21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDA pentru referendum!

DA pentru referendum!

Peste 2.000 de pagini cu tabele, grupate în patru volume. Peste 15.000 de semnături. Atât au strâns cetățenii pentru declanșarea referendumului antinuclear la Craiova. Reprezentanții societății civile au fost ieri să depună semnăturile la primărie. Autoritățile au promis sprijin și asistență juridică și vor conlucra cu Grupul de Acțiune Civică pentru redactarea hotărârii de consiliu care îi va chema în curând pe craioveni la urne.
Reprezentanții Grupului de Acțiune Civică (GAC), care au strâns peste 15.000 de semnături pentru declanșarea unui referendum local împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui, s-au prezentat ieri la Primăria Craiova pentru a depune tabelele completate de craioveni. Patru volume cuprind cele peste 2.000 de formulare care trebuie înregistrate. Operațiunea prin care se vor înregistra ade­ziunile cetățenilor se va amâna însă pentru o scurtă perioadă, din rațiuni tehnice. O dată cu semnăturile trebuie depus și proiectul de hotărâre a consiliului local (HCL), care stabilește data referendumului și care va fi supus votului consilierilor municipali. Reprezentanții societății civile au solicitat autorităților locale asistență juridică pentru a întocmi corect aceste documente. Mai mult, reprezentanții GAC au propus primarului Lia Olguța Vasilescu să inițieze proiectul de HCL. „Noi am venit cu un draft pentru hotărârea de CL, dar vrem să discutăm înainte și cu doamna primar, care s-a declarat în favoarea referendumului. Varianta cea mai simplă ar fi aceea în care s-ar merge pe o inițiativă din partea doamnei primar, având în vedere susținerea publică considerabilă, de peste 15.000 de semnături. În varianta cealaltă, inițiatori suntem noi, GAC. Atunci am merge pe art. 109 din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale – Inițiativa cetățenească. Părerea noastră este că nu contează cine este inițiatorul, contează să avem succes. În ceea ce privește fondurile pentru organizarea referendumului, noi am susținut încă de la începutul anului, când s-a discutat propunerea de buget, alocarea de fonduri. Am înțeles că atunci era incertitudine: referendumul nu ar fi fost oportun în situația în care cetățenii nu ar veni la vot. Lucrurile s-au schimbat acum, pentru că avem deja peste 15.000 de semnături“, a declarat prof. Luminița Simoiu, coordonatorul GAC.
În lipsa primarului Lia Olguța Vasilescu, reprezentanții societății civile au discutat vineri cu viceprimarul Mihail Genoiu, care i-a asigurat de susținerea sa și de sprijin din partea primăriei pentru ca acțiunea să aibă succes. „După cum a declarat și doamna primar, noi suntem cu totul de acord să susținem această problemă. Este o problemă care privește pe toți cetățenii orașului. Forma juridică prin care se va derula această acțiune este atributul secretarului CL. Se vor discuta împreună cu dna Simoiu toate formele legale și se va stabili varianta care să ducă la succes“, a declarat, la rândul său, viceprimarul Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS