14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboi pe altarul Pieței 1 Mai

Război pe altarul Pieței 1 Mai

Semnarea contractului de concesionare a Pieței 1 Mai întârzie din cauza negocierilor dure dintre primărie și firma care s-a angajat că va construi și administra piața pentru următorii 15 ani, SC Cuture by AMC. În timp ce primarul Craiovei susține că firma încearcă să obțină despăgubiri din bani publici la finalul contractului pentru construirea pieței, reprezentanții acesteia spun că municipalitatea a introdus în contract clauze care contravin prevederilor caietului de sarcini. Una peste alta, GdS a aflat că prețul estimativ al construcției este de 300.000 de euro și că termenul de finalizare este de doi ani.

Ceea ce la început părea o formalitate, acum pare un lucru greu de realizat. Vorbim despre semnarea contractului de concesiune a terenului de 1.241 de metri pătrați de pe strada Tabaci, vizavi de Spitalului Județean de Urgență, dintre Primăria Craiova și SC Cuture by AMC, firma care a câștigat licitația organizată de primărie printr-o metodă inedită, dar permisă de lege: nu s-a înscris la licitație, dar a venit la negocieri, unde a oferit un preț de aproape cinci ori mai mare decât cel solicitat de primărie și cu mult peste cel oferit de firma concurentă. 14 lei pe metru pătrat pe lună este redevența pe care Cuture s-a angajat să o plătească primăriei în următorii 15 ani, perioada de valabilitate a contractului, evident în varianta în care el va fi și semnat. În total, Cuture are de plătit anual o redevență de 208.488 de lei, iar pe 15 ani suma se ridică la peste 3,1 milioane de lei. La aceste costuri, firma trebuie să investească circa 300.000 de euro (1,35 de milioane de lei) în construirea propriu-zisă a pieței. Această sumă reprezintă un sfert din cifra de afaceri a Cuture pe anul 2014 din domeniul în care activează: fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp).
În timp ce craiovenii din zonă își făceau deja planuri că vor avea de unde să cumpere fructe și legume, primăria și firma nu semnau contractul de concesionare, ci începeau negocierile pe anumite clauze, considerate de firmă contrare caietului de sarcini.

Olguța se contrează cu reprezentanții Cuture

Cel mai important aspect al negocierilor contestat de Cuture are ca obiect o prevedere din contractul întocmit de primărie prin care investiția făcută de firmă ar urma să revină gratuit în proprietatea municipalității în cazul în care contractul se prelungește, conform legii, după trecerea celor 15 ani. Prevederea este inclusă la capitolul „Clauze speciale“ din contract și este formulată astfel: „La încetarea/rezilierea din orice cauză a contractului de concesiune, bunurile ce au fost utilizate de concesionar în derularea concesiunii vor fi repartizate astfel: (…) în cazul prelungirii contractului în condițiile art. 3, alin. 2, la expirarea termenului, lucrările de infrastructură aferente, precum și investiția realizată de către concesionar (Cuture – n.r.) va fi preluată de către concedent (Primăria Craiova – n.r.) în proprietate, în mod gratuit”. Articolul 3, alineatul 2 din contract, la care face referire această prevedere, spune următoarele: „Contractul de concesiune poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa inițială, cu acordul părților (…)“. Mai simplu spus, primăria dorește ca, în condițiile în care contractul decurge fără probleme și se pune în discuție prelungirea lui cu maximum șapte ani și șase luni, să devină proprietara construcției. Într-o adresă trimisă primăriei, Cuture by AMC solicită eliminarea acestui alineat, deoarece el nu se regăsește în cuprinsul caietului de sarcini al licitației. Conform acestui document, care nu a fost făcut public de către primărie, „bunurile care au aparținut concesionarului (Cuture – n.r.) și au fost utilizate de către acesta pe durata concesiunii (…) rămân în proprietatea concesionarului“, se arată la capitolul despre regimul bunurilor din caietul de sarcini. Un alt capitol care are legătură cu proprietatea asupra construcției este cel referitor la drepturile și obligațiile firmei câștigătoare, unde la litera f se spun următoarele: „La expirarea termenului de concesiune, concesionarul este obligat să restituie concedentului în deplină proprietate, libere de orice sarcini, bunurile de retur“. Conform caietului de sarcini, bunurile de retur sunt, de fapt, terenul primăriei concesionat firmei. Cu alte cuvinte, pentru a preda terenul liber de orice sarcini, firma ar trebui să demonteze construcția la încheierea contractului. Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, crede că firma forțează nota în acest contract.
„Cel care a câștigat licitația pentru Piața 1 Mai vrea să ceară primăriei ca, la finalizarea contractului, să fie despăgubit pentru investiție, ceea ce nu este în regulă, fiind­că nu am scos la privatizare ca să plătesc peste 20 de ani ceea ce nu plătesc acum. După 20 de ani trebuie să lase terenul liber sau să rămână investiția primăriei“, a precizat Olguța Vasilescu pentru GdS. Administratorul Cuture by AMC îl contrazice pe primar.
„Nu este adevărat aspectul că am solicitat despăgubiri la finalul contractului echivalente cu valoarea construirii pieței. Am fost de acord cu modalitatea din Caietul de Sarcini, și anume aceea ca, la împlinirea perioadei contractuale, să dezafectez construcția și să predau liber către Primăria Craiova amplasamentul pe care aceasta se va ridica. Primăria Craiova a solicitat ca, la împlinirea termenului contractual, investiția să treacă în proprietatea acesteia“, a explicat administratorul firmei, Mihai Cristian Dogaru.

Uite parcarea, nu e parcarea

Cine va fi viitorul proprietar al construcției nu este singurul aspect aflat în discuție. Un lucru foarte important pentru craioveni, locurile de parcare de lângă piață, pare să nu aibă rezolvare. În caietul de sarcini și în contract, primăria a cerut amplasarea unor locuri de parcare în conformitate cu funcțiunea propusă, numărul lor urmând să fie stabilit prin regulamentul general de urbanism și conform certificatului de urbanism. Numai că, în respectivul certificat, eliberat în decembrie 2014, primăria nu obligă firma să înființeze locuri de parcare, ci spune că vor fi folosite cele din vecinătate. „Locurile de parcare aferente funcțiunii de piață agroalimentară sunt asigurate de parcările realizate în vecinătate“, se arată în document. Cuture a solicitat eliminarea acestei prevederi din contract, chiar dacă ea este prevăzută în caietul de sarcini, pe motiv că proiectul ei nu prevede acest lucru și că terenul a fost concesionat pentru piață, nu pentru locuri de parcare.
Altă prevedere conflictuală se referă la motivele de reziliere a contractului. Primăria dorește să poată rezilia contractul unilateral, printre altele, dacă firma nu plătește două rate consecutive din redevență, dacă subconcesionează terenul sau dacă firma nu-și plătește taxele și impozitele, nu numai cele locale, ci și cele către bugetul consolidat al statului. Ei bine, această din urmă prevedere nu i-a căzut deloc bine firmei, care a cerut eliminarea ei, conform caietului de sarcini. Documentul nu exclude însă această posibilitate din partea primăriei. Singura concesie pe care Cuture a făcut-o primăriei în privința clauzelor incluse în contract peste prevederile din caietul de sarcini este cea referitoare la plata penalităților în caz de întârziere a plății. Firma spune că este de acord cu procentul de 2% stabilit de primărie pentru a demonstra buna credință în derularea contractului, semn că primăria are semne de întrebare legate de acest lucru. De fapt, contractul mai prevede că municipalitatea poate rezilia unilateral contractul dacă firma nu finalizează construirea pieței în doi ani sau dacă nu începe construirea ei în cel mult un an de la semnarea contractului. Dacă nu termină în 24 de luni, primăria devine proprietara investiției realizate până atunci și își ia și terenul înapoi. Cuture a cerut primăriei să insereze în contract o completare surprinzătoare, prin care să nu fie considerată vinovată dacă nu obține autorizația de construire din cauza unor aspecte care intervin și care nu au legătură cu voința sa. Formularea este inedită și nu are legătură cu forța majoră. Firma se poate scuza pe viitor că ea a avut toată bunăvoința, dar nu a reușit să obțină autorizația, fie pentru că i s-au pus bețe în roate, fie pentru că nu a respectat legea. Dar a avut voință.

12 spații de lux și de categoria I

Dincolo de disputele legale dintre cele două părți, craiovenii așteaptă să-și poată face cumpărăturile într-o piață modernă. Prețul avansat de firma câștigătoare, de 300.000 de euro, se apropie de costul mai vechiului proiect denumit Piața OZN, care era evaluat la circa două milioane de lei (circa 480.000 de euro). Dacă primăria și Cuture vor semna, în cele din urmă, contractul, piața ar trebui să aibă o hală pentru vânzarea produselor agroalimentare care să cuprindă spații pentru fructe-legume, o zonă administrativă, grupuri sanitare, o zonă de vânzare a florilor, o zonă de vânzare a ouălor și alta pentru lactate. Pe lângă acestea, ar mai trebui construite 12 spații comerciale și unități de alimentație publică de categoria I și de lux.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS