10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaria Loga: Nu aș mai face ceea ce am făcut până acum

Maria Loga: Nu aș mai face ceea ce am făcut până acum

(Foto: Arhiva personală)
(Foto: Arhiva personală)

Au fost multe povești spuse despre Maria Loga (foto), dar cea mai frumoasă este povestea cântecului ei. Faima îndrăgitei artiste a depășit de mult granițele județului și ale țării. Viața sa este trăită prin cântec, iar cântecul i-a fost alinare de fiecare dată când sufletul i-a fost trist. Fără prea mult sprijin din partea apropiaților, interpreta a reuşit să ajungă la inimile iubitorilor de folclor.
Maria Loga a urcat pe scenă încă de mică, iar la 16 ani a câștigat primul trofeu, participând la Festivalul–Concurs „Jiule, pe malul tău“. De 20 de ani cântă și încântă multe suflete prin spectacolele pe care le are alături de colegii săi de la Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“.

„A fost o luptă continuă pe care am dus-o singură“

Gorjul, locul de unde provin importante voci ale muzicii populare românești, a dat țării celebrele Mării ale cântecului popular precum Maria Lătărețu sau Maria Apostol. Cea care duce cu cinste tradiția lor, Maria Loga, vine din Drăguțeștii Gorjului și a reușit în timp să-și construiască o carieră de excepție în lumea cântecului popular. Au trecut 36 de ani de cântec, ani de poveste, pe care Maria Loga i-a dedicat folclorului.
„Anii aceștia au trecut și ușor, și greu, cu lucruri frumoase și mai puțin frumoase. Drumul pe care mi l-am ales în viață, înainte de a spune că este foarte frumos, trebuie spus că este și foarte greu. Dacă ar fi să o iau de la capăt, nu aș mai face ceea ce am făcut până acum. Aș cânta doar de dragul cântecului pentru că a fost o luptă continuă pe care am dus-o singură“, a povestit Maria Loga. Dragostea sa pentru cântec a trecut peste orice obstacol și peste lipsa sprijinului celor din jur, iar lupta de a izbândi în această lume a fost câștigată cu multă muncă, dragoste și respect pentru cântec și pentru cei ce iubesc folclorul și tradiția noastră.

„Mă plec cu sfințenie în fața publicului“

Maria Loga are în repertoriu peste 150 de cântece adunate în decursul anilor în 15 albume înregistrate la diferite case de discuri din țară. Cel mai recent album, „Am trecut de jumătatea vieții“, a fost lansat în urmă cu un an. Darurile muzicale venite din partea artistei s-au bucurat de un real succes și și-au găsit locul în fiecare casă de români adevărați, iubitori ai muzicii populare, care țin la frumusețea cântecelor noastre.
„Tot ce am făcut a fost din dragoste și din pasiune. Nu am făcut niciodată un țel din faptul că eu trebuie să ajung undeva cu cântecul oltenesc. Pentru mine reprezintă o surpriză și o bucurie imensă locul pe care-l ocup în inimile oamenilor. Nu pot decât să-i mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru harul pe care mi l-a dat. Dacă sunt datoare cuiva căruia să-i mulțumesc și să mă plec cu sfințenie în fața dumnealor, acela este publicul“, a spus interpreta de muzică populară. Prin glasul ei melodios, artista a scos la iveală adevărate bijuterii muzicale pe care le dăruiește cu drag tuturor iubitorilor muzicii populare. Maria Loga și-a cules singură cântecele de la lăutarii sau de la bătrânii satului, unde a găsit și frumoasele sale costume populare, dar multe melodii și le-a scris singură.
Pentru Maria Loga, nepoții și cântecul sunt alinarea sufletului. Artista petrece mai tot timpul liber pe care îl are în preajma celor cinci nepoți, despre care vorbește de fiecare dată cu multă bucurie. „Mă consider cea mai bogată și cea mai împlinită pe această lume, și mâine, dacă ar fi să plec, plec mulțumită sufletește pentru că las urme adânci. Ei îmi împlinesc viața, ei sunt bucuria și motivul meu de a fi fericită și bucuroasă în fiecare clipă“, a spus Maria Loga.

Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS