18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDescinderi la firmele care au ras pădurile din Padeş

Descinderi la firmele care au ras pădurile din Padeş

Pădurile, rase de e suprafaţa pământului
Pădurile, rase de e suprafaţa pământului

Polițiștii gorjeni şi teleormăneni au efectuat ieri 19 percheziţii la exploataţii forestiere şi firme de comercializare a lemnului din cele două judeţe. Au fost realizate 16 percheziții în județul Gorj și trei în Teleorman, la punctele de lucru ale unor societăți comerciale, la angajații și administratorii acestora. Între firmele din Gorj şi cele din Teleorman au existat relaţii de afaceri care au intrat acum în vizorul anchetatorilor. În Gorj, oamenii legii au descins la Ocoalele Silvice din Runcu şi Padeş, acțiunile lor vizându-i pe omul de afaceri Aurel Popescu, zis Moroiu, patron al firmei Lorgis SRL Glogova, şi pe Ion Nicolescu, șeful Ocolului Silvic din Padeș. Firmele verificate de oamenii legii desfăşoară afaceri în domeniul lemnului, iar poliţiştii au suspiciuni că s-ar fi produs nereguli financiar-contabile. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat evidenţe extracontabile, computere, material lemnos şi suma de 20.000 de lei.

Situaţia de la Padeş, semnalată din 2012 premierului

Situaţia defrişărilor masive din comuna Padeş, precum şi din alte localităţi din zona submontană a judeţului Gorj a fost semnalată premierului Victor Ponta încă din vara anului 2012. Primului-ministru i-a fost adresată la acea vreme o interpelare de către deputatul independent Dan Ilie Morega, care solicita efectuarea de verificări în toată zona submontană şi montană începând de la intrarea în judeţul Gorj, NE-NV: comunele Polovragi, Baia de Fier, Novaci, Crasna, Bumbeşti Jiu, Schela şi mai ales în pădurile comunelor Runcu, Peştişani, Tismana, Padeş. În interpelare se vorbea chiar de firma Lorgis SRL, care ar fi tăiat masiv păduri de pe Valea Motrului şi la Padeş.

Amenzi de 391.000 de lei

Din vara anului trecut și până la începutul lunii august, Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu Gorj a efectuat 132 de inspecții numai pentru verificarea exploataţiilor forestiere și a autorizațiilor de mediu. Au fost identificați 13 operatori economici, care au funcționat fără autorizație de mediu, motiv pentru care comisarii Gărzii de Mediu au aplicat amenzi contravenționale de 391.000 de lei. „Legea prevede și oprirea activității, fapt care s-a și întâmplat. În general, firmele nu erau din județ și au avut cantități mici contractate pentru tăiere. Orice tăiere de masă lemnoasă de anul trecut și până acum a fost verificată de Comisariatul Județean. Au avut, în general, încheiate contracte cu Direcția Silvică, dar au mai fost contracte încheiate cu obștile. Verificările s-au făcut pe toată partea montană a județului Gorj, de la Polovragi și până la Tismana“, a spus Gheorghe Sanda, comisarul-șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Gorj.

Taie pădurile înainte de eliberarea autorizaţiei de mediu

Gheorghe Sanda, şeful Gărzii de Mediu Gorj, a declarat că din cauza birocraţiei şi a greutăţii cu care se eliberează autorizaţia de mediu pădurile ajung să fie tăiate înainte de obţinerea avizelor legale. Lipsa autorizaţiei de mediu la firmele care taie păduri a fost sancţionată cu amendă de către comisarii de mediu. „Odată cu cercetările noastre, am constatat că legislația de silvicultură nu este armonizată cu legislația de mediu, în sensul că am constatat că la contractarea unei mase lemnoase, după ce se dă în primire, se emite autorizația de exploatare, limitată în timp, iar procedurile interne de emitere a autorizației de mediu durează mult mai mult. Am găsit situații când operatorii economici au solicitat autorizație de mediu, tăiaseră pădurea și nu fusese emisă autorizația de mediu. Am semnalat la nivel central aceste inadvertenţe, motiv pentru care Prefectura Gorj a emis un ordin pentru o comisie comună, în baza căreia s-au făcut inspecții și s-au întocmit rapoarte în care s-a menționat această problemă, pentru ca operatorii economici de bună credință să obțină avizele necesare“, a declarat Gheorghe Sanda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS