15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncă două persoane anchetate în dosarul „Mafia cărbunelui“

Încă două persoane anchetate în dosarul „Mafia cărbunelui“

Oamenii legii au descns din nou la hoţii de cărbune
Oamenii legii au descns din nou la hoţii de cărbune

Poliţiştii gorjeni au efec­tuat ieri-dimineaţă două percheziţii în dosarul „Mafia cărbunelui“. Au fost vizate două gospodării din Rovinari şi Fărcăşeşti. În urma descinderilor de la locuinţele respective, unde au fost căutate cantităţi de cărbune sustras de la Complexul Energetic Oltenia, două persoane, de 32, respectiv 70 de ani, au fost duse la audieri. Suspecţii au fost audiaţi la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Oamenii legii vor să verifice dacă şi după arestările din urmă cu două săptămâni în care patru agenţi de poliţie au ajuns după gratii, activitatea infracţională continuă în zonele Rovinari şi Turceni.
În dosarul aflat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost arestați patru polițiști: Gheorghe Milodin, Nicolae Milodin, Constantin Manolache, Ștefan Găman. Alți 12 polițiști din Rovinari și Turceni au fost puşi sub control judiciar. Sesizarea în acest caz a fost făcută de Direcţia Generală Anticorupţie Gorj încă din 2013, iar dosarul a fost instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Cauza a fost preluată, din cauza complexităţii, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Poliţiştii primeau mită diferite sume de bani pentru a trece cu vederea transporturile de cărbune furat de la Complexul Energetic Oltenia (CEO).

Anchete paralele

O anchetă în acest caz este în derulare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. 13 dintre cele 21 de persoane care au fost reținute iniţial pentru 24 de ore au fost puse sub control judiciar, iar opt sunt cercetate în libertate, pentru furt și tăinuire. Polițiștii arestaţi sau puşi sub control judiciar în dosarul „Mafia cărbunelui“ sunt acuzați de infracţiuni de dare şi luare de mită, furt şi tăinuire. Potrivit anchetatorilor, mașinile polițiștilor din Turceni și Rovinari au fost, de asemenea, monitorizate audio şi video, din luna ianuarie a acestui an şi până săptămâna trecută, la data percheziţiilor. În perioada scursă au fost filmate mii de maşini care transportau cărbune, rezultând o cantitate totală de peste 50.000 de tone. Există filmări inclusiv cu procesul de încărcare a camioanelor cu lignit furat din Complexul Energetic Oltenia. De exemplu, în perioada 31 octombrie – 22 decembrie 2014, din curtea lui Constantin Cărăgui au fost încărcate 57 de mașini cu aproximativ 210 tone de cărbune furat. Anumite familii reuşeau să fure lunar şi 400 de tone de cărbune de la CEO. Prejudiciul estimat de anchetatori este de 3.747.000 lei. CE Oltenia s-a constituit parte civilă în dosar. De asemenea, în urma scandalului legat de furturile de cărbune şi şpăgile primite de poliţişti, şefii Poliţiei Turceni, Rovinari şi cei ai Serviciului Poliţiei Rutiere Gorj au demisionat din funcţii, fiind desemnaţi şefi interimari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS