12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii calcă rar în cabinetul stomatologic

Doljenii calcă rar în cabinetul stomatologic

Medicul stomatolog Andrei Ilie a vorbit în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“ despre bolile stomatologice întâlnite frecvent în rândul doljenilor (Foto: Bogdan Grosu)
Medicul stomatolog Andrei Ilie a vorbit în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“ despre bolile stomatologice întâlnite frecvent în rândul doljenilor (Foto: Bogdan Grosu)

Românii sunt codașii Europei când e vorba de igiena orală. Și doljenii ajung rar în cabinetul medicului stomatolog, de regulă, atunci când durerile sunt insuportabile. Dacă în Occident stomatologii spun că majoritatea pacienților vin la cabinet pentru măsuri de prevenție și poate mici carii, la noi, de cele mai multe ori, pacientul ajunge în momentul în care dintele nu mai poate fi salvat.

Opt din zece copii din România au primele probleme stomatologice înainte de a împlini şase ani, arată un studiu recent. Iar un român din cinci nu s-a spălat niciodată pe dinţi. Medicii stomatologi spun că suntem deficitari în educația dentară și că cei mai mulți oameni ajung la stomatolog atunci când nu mai suportă durerile. Cele mai frecvente afecțiuni ale dinților în rândul doljenilor sunt cariile, mulți și-au pierdut dinții sau ajung la cabinet atunci când nu mai pot fi salvați. „Pe lângă celebrele carii, foarte multe persoane vin cu boli paradontale, adică boli ale gingiei, ale ligamentelor de susținere a dinților și ale alveolei dintelui. Acestea apar din cauza lipsei de igienă. Periajul dentar trebuie făcut de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Este foarte important să periem corect dinții pentru că foarte mulți nu știu să facă asta. Dinții se periază tot timpul cu mișcări verticale și nu orizontale. Dacă facem mișcări orizontale, bacteriile și resturile vor rămâne intre dinți. Durata periajului trebuie să fie de trei minute. Trebuie să folosim și apă de gură, și ață dentară. Nu sunt foarte utilizate la noi, dar oamenii trebuie să se obișnuiască și să le folosească zilnic. Sunt niște mijloace de completare a periajului“, a explicat Andrei Ilie, medic stomatolog.

Occidentul ne arată că se poate

Potrivit Raportului Orga­ni­­zației Mondiale a Sănătății (OMS), caria dentară rămâne o problemă serioasă de sănătate publică în țările din Europa de Est și grupurile defavorizate din toate țările membre ale UE, afectând 60-90% dintre copiii școlari și majoritatea adulților. Implementarea unor campanii educaționale, dar și a unor programe de prevenție primară în școli dă rezultate în Occident. Aici există o tendință de scădere a prevalenței și severității afecțiunilor orale. În România, lipsesc însă programele de prevenție naționale. „Acolo au fost implementate de mult timp, unele sunt obligatorii și asigurații trebuie să se prezinte la cabinet cel puțin de două ori pe an pentru a se depista afecțiunile la timp. În România, oamenii ajung de cele mai multe ori târziu la stomatolog. Edentația sau lipsa dinților este o afecțiune întâlnită la majoritatea pacienților români, tocmai pentru că ajung târziu la medic“, a precizat dr. Andrei Ilie.

„Este obligața medicului stomatolog să se informeze, să se antreneze“

Obiceiurile proaste sunt, de obicei, moştenite de la părinţi. Teama de stomatolog și faptul că uneori medicul nu îi explică pacientului ceea ce urmează să i se întâmple sunt alte motive pentru care doljenii amână vizita la stomatolog. În mod normal, dacă dorim să prevenim afecțiunile grave, trebuie să trecem preventiv de două ori pe an la medicul stomatolog. „Efortul trebuie să fie colectiv, medic și familie. Foarte importantă este și vizita la medicul stomatolog, este recomandat ca preventiv, de două ori pe an, să mergem la control. De obicei, copiii aud părinții că au avut experiențe urâte în cabinetul medicului și din start au o teamă. Este foarte important ca stomatolog să aibă răbdare. Adulții români au amintirea experiențelor neplăcute din cabinetul medicului stomatolog pentru că în trecut tehnicile nu erau atât de evoluate și instrumentele erau mai reduse“, a spus stomatologul Andrei Ilie.
Aparatura de ultimă generație din cabinetele stomatologice face ca durerea să fie mai suportabilă sau chiar să dispară. Însă, tot timpul, profesionalismul medicului este hotărâtor. Terapia cu laser este una dintre metodele revoluționare folosite acum în medicina dentară. „Există aparatură de ultimă oră pentru radiografiile digitale, pentru endodonție, dar și pentru sterilizare. Mai sunt și aparate cu terapie laser sau aparate de frezaj pentru lucrările de mare finețe care sunt realizate de computer. Însă foarte mult contează și profesionalismul medicului. Este obligația medicului stomatolog să se informeze, să se antreneze“, a precizat medicul stomatolog.

În Italia, medicul comunică mai mult cu pacientul

Nevoia cea mai mare de educație medicală se resimte în mediul rural. Dr. Andrei Ilie desfășoară de șapte ani, împreună cu alți colegi, campanii de informare. „În cei șapte ani de când face acest lucru, am observat cât de multe probleme au acești copii. Cea mai mare nevoie de informare și conștientizare este în mediul rural.
Este nevoie de multe acțiuni de acest gen. Trebuie ținut cont de faptul că un pacient informat este un pacient liniștit. Este important ca medicul să îi prezinte pacientului tratamentul pe care îl face, ce înseamnă acest lucru și cum îl ajut, în termeni pe care omul îi poate înțelege“, a spus dr. Ilie.
Stomatologul craiovean a studiat o perioadă la facultatea din Ancona, Italia. De acolo a învățat cât de importantă este comunicarea și colaborarea cu pacientul. „Acolo studenții lucrează multe pe modele și aveau multe sisteme automatizate, aveau o pregătirea lungă până la contactul cu pacientul. În România, ai mai repede contact cu pacientul. Diferențele sunt date de modul de comunicare și colaborare cu cel care vine în cabinet și nu neapărat de tehnică. Noi trebuie să învățăm să colaborăm mai mult, să fim mai deschiși. Stomatologul nu este deținătorul adevărului absolut“, a conchis Andrei Ilie, medic stomatolog.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS