14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvocatul Poporului face o anchetă la Penitenciarul Craiova

Avocatul Poporului face o anchetă la Penitenciarul Craiova

Avocatul Poporului a anunțat că s-a sesizat din oficiu și a demarat o anchetă privind decesul unui deţinut de la Penitenciarul Craiova, un bărbat de 36 de ani, care a murit marți dimineață la Spitalul de Urgență Craiova.
Gazeta de Sud anunța, în exclusivitate, marți, că un deținut încarcerat la Penitenciarul Craiova și-a pierdut viața la Spitalul de Urgență, unde fusese internat cu o zi înainte, pe 7 septembrie.
Întrebați despre acest incident, reprezentanții Penitenciarului Craiova au precizat că: „În data de 8.09.2015, în jurul orei 7.10, un deţinut custodiat de Penitenciarul Craiova a decedat în timp ce era internat într-un spital din reţeaua publică de sănătate. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, Conducerea Penitenciarului Craiova a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi a informat judecătorul de supraveghere a executării pedepselor privative de libertate şi Poliţia Municipiului Iaşi în vederea identificării aparţinătorilor“.
Este vorba de Gheorghe Vlad, de 36 de ani, din Iași, care executa în Penitenciarul Craiova o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie. Se pare că bărbatul se automutilase în mai multe rânduri, bătându-și cuie în cap, iar în după-amiaza zilei de 7 septembrie i s-a făcut rău și a fost transportat cu o ambulanță SMURD la Spitalul de Urgență Craiova. A decedat însă în dimineața zilei de 8 septembrie, în jurul orei 7.10.
Joi, Avocatul Poporului a anunțat că s-a sesizat din oficiu în urma informațiilor publicate de GdS şi a declanşat o anchetă la Penitenciarul Craiova, „în vederea obţinerii de informaţii suplimentare referitoare la împrejurările în care a avut loc decesul unui deţinut“. Avocatul Poporului a mai precizat că ancheta vizează posibila nerespectare a art. 22 din Constituţia României privind încălcarea dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică.
Potrivit art. 22 din Constituția României, dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate. Același articol prevede că nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant. Mai trebuie spus că și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în cazul morții deținutului de 36 de ani, urmând să stabilească care a fost cauza decesului și dacă a fost vorba de o faptă penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS