neuro-motorii şi autism

Mii de copii şi adulţi din judeţul Dolj au trecut de la începutul anului şi până în prezent prin faţa specialiştilor Comisiilor de Expertiză Medicală pentru Adulţi şi Copii din Craiova, solicitând o încadrare în grad de handicap. Problemele de sănătate sunt din cele mai diverse, în rândul copiilor cele mai întâlnite afecţiuni sunt neuro-motorii.
„De pe 24 august, a avut loc o reorganizare a activităţii la Serviciul de Evaluare. Am format două echipe de evaluare alcătuite din medici, psihologi, kinetoterapeuţi şi asistenţi sociali. Astfel, perioada de aşteptare pentru o evaluare complexă s-a scurtat semnificativ. Sperăm ca până la sfârşitul anului să ne mutăm activitatea în clădirea nouă şi atunci funcţionarea acestor echipe să fie şi mai eficientă şi beneficiarii să nu mai sufere un stres în plus aşteptând în vederea evaluării“, a precizat Claudia Măciucă, psiholog clinician specialist, şef Serviciu Evaluare Complexă a Copilului, din cadrul DGASPC Dolj.
Era nevoie de o reorganizare a acestor comisii, mai ales că, din 2014, prin modificarea Ordinului nr. 762/1992/2007 este posibilă încadrarea persoanelor cu accident vascular sever în grad de handicap grav, cu asistent personal, în funcţie de rezultatul evaluării complexe. Astfel, doljenii care au suferit accidente vasculare cerebrale şi au rămas cu sechele grave, cum sunt paraliziile, au avut posibilitatea să îşi recapete drepturile cuvenite care le-au fost tăiate în urmă cu mai bine de şapte ani.
„Aparţinătorii au înţeles că trebuie să facă investigaţiile necesare în vederea obţinerii documentaţiei pentru încadrarea în grad de handicap înainte de a se prezenta la comisie. A fost nevoie însă să îi consiliem în legătură cu valabilitatea acestor documente, să le explicăm modalitatea prin care le pot obţine. Din ianuarie şi până în prezent, am înregistrat în baza de date 1.380 de cazuri de accidente vasculare cerebrale, încadrate în diferite grade de handicap. La copii, din ianuarie până în prezent au trecut prin evaluare 1.400 de copii cu dizabilităţi, ponderea cea mai mare având-o afecţiunile neuro-motorii – 400, urmate de cele cu diagnostic de TSA (tulburare de spectru autist), în număr de 130, şi desigur afecţiunile mentale şi psihice“, a adăugat Claudia Măciucă.

Peste 4.000 de doljeni cu handicap fizic

La nivelul judeţului Dolj, potrivit datelor oferite de reprezentanţii DGASPC, sunt 217 de persoane cu handicap instituţionalizate în sistem rezidenţial, dintre care zece cu handicap fizic, şase vizual, 162 mental, 11 psihic, 25 asociat, unul somatic, doi cu HIV.
În ce priveşte numărul persoanelor cu dizabilităţi neinstituţionalizate care beneficiază de drepturile cuvenite celor cu handicap (copii şi adulţi), în Dolj trăiesc 15.884 de persoane dintre care: 4.064 cu handicap fizic; 2.540 cu handicap somatic; 572 de persoane cu handicap auditiv; 2.068 de persoane cu handicap vizual; 3.416 cu handicap mental; 1.293 cu handicap psihic; 1.512 persoane cu handicap asociat şi alte câteva sute cu HIV/SIDA sau boli rare. Dintre doljenii încadraţi în grad de handicap, peste 7.600 au fost încadraţi în gradul accentuat, 5.866 – grav, 2.074 – mediu şi doar 253 de persoane în grad uşor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS