10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExporturile Doljului continuă să scadă

Exporturile Doljului continuă să scadă

Producția de autovehicule de la Ford deține mai mult de jumătate din totalul exporturilor județului.

Pe primele patru luni ale anului în curs, exporturile de bunuri în Dolj s-au situat la nivelul a 380 de milioane de euro, cu 6,8% mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut, informează Direcția Județeană de Statistică Dolj.
Cu o valoare totală a exporturilor de 380 de milioane de euro pe primele patru luni ale anului, Doljul deține 2,1% din totalul exporturilor realizate în România, potrivit datelor furnizate de Statistică.
Cea mai mare pondere a exporturilor o constituie produsele industriale, urmate de produsele agricole, dar care dețin o pondere mult mai mică. Mijloacele de transport dețin o pondere de 55,3% din totalul exporturilor Doljului.
Cu alte cuvinte, producția de autovehicule de la Ford deține mai mult de jumătate din exporturile întregului județ.
Datorită plusvalorii aduse de exportul de autovehicule Ford produse la Craiova, Doljul ocupă locul 12 pe țară, ca valoare a exporturilor, cu tot cu costurile de transport. Totuși, exporturile de mijloace de transport au scăzut cu 14,6% față de primele patru luni din 2014.
Tot pe primele patru luni ale acestui an au scăzut și exporturile de „Mașini, aparate și echipamente electrice“ cu 34,8% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cel mai probabil este vorba despre diminuarea producției și implicit a exporturilor de generatoare electrice, Cummins Generator Technologies, firma anunțând măsuri sociale ca urmare a scăderii producției de generatoare care a luat drumul exportului.
Singura creștere notabilă a exporturilor s-a situat la produsele vegetale, care au depășit exporturile de textile, ce ocupau până acum locul al treilea pe județ, la capitolul exporturi.

Importuri mai mici

Și importurile Doljului au scăzut ușor în perioada ianuarie-aprilie 2015 față de aceeași perioadă a anului 2014.
În perioada la care a făcut referire Statistica, au fost realizate importuri de 314 milioane de euro, Doljul ocupând locul 13 pe țară după valoarea bunurilor importate, deținând doar 1,6% din totalul importurilor realizate în România.
Vestea bună este aceea că importurile fiind mai mici decât exporturile, balanța comercială a României este execedentară cu 78 de milioane de euro. Adică, a intrat în Dolj valută cu 78 de milioane de euro mai mult decât valuta plătită de firmele doljene peste graniță pentru procurarea de bunuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS