16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj80 de ani de la inaugurarea Mausoleului Ecaterinei Teorodoiu

80 de ani de la inaugurarea Mausoleului Ecaterinei Teorodoiu

Primăria şi Consiliul Local Târgu Jiu organizează pe 8 septembrie, de la ora 10.00, în Piaţa Prefecturii din municipiu, o manifestare dedicată împlinirii a 80 de ani de la inaugurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu. Monumentul de artă a fost realizat la comanda Ligii Naţionale a Femeilor Române Gorj de către sculptoriţa Miliţa Petraşcu, ucenică a lui Constantin Brâncuşi. Liga Naţională a Femeilor Române, filiala Gorj, era condusă la acea vreme de către Arethia Tătărescu. Programul din Piaţa Prefecturii cuprinde păstrarea unui moment de reculegere pentru Eroina de la Jiu, intonarea imnului de stat, precum şi oficierea unei slujbe de pomenire. Alocuţiuni evocatoare vor rosti preşedintele Consiliului Judeţean, prefectul de Gorj şi primarul din Târgu Jiu, precum şi profesorul de istorie Gheorghe Nichifor. Vor avea loc depuneri de coroane şi va defila Garda de onoare. De la ora 12.00, la Muzeul de Artă va fi găzduită o masă rotundă dedicată Ecaterinei Teodoriu. Eroina de la Jiu a murit pe 17 august 1917 în luptele de la Dealul Secului, Muncel. Prin decret regal, în 1921, Liceul de Fete din Târgu Jiu a devenit Liceul „Ecaterina Teodoroiu“. Pe 4 iunie 1921, rămăşiţele pământeşti ale Ecaterinei Teodoriu au fost înhumate la Târgu Jiu, în faţa Palatului Administrativ. Pe 8 septembrie 1935 a fost dezvelit mausoleul, în prezenţa regelui Carol al II-lea, a primului-ministru Gheorghe Tătărescu şi a altor membri ai guvernului, precum şi a unor reprezentanţi ai clerului.

Reabilitat cu fonduri europene

Primăria Târgu Jiu va restaura cu fonduri europene Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, amplasat în Piaţa Prefecturii. Cu trecerea timpului, Mausoleul Eroinei de la Jiu a fost afectat de intemperii, municipalitatea având, însă, posibilitatea doar să repare rudimentar crăpăturile apărute în monumentul funerar. Lucrările de restaurare ar putea costa în jur de 400.000 de lei.
„Primăria Târgu Jiu a depus deja un proiect pentru restaurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoriu din Târgu Jiu. Urmează o reactualizare a acestuia în funcţie de ce ne solicită ghidul. Dorim să aducem bani pentru restaurare din fonduri europene. Dorim să fie o restaurare complexă pentru a nu se mai umbla la monument zeci de ani. Piatra va rămâne la fel, ea va fi curăţată, va fi întărită. Specialiştii cunosc mai bine ce este de făcut. Vrem să facem acest lucru mai ales că anul acesta, pe 8 septembrie, se împlinesc 80 de ani de la inaugurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoriu, în 1935, când la Târgu Jiu a fost sărbătoare. A participat regele României de atunci, dar și Nicolae Iorga. Vrem să reedităm acea zi, care a rămas în istoria oraşului nostru“, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS