10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎți faci firmă la țară și poți lua bani publici pe PNDR

Îți faci firmă la țară și poți lua bani publici pe PNDR

O astfel de investiție cum este silozul din imagine a fost realizată la Giurgița, prin fonduri accesate prin PNDR
O astfel de investiție cum este silozul din imagine a fost realizată la Giurgița, prin fonduri accesate prin PNDR

Sunt finanțate activități de producție, turism și servicii în mediul rural, iar firmele pot depune proiecte și obține sprijin nerambursabil până la 200.000 de euro. Aflați în cele ce urmează ce condiții trebuie îndeplinite pentru a accesa fondurile publice.
S-a lansat recent Submăsura 6.4 „Sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități nonagricole“, pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Prin această măsură sunt încurajate și finanțate activități care se desfășoară în mediul rural, dar nu au legătură cu agricultura. Proiectele de la firmele locale se depun până la data de 30 octombrie 2015, la sediul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor în Agricultură (OJFIR) Dolj.
„Prin această Submăsură 6.4 sunt finanțate activitățile nonagricole din mediul rural. Lista activităților eligibie, deci a codurilor CAEN pe care se poate obține finanțarea nerambursabilă este publicată pe site-ul nostru (www.apdrp.ro – n.r.). Proiectele se depun la noi, la OJFIR Dolj și pot primi o finanțare de până la 200.000 de euro“, a declarat pentru GdS, Daniel Popescu, directorul OJFIR Dolj.

Ce activități pot fi finanțate prin PNDR

Anul acesta, prin această submăsură din PNDR sunt finanțate o mare varietate de activități care nu au legătură cu agricultura, dar trebuie să fie desfășurate în mediul rural. Sunt încurajate activități economice din sfera producției, din diferite domenii de activitate din producție și servicii, de la fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton, fabricarea produselor chimice, farmaceutice, activități de prelucrare a maselor lemnoase și până la fabricarea de construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente și chiar fabricarea de produse electrice și electronice.

Sprijinul nerambursabil este de 70%, dar poate crește la 90%

Firmele care aplică pentru această Submăsură 6.4 din cadrul PNDR pot primi un sprijin nerambursabil de 70% din valoarea proiectului, iar 30% este contribuție proprie a aplicantului. În anumite situații, firma poate primi un sprijin din fonduri publice nerambursabil de 90% din valoarea proiectului, doar în anumite condiții. Acest sprijin public nerambursabil poate ajunge la 90% în următoarele cazuri: pentru solicitanţii care desfăşoară activităţi de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi agroturism; pentru fermierii care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unor activităţi nonagricole. Încă un domeniu de activitate sprijinit prin PNDR provine tot din sfera producției, și anume: fabricarea de peleți și brichete din biomasă.
Statul încurajează prin aceste forme de sprijin nerambursabil inclusiv meș­te­șugurile. Astfel că pot fi finanțate prin PNDR activități de artizanat și alte activități tradiționale nonagricole, cum ar fi olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, a lânii, a lemnului, a pieilor etc. În servicii sunt eligibile activități din turism, cum ar fi servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement și de alimentație publică. Tot în servicii pot fi obținute finanțări pentru „furnizarea de servicii inclusiv construcții, reconstrucții și/sau modernizarea spațiilor și zonelor aferente desfășurării activităților (ex: medicale, sociale, sanitar-veterinare; reparații ma­șini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, ju­ridice, audit; servicii în tehno­logia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative etc.)“, potrivit ghidului solicitantului.

Ce costuri sunt eligibile?

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul www.apdrp.ro, costurile care sunt eligibile printr-un astfel de proiect pe Submăsura 6.4 din PNDR sunt legate de: „construcţia, extinderea şi/sau modernizarea şi dotarea clădirilor; achiziţionarea şi costu­rile de instalare, inclusiv în leasing de utilaje, instala­ţii şi echipamente noi; investiții intangibile: achiziționa­rea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci“.

S-a lansat și Submăsura 7.2

Totodată, se mai poate aplica și pe Submăsura 7.2 din cadrul PNDR „Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică“. Directorul OJFIR Dolj, Daniel Popescu, a precizat că pe această submăsură pot aplica firmele nou-înființate, care desfășoară activități non­agricole în mediul rural. De asemenea, pot aplica și autoritățile publice locale, pentru alimentări cu apă, pentru drumuri locale, dar și pentru alte investiții ce se pot realiza la nivel local.

Întreaga activitate trebuie să fie în mediul rural

Cea mai importantă condiție pentru accesarea fondurilor prin PNDR este aceea ca întreaga activitate a firmelor care solicită finanțare nerambursabilă să se desfășoare în mediul rural. Adică, microîntreprinderile și întreprinderile mici, atât cele existente, cât și cele nou-înfiinţate (start-up-urile) trebuie să fie înregistrate şi să-şi desfăşoare activitatea propusă prin proiect în spaţiul rural. Deci, atât sediul social, cât și punctul de lucru al respectivei entități economice aplicante trebuie să fie amplasate în mediul rural.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS