10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljApă infestată în 22 de localități din Dolj

Apă infestată în 22 de localități din Dolj

O a doua aducțiune din sursa Izvarna este o soluție pentru multe localități
O a doua aducțiune din sursa Izvarna este o soluție pentru multe localități

Apa de la robinete nu este potabilă și poate produce intoxicații mortale la copii. Soluțiile de tratare sunt scumpe, iar primăriile nu se grăbesc să predea sistemele către Compania de Apă Oltenia, cea care poate livra apă la parametrii optimi.
În 22 de localități doljene apa care curge la robinet nu este bună de băut, arată ultima monitorizare pusă la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică (DSP). Analizele arată că apa are depășiri ale concentrațiilor de clor, amoniu, azotați și nitriți/nitrați sau este infestată microbiologic, fiind un pericol pentru sănătatea populației. Localitățile în care apa din rețeaua publică nu este potabilă sunt următoarele: Amărăștii de Jos (nitrați, microbiologic), Argetoaia (amoniu, clor liber rezidual), Bistreț (amoniu, clor liber rezidual), Bucovăț – Sărbătoarea (amoniu, turbiditate, microbiologic) – Palilula (amoniu), Catane (amoniu, clor, azotați), Caraula, Cetate (nitrați), Cioroiași (amoniu, clor, microbiologic), Dioști (nitrați, microbiologic), Drănic (amoniu, clor, nitrați), Ghercești (amoniu, clor, microbiologic), Vârvoru de Jos (nitrați, microbiologic), Leu (nitrați), Moțăței (nitrați), Pielești (amoniu, clor), Podari (amoniu), Rast (amoniu, clor), Sadova (nitrați), Secu (microbiologic), Teasc (amoniu), Teslui (amoniu, clor), Țuglui (amoniu).
Problema alimentărilor cu apă în județul Dolj a fost dezbătută joi, 3 septembrie 2015, la emisiunea „Audiență Generală“ de la Alege TV. Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, Ștefan Popescu, a explicat: „Aceste substanțe pot să producă intoxicații. Spre exemplu, nitriții pot să dea intoxicații acute la sugari. Nu se mai poate face oxigenarea celulelor și are loc asfixia albastră a sugarului. În aceste condiții, noi împreună cu medicii de familie facem educație sanitară la părinți. În momentul când o gravidă este luată în evidență, vedem de unde se aprovizionează cu apă. Dacă apa respectivă este poluată, i se pune în vedere să se aprovizioneze din alte surse“.
Acesta a atras atenția că fierberea apei nu este o soluție. „Fierberea apei poate să înlăture poluarea microbiologică. Poate să omoare microbii, dar prin fierbere nitriții/nitrații nu sunt îndepărtați. Aici este vorba de filtrare, de tratare, operațiuni care costă foarte mult“, a mai spus Ștefan Popescu.
În ultimii zece ani, administrațiile locale au investit zeci de milioane de euro în sistemele centralizate de alimentare cu apă. Din păcate, sursele de apă sunt poluate, apa curge la robinet, dar nu este bună de băut. Soluțiile de filtrare și tratare sunt prea scumpe pentru bugetele sărace ale localităților. Cu toate acestea, primăriile nu se înghesuie să predea aceste sisteme către Compania de Apă Oltenia (CAO), cea care are potența financiară să furnizeze apă la parametri conformi.
Invitat la „Audiență Generală“, reprezentantul CAO, Cătălin Buliteanu, a explicat: „În prezent, CAO este operator în 17 localități din județul Dolj. Pentru preluarea acestor sisteme de apă, CAO solicită o serie de documente cum ar fi: hotărâre de consiliu local (HCL) privind delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu apă sau canalizare; HCL pentru aprobarea raportului de evaluare; trecerea în domeniul public a branșamentelor de apă, racordurilor de canal; atribuirea unui spațiu în vederea funcționării ca punct de lucru; predarea documentațiilor tehnice aferente preluării; predarea autorizațiilor sanitare de funcționare a rețelei și a avizului de mediu. Există soluții de tratare a apei, dar sunt foarte scumpe. Ideal ar fi să găsim alte surse de apă, dar nu din foraje“.
Ca soluții de viitor, partea de sud a județului ar putea fi alimentată cu apă din Dunăre, iar partea de nord, cu apă de la Izvarna și din Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS