12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovești cu păpuși pe străzile Craiovei

Povești cu păpuși pe străzile Craiovei

Carele alegorice şi păpuşile supradimensionate care i-au încântat pe craiovenii de toate vârstele în deschiderea Festivalului Internațional „Puppets occupy street“ – Water Edition de marți, 25 august, au adus atmosfera de poveste pe străzile Băniei. Dacă Muma Pădurii, Zmeul, Pasărea Măiastră, Zâna meduză şi multe alte păpuşi s-au retras în culise până pe 1 septembrie, când vor încheia cu altă paradă manifestarea organizată de Teatrul „Colibri“, povestea este dusă mai departe de cei mai buni păpușari din țară și străinătate.
Personajele de basm vor ajunge, rând pe rând, în Parcul „Nicolae Romanescu“, Grădina Botanică, Parcul „Pușkin“, Piața „Frații Buzești“ din Centrul Vechi, Centrul Multifuncțional, la fel cum muzica va mângâia sufletele în serile de concerte, pentru ca în cadrul atelierelor cele mai dibace mânuțe să creeze la Casa Băniei sirene din foi de porumb sau animale marine din peturi. „Avem zile pline“, garantează organizatorii.

În lumea poveștilor

Dacă dimineața este rezervată atelierelor, la ceasul serii, cei mari și cei mici se pot lăsa conduși pe tărâmul artei. Păpușile le vor înlesni drumul. Astăzi, de la ora 19.00, în Centrul Vechi se vor prinde în „Jocuri magice“ alături de actorii păpușari ai Teatrului „Colibri“, pentru ca apoi să intre în scenă fetele de la Anim’Arts din București, care vin să ne încânte cu „Lumea… lor“, din care nu vor lipsi cântecele și jocurile. Cei care s-au îndrăgostit de păpușarii cu picioroange, Ort-Iki Puppet and Street Theater din Ungaria, îi vor revedea de la ora 21.00, pentru ca apoi să se „Distreze cu Romeo și Alecu“. Și „Greuceanu“ le dă întâlnire micuților în Parcul „Pușkin“ de la ora 19.00, în cadrul unui spectacol interactiv adus de Trupa Algol din Constanța.
Dacă în seara de deschidere a festivalului pianul mobil cu păpuși al celor din Catalonia i-a cucerit deopotrivă pe cei mari și mici, el va coborî din nou în stradă, de această dată în Parcul „Pușkin“, de la ora 20.00.
„Reacția publicului a fost fantastică. Am fost plăcut surprinși să vedem această deschidere a oamenilor către noi. Am primit cea mai frumoasă urare de «Bun venit!» Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât nu ne-am susținut propriul spectacol, «Pete &Pat (at the pianopupp)», așa cum facem de obicei, ci ne-am folosit doar de pian“, au precizat în cadrul unei conferințe de presă artiștii de la Bigolis Theater.
Muzica își va face și ea intrarea în scenă, de la ora 22.00, grație Trupei REEF din București care va încânta craiovenii în Parcul „Romanescu“.
Și pentru că din calendarul unui festival de acest gen nu poate să lipsească jocul, Școala de Joacă aduce la Craiova Caravana de Joacă. „Venim cu jocurile copilăriei noastre, jocurile generației cu cheia la gât, pe care suntem datori să le dăm mai departe celor mici. Aducem cea mai frumoasă carte a anului, premiată la Gala Industriilor de Carte, «În fața blocului», pe care Școala de Joacă o face să trăiască în rândul celor mici“, a precizat Oana Popa, reprezentant al Școlii de Joacă. „Șotron“, „Mațe încurcate“, „Țară, țară, vrem ostași!“ îi vor cuceri cu siguranță pe cei mici vineri, 28 august, de la ora 18.00, în Parcul Independenței de lângă Liceul de Arte „Marin Sorescu“, sâmbătă, 29 august, de la ora 18.00, în Piața „Mihai Viteazul“ sau duminică, 30 august, în cartierul Rovine. Povestea celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional „Puppets occupy street“ – Water Edition se va scrie până pe 1 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS